Urnik dela
Imam 18 mesecev starega sina in delam izmensko, to je 07.30-14.30 ali 13.30-20.30, tudi ob sob., ned. in praznikih, pozimi bo pa ob vikendih po 10 ur. Sicer je v službi razen urnika vse v redu, vendar dobimo urnik za en mesec vnaprej, vsak dan delaš drugače, vendar je vse po zakonu. Ker živim sama z otrokom in za varstvo sorodniki ne morejo pomagati, je trenutno fantek v vrtcu, ostalo je pa bil v privatnem varstvu. Z varuško sem bila zelo nezadovoljna in pri njej otrok ni več, vendar je bila edina, ki je bila pripravljena tako delati. Sem z Obale, vrtci so odprti ob delavnikih do 16.00. Kaj lahko naredim, razen bolniških ali odpovedi?
Hvala za Vaš čas in nasvet,
N.
Spoštovana Puhi!
Ali v službi ni razumevanja v tej smeri, da bi lahko uvedli stalni urnik. Naprimer vsak ponedeljek, sredo in četrtek tako, torek in petek pa tako? Včasih ljudje sprejmemo kakšno stvar kot nespremenljivo, pa vendar bi se lahko o njej pogajali. V kolikor še niste poskusili, je vredno truda.
Ste preverili v vrtcih, če nimajo morda tudi program, ki bi omogočal popoldansko delo. V Ljubljani so, ne poznam pa razmer na obali, vendar bi bilo logično, da je to tudi urejeno, saj veliko ljudi tako dela. Sicer bo pa potrebno nekaj spremeniti.
Za varuške pa se po mojih izkušnjah najbolje izkažejo malo starejše, bolj zrele in potrpežljive gospe, ki tudi nimajo na ure določenih obveznosti. Ste poiskusili s kakšnim oglasom? Je pa že tako, da vsak pričakuje določeno plačilo. To morate vzeti v zakup.
Poznam razmere, v katerih se znajdejo mame, ki so prisiljene same skrbeti za otroke. To so izredno težke stvari in veliko ljudi, ki jih ni iskusilo, si niti ne predstavlja, kako lahko enostavne in samoumevne stvari postanejo problem, če nimaš nekoga, ki bi ti za določen čas popazil na otroka.
Upam, da vam bo nekako uspelo.