urološke težave
Pozdravljeni!
Prosim za nasvet. Pred približno dvema tednoma so se mi začele pojavljati naslednje težave:
Po uriniranju se je pojavil rahlo pekoč občutek (med samimi uriniranjem ne) ki je prisoten skozi ves
dan, vendar ne konstantno. Pogosto zaradi tega hodim na vodo. Občasno se pojavlja tudi zbadanje v spodnjem delu trebuha. Pil sem ursi čaj en teden in med pitjem se je stanje izboljšalo. Po prenehanju pitja pa se je po kakšnih dveh dneh vse skupaj ponovilo. Osebni zdravnik je ugotovil prisotnost eritrocitov v urinu in mi predpisal antibiotik Primotren, vendar po končani terapiji stanje ni boljše. Na začetku sečnice (v luknjici penisa) pa sem včeraj opazil zelo majhno “modrico” oz. “bunkico” in ugotovil da mi le ta povzroča pekoč občutek. Zanima me vaše mnenje. Naj povem še da sem star 29 let in do sedaj nikoli nisem imel težav z mehurjem, ledvicami ali sečili nasploh. Sem tudi v resni vezi že več let brez menjavanja partnerjev.
Hvala za Vaš čas in odgovor,
LP K.
Spoštovani!
Glede na to, da opisujete, da je nekaj “videti” in da naj bi to povzročalo težavo, se zdi smiselno, da to pokažete urologu. Le ta bo lahko opravil tudi cistoskopijo, če bo ocenil, da je potrebno – se pravi s “teleskopom” pregledal celotno sečnico in dejansko ugotovil, ali je videti kaj (tujek, drobec kamenčka, vnetne spremembe…) kar bi lahko povzročalo težave.
Če bi se odločili za pristop “pobiti vse živo”, kar bi od mikrobioloških povzročiteljev lahko povzročalo vnetje sečnice, potem Primotren vsekakor ni antibiotik izbora (v takem primeru bi se odločili npr. za kombinacijo azitromicina in levofloksacina ali pa vsaj doksaciklin), res pa je da včasih Primotren svetujemo kronično v primeru, če ne najdemo ničesar in ostajajo neopredeljene bolečine v sečnici, nejasni uretritisi in smo seveda že poskušali “na slepo” uničiti specifične povzročitelje infekcij spodnjih sečil. Res je tudi, da osebni zdravnik “kar tako” teh dveh zdravil teoretično naj ne bi smel predpisati, če nima izvida antibiograma, ki bi to zahteval. Skratka, še en razlog za obisk urologa.