Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija urinski kateter

urinski kateter

Pozdravljeni.

Oče že leto in pol boleha za srčnim popuščanjem. Pred enim mesecem se mu je stanje poslabšalo in pristal je zopet v bolnišnici. Ima vstavljen urinski kateter, kateraga bodo počasi odstranili. Hoditi trenutno še ne more, ker ga boli leva noga. Raziskujejo kaj je narobe z njo. Imel je tudi sepso. Mi lahko poveste, kam odvaja blato, to ga ne sprašujem.? Kaj pa po tem , ko mu bodo kateter odstranili, bo dobil plenice?

Hvala

Spoštovani!

Žal vašega vprašanja ne razumem. Če bi odgovarjal dobesedno na to, kar ste vprašali, bi bilo nekako takole:
Kateter je vstavljen v mehur skozi sečnico. Torej skozi penis. Blato odvaja tako, kot ga je prej – kaka pač – po tem, kar ste napisali, to nima nobene zveze s katetrom in z odvajanjem urina.

Plenice nimajo neposredne zveze z urinskim katetrom. Kateter dobite, če je potrebno spremljati natančno koliko izločite urina ali pa, če ne morete zadovoljivo urinirati – torej prazniti mehurja.
Plenice pa dobite, če ne morete kontrolirati izločanja blata ali urina – če torej eno od tega ali oboje uhaja.

Če bo po zdravljenju lahko dobro odvajal urin, bo pač uriniral tako, kot je prej. Če pa tega ne bo mogel, bo pa potreboval ali operacijo (vendar lahko da zanjo ne bo sposoben) ali pa mu bo pač osebni zdravnik menjaval kateter na 4-6 tednov ali pa boste vi (negovalec) vstavili kateter za enkratno uporabo v penis nekajkrat dnevno in mu tako izpraznili mehur (samokateterizacija ali kateterizacija s pomočjo negovalca – to bi bilo idealno, čeprav se v praksi redko dogaja, da bi najbližji svojci bili sposobni in imeli čas to početi). Če mu bo ob tem urin uhajal – torej bo moker, pridejo pa zraven še plenice.

Predvsem je važna natančna nega spolovila – pri starejših moških je tako, da se sami tega ne zavedajo več in je niso sposobni, zato je pomembno, da svojci to kontrolirajo – to pomeni, da vzamete mokro krpo in mu umijete penis ob katetru in tudi kožico (če ni obrezan) potegnete dol – umijete zadaj in nato kožico potegnete nazaj preko glavice penisa. Torej mora mama/ njegova partnerka ali vi preprosto pregledati – kontrolirati, da se res dobro umiva. Vsak dan. Če boste enkrat to napravili (čeprav je psihološko to težko) – torej ga pregledal in mu pomagali pri negi katetra – bo vse jasno!

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Pozdravljeni.

Zopet se vam oglašam. Preden je oče prišel v bolnišnico, je hodil sam na wc, čeprav težko ob pomoči palice (namreč grozno ga boli leva noga). Odkar pa je v bolnišnici, ne hodi ampak ima plenico in vstavljen kateter. Psihično je ves potrt, zaradi noge. Zdravniki ga na noge še ne postavijo, ker pravijo, da še ni stabilen. Ne vem ali je sepsa povzročila takšno stanje? Skrbi nas, da ne bi več hodil, kajti v bolnišnici je že nekaj dni več kot en mesec. Pravi, da noče biti več v bolnišnici, da ima vsega dovolj in da gre domov. Kar domov ga verjetno še ne bodo poslali, vsaj zdravnica mi je nedolgo nazaj rekla, da bo zdravljenje trajalo še najmanj dva meseca. Kako bo to sprejel oče, ko bo izvedel, ne vem. Ko pridemo na obisk je jezen, zadira se na nas, tako da me je kar strah iti k njemu. Kaj menite?

hvala

Spoštovani!

Sicer ni podatka, koliko je oče star. Vsekakor ste v težkem položaju, ki najbrž čaka vsakega od nas. Čeprav ga sam še nisem doživel, vendarle redno videvam svojce, ki se trudijo pri težkih bolnikih v zadnjih obdobjih življenja. Lažje je, če vas je več (bratov in sester), če je mama zdrava…

Vsekakor priporočam, da, tudi če on odklanja obiske, redno prihajate v času obiskov v bolnišnico. Če ne zaradi njega, pa zaradi vas – da ga vidite. Predlagam, da sestram, ki skrbijo zanj, prinesete kakšno kavo, morda čokolado, če pečete pecivo, ga prinesite. Opazili boste, da so sestre, ki zanj skrbijo, različne – včasih se jim mudi, je gneča, včasih so nervozne, če boste očeta redno obiskovali, pa boste prej ko slej prišli do trenutka, ko bo v službi oseba, s katero boste lahko načeli pogovor. Povejte ji vaše strahove (ne vse naenkrat, počasi – danes nekaj, pojutrišnjem nekaj…). Medicinsko osebje je v bolnišnici za to, da njemu in vam pomaga. Povprašajte jih, kako lahko pomagate in prispevati vi. Pozanimajte se, kakšno nego potrebuje oče. Če kaže slabo, bo najbrž potrebno razmišljati o rezervaciji postelje v domu za ostarele. Če tja noče in imate pogoje, da bo doma, morate sami razmisliti, kako boste organizirali nego, da bo nekdo pri njem 24-ur – če bo to potrebno. Včasih ljudje doma napravijo čudeže – spominjam se brezposelne gospe, ki je vzela domov opešano mamo, za katero smo bili prepričani, da ne bo nikoli več hodila. Pa jo je s skrbno vsakodnevno nego postavila pokonci. Če ste v službi seveda tega sami ne boste mogli.

Če ste hčerka in opažate psihične spremembe pri očetu (lahko gre samo za normalen proces sprejemanja/ nesprejemanja staranja in bolezni ali pa je prisotno še kaj več – se začenja na primer starostna demenca…), je vsekakor smiselno, da se o tem pogovorite z osebjem in z zdravnikom, ki bo morda lahko poskrbel za konziliarni pregled psihiatra – to je strokovna oseba, ki je tu za to, da pomaga v takih primerih.

Huda je tudi negotovost – lahko se bo povsem popravil, lahko pa se nikoli več ne bo povsem popravil. Lahko bo šlo še na slabše in bo negotovost in menjavanje bolnišnice in doma za ostarele (ali domače nege) trajalo nekaj let ali še dalj…

Skratka – redno in čimvečkrat ga obiskujte, prinašajte drobne pozornosti za medicinske sestre – te bodo vaše zaveznice (če jih boste pridobili na svojo stran) ter vprašajte za pomoč tam, kjer skrbijo zanj. Vprašali boste enega, drugega – nekdo bo nesramen, nekdo ne bo razumel, kako lahko sprašujete tako samoumevne stvari, nekdo bo menil, da ste preveč odtujeni… ampak prej ali slej boste našli nekoga, ki vam bo povedal kaj, kar bo koristilo. In bodite z njim, saj ne veste, ali boste z njim še 1 mesec ali 30 let.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Spoštovani zanima me za 87 letnega očeta če kdo v Ljubljani lahko tudi samoplačniško opravi menjavo moškega  stalnega urinskega katetra na domu , ali zasebni kliniki, da ni potrebno čakati nekaj ur,  patronažna služba namreč menja samo ženske katetre, ustrezen katetre in urinske vrečke imam  doma, ki jih je dobil na recept.

Lp.

Matjaž

MENE SAMO TO ZANIMA ČE IMAŠ MESTURACIJO TI LAHKO ZDRAVNIK VSTAVI KATEDER JAZ IMAM PRVI PREGLED PRI UROLOGU SAMO IMAM GLIH MESTURACIJO.KAJ MI LAHKO ODGORITE DO SREDE

New Report

Close