Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Dermatologija Urtikarija

Urtikarija

Lep pozdrav.
Ze skoraj leto se mi po telesu kronično pojavlja urtikarija. Temu se pridružuje tudi angioedem ustnic. Vsakič ko se pojavi potem tudi izgine, kot da se nič ni zgodilo. No, po vseh možnih preiskavah je sedaj zadnja diagnoza: kronična urtikarija z avtoimuno etiologijo. Izvid od punch biopsije še čakamo.
Ker sem zelo nestrpna kaj bo pokazal izvid in mi tudi ni jasno kaj vse skupaj pomeni, vas prosim da mi to malo razložite.
Kakšne so lahko avtoimunske bolezni, zakaj se pojavijo in najpomembneje, če se dajo pozdravit? Kako dolgo lahko traja zdravljenje?
Kaj mislite kaj bi to lahko bilo?
Moja trenutna terapija je 2xUltop zjutr., 2x Telfast 180, 2x Sandimun Neoral 50mg, 8mg Medrol.
Hvala za odgovor

Spoštovana Saša!

Pri urtikariji in angioedemu gre za preobčutljivostno reakcijo, ki lahko nastane zaradi različnih vzrokov. Glede na to, da pri vas ugotavljajo avtoimuno etiologijo, gre po vsej verjetnosti za neke vrste prekomeren odziv imunskega (obrambnega) sistema na nek sprožilni dejavnik, ki je lahko npr. okužba, vnetno žarišče, velikokrat pa tudi ostane neznan.
Avtoimunske bolezni so posebna, velika in močno raznovrstna skupina bolezni, ki jih obravnavajo različne medicinske stroke. Njihova skupna značilnost je neustrezna reakcija imunskega sistema na nek sprožilni dejavnik, ki pa velikokrat ostane neznan. Spričo tega je tudi vzročno zdravljenje pogosto zelo omejeno, kar tudi podaljšuje trajanje zdravljenja in zmanjšuje možnosti dokončne ozdravitve.

New Report

Close