Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Urološki izvid

Urološki izvid

Oče je star 71 let in zadnji njegov izvid je sledeč:
Marca je imel negativno punkcijo prostate ob PSA 6.95
Klinični status: idem
Ultrasonografija sečil:
Desna ledvica: brez odtočnih motenj, parenhimen ohranjen. Leva ledvica s številnimi intrarenalnimi in peripelvinimi cistami. Ne izključuje možnosti subpelvine stenoze.
TRUZ: 83g prostata, večja kot zadnjič, s posameznimi področji prehodnih con obojestransk. Kapsula intaktna.
Stena mehurja ni dovolj jasna, mehur prazen, zato naredim še FLUC
FLUC izdelatirma meatus, preostali del sečnice bp. prostatična izredno podaljšana imprimirana s stranni povečanega stranskega ter srednjega lobusa prostate. Vrat mehurja se na pritisk 80cm stolpa vode ne odpira. Trigonum vidim šele v inverziji.Ostija ortotopana podolgovata. Mikcije bistre. Sluznica sečnega mehurja brez egzofitov. Številne trabekulacije ter psevdodivertikli, kot posledica začetne subvezikalne obstrukcije.
Mnenje:gospod naj jemlje Prostide in Omnic tabl. kot doslej.V kolikor bo današnji Psa v dovoljenem območju redna kontrola čez pol leta. V tem času naj opravi kontrolo retentov in na radiologiji še intravensko urografijo. V kolikokor se dokaže, da gre samo za peripelvine ciste leve ledvice terapija ni potrbna. Če se dokaže kaj drugega naj pride s slikamio na kontrolo.

Prosimo za bolj po domače razložen izvid.
Predvsem kaj naj bi bilo z levo ledvico in nasploh s sečili.

Hvala za vaš čas

Spoštovani!

Ne omenjate izvida kreatinina – ta ocenjuje funkcijo ledvic. Ne omenjate tudi meritve pretoka urina (ki je najbrž ni bilo mogoče opraviti, saj na pregled ni prišel s polnim mehurjem).

V ledvicah ima ciste vsak drugi, starejši od 50 let. Kaj veliko tu ni moč narediti. Smiselno jih je spremljati, dokler se ne najde kakšna zelo velika ali pa kakšna sumljiva (z debelo steno in podobno), ki bi jo bilo potrebno odstraniti.

Glede na izvid velikosti prostate (precej povečana) in cistoskopije (prostata oži sečnico in torej najbrž precej ovira odtok urina ali praznjenje mehurja), ob še relativno ne tako starem moškem, pa se sprašujem, kakšno je tveganje, da se mu zaradi povečane prostate nenadoma “zapre voda”. Če je pretok urina že slabši (tako imenovan uroflow, ki ga tu ne omenjate), če se mora napenjati, preden začne urinirati… bi bilo smotrno razmisliti o kirurškem zdravljenju (če nima zelo hudih spremljajočih bolezni – tega ne omenjate, ali je sicer zdrav – ali hodi in dela doma ali pa je prikljenjen na posteljo npr. po možganski kapi, ali jemlje morda Marevan in podobno). Če je sicer kolikor toliko zdrav predlagam razmislek o kirurškem posegu – zmanjšanju prostate – tako imenovanem tur-u prostate. Sicer je resno tveganje, da bo prišlo do nadalnjega slabšanja stanja mehurja (ki je že opisan kot “trabekuliran”). Pred operacijo je sicer zelo smiselno jemati Avodart ali Prostide, ampak to bo zmanjšalo prostato okrog 15% – prostata bo še vedno močno povečana. Res je, da ima operacija kar nekaj potencialnih zapletov in stranskih učinkov (majhno tveganje uhajanja vode po posegu, po operaciji ni več izliva semena pri spolnem odnosu…) – vendar – ko mehur odpove, saj se “trudi” potiskati urin skozi močno povečano prostato in sploh ne more več urinirati, je treba nositi kateter (cevko) in je manj možnosti, da se bo stanje (tudi po operaciji) uredilo. Pri operaciji ne-rakave ampak benigno povečane prostate sicer odstranimo le srednji del, ki ovira uriniranje – praznjenje mehurja. “Periferni” del prostate, tam, kjer vznikne rak najpogosteje, ostane, zato je tudi po tej operaciji treba še vedno redno spremljati PSA.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Hvala za vaš odgovor. Naj povem še to, da mu operacijee niso omenjali se mu paje enkrat zaprla voda. Drugače je zdrav aktiven brez večjih težav z zdravjem.

New Report

Close