Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija ABC ginekologije in porodništva Urinska inkontinenca v menopavzi

Urinska inkontinenca v menopavzi

Spoštovani!

Stara sem 58 let, menstruacije nimam 6 let, pred časom ste mi lepo svetovali glede Vagifema (ki mi ga priporoča moja ginekologinja), pa se kar ne morem odločiti za začetek uporabe. Ona mi svetuje enkrat tedensko.

Zdaj pa se mi je nekje v treh tednih dvakrat ali trikrat zgodilo, da sem, ko sem že opravila malo potrebo, se obrisala in oblekla, začutila, da mi je steklo nekaj kapljic v hlačke. Madež je bil velik recimo 1,5 cm x 1,5 cm. Morda je bilo to res, ko se mi je malo mudilo. Sicer mi ob kihanju ali smejanju ne uide, imam pa malo bolj občutljiv mehur že vse življenje, ne nosim mokrih kopalk in ne sedim na skalah. Sem pa opazila, odkar sem lani shujšala 23 kg v enem letu, da grem tudi proti jutru na malo potrebo, to povezujem s tem, da jem bolj zdravo hrano in se telo čisti, saj če pojem veliko sladkega npr. pa me ne tišči ponoči.

Zaradi tega urina me je malo panika, sem anksiozne narave, UZ trebuha je bil decembra povsem ok (spremljam polip v žolčniku). Zanima me, ali bi mi poleg Keglovih vaj za mehur pomagal tudi Vagifem.

Najlepša hvala za vašo pomoč! Lepo vas pozdravljam!

Odgovor na objavo uporabnika
Lana643, 13.01.2026 ob 22:59

Spoštovani!

Stara sem 58 let, menstruacije nimam 6 let, pred časom ste mi lepo svetovali glede Vagifema (ki mi ga priporoča moja ginekologinja), pa se kar ne morem odločiti za začetek uporabe. Ona mi svetuje enkrat tedensko.

Zdaj pa se mi je nekje v treh tednih dvakrat ali trikrat zgodilo, da sem, ko sem že opravila malo potrebo, se obrisala in oblekla, začutila, da mi je steklo nekaj kapljic v hlačke. Madež je bil velik recimo 1,5 cm x 1,5 cm. Morda je bilo to res, ko se mi je malo mudilo. Sicer mi ob kihanju ali smejanju ne uide, imam pa malo bolj občutljiv mehur že vse življenje, ne nosim mokrih kopalk in ne sedim na skalah. Sem pa opazila, odkar sem lani shujšala 23 kg v enem letu, da grem tudi proti jutru na malo potrebo, to povezujem s tem, da jem bolj zdravo hrano in se telo čisti, saj če pojem veliko sladkega npr. pa me ne tišči ponoči.

Zaradi tega urina me je malo panika, sem anksiozne narave, UZ trebuha je bil decembra povsem ok (spremljam polip v žolčniku). Zanima me, ali bi mi poleg Keglovih vaj za mehur pomagal tudi Vagifem.

Najlepša hvala za vašo pomoč! Lepo vas pozdravljam!

Pozdravljeni, strinjam se, ko se gre na WC, si je treba vzeti čas, se v miru usesti na školjko in potem je manjša možnost, da bo kakšna kapljica še ostala na poti in končala na perilu.

Estrogeni lokalno v nožnico (Vagifem) definitivno pomagajo tudi pri preprečevanju urinske inkontinence. Pomaga tudi Femidoc, zlasti če imate bolj občutljiv mehur. Za preventivno lahko naredite eno kuro z Femidoc Ultipro plus, preprečuje vnetja in s tem zmanjša občutljivost mehurja in tudi občasno uhajanje urina.

srečno, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Najlepša hvala!
Bom kupila in začela tudi z Vagifemom. Ne vem, zakaj imam take predsodke.
Vse dobro!

Lana465, 14.01.2026 ob 13:49

Najlepša hvala!
Bom kupila in začela tudi z Vagifemom. Ne vem, zakaj imam take predsodke.
Vse dobro!

Predsodkov je na svetu preveč… pomembno je, da jih premagate.

srečno in uspešno reševanje težav vam želim, N

***prof. dr. Nataša Tul Mandić, dr. med., ginekologinja in porodničarka *** vodja Centra za nosečnice, Bolnišnica za ženske bolezni in porodništvo Postojna, *** samoplačniška ambulanta v MCCZ, Parmova 53, Ljubljana (naročanje na 051 321 224) *** terapevtka medicinske hipnoze

Spoštovani, ponovno se oglašam. Bila sem tik pred tem, da si vstavim Vagifem in sem šla ponovno brat priložena navodila. Namreč – res ne želim reskirati raka jajčnikov. Drugo: moj oče je umrl zaradi (neugotovljene) pljučne embolije po operaciji zapore črevesja (po op. žolčnih in ledvičnih kamnov se mu je po mnogo letih naredila zapora). Imam krčne žile, že tretjič bom šla na operacijo spomladi (obe nogi, zdaj spet desna). Omenjena je tudi možganska kap, rak dojk itd.
Morate me razumeti, da se mi vse skupaj ne zdi tako nedolžno, čeprav mi je ginrkologinja predpisala eno na teden, kar je manj kot v navodilih.

Bom hvaležna za vaše mnenje! Lepo vas pozdravljam.

Objava čaka odobritev

Spoštovani,

najlepša hvala!
Lep vikend želim.

Lana995, 17.01.2026 ob 12:25

Spoštovani,

najlepša hvala!
Lep vikend želim.

z veseljem, lp N

Pozdravljeni, pa me vendarle še nekaj zanima. Do zdaj mi je ginekologinja svetovala občasno uporabo Vagisan svečk, če so bile kakšne blage težave, pa Rojazol. Ali to lahko uporabljam tudi ob uporabi Vagifema?
In še nekaj – se da pri tej menopavzni inkontinenci pomagat kaj lasersko? Sem kar nesrečna zaradi teh občasnih kapljic.

Lepo vas pozdravljam!

Lana484, 18.01.2026 ob 23:26

Pozdravljeni, pa me vendarle še nekaj zanima. Do zdaj mi je ginekologinja svetovala občasno uporabo Vagisan svečk, če so bile kakšne blage težave, pa Rojazol. Ali to lahko uporabljam tudi ob uporabi Vagifema?
In še nekaj – se da pri tej menopavzni inkontinenci pomagat kaj lasersko? Sem kar nesrečna zaradi teh občasnih kapljic.

Lepo vas pozdravljam!

Lahko uporabljate ene vaginalete zjutraj, druge pa zvečer. Lahko pa z Vagifem začasno prekinete med zdravljenjem vnetja.

Laserska terapija je pri blagi do zmerni inkontinenci učinkovita, a ne vedno in učinek popusti s časom.

Srečno, N

Pozdravljena ga. Lana, probajte si dat zjutraj in zvečer tens na predel mehurja, znalo bi pomagat. Srečno in lp!

Tens? Kje pa se to dobi? Hvala!

Lana139, 20.01.2026 ob 10:41

Tens? Kje pa se to dobi? Hvala!

Nisem še slišala, da bi aplikacija TENSa na mehur pomagala pri stresni inkontinenci.

TENS se sicer lahko kupi v trgovinah z medicinskimi pripomočki. Obstajajo zelo različni aparati in da se jih pravilno uporablja je potrebno specifično znanje. Najbolj to obvladajo fizioterapevti – tako da se mogoče naročite pri kakšnem fizioterapevtu, ki obvlada vaje za inkontinenco in tens. Lahko dobite celo napotnico.

Vem pa, da obstaja  Elle tens aparat, ki se uporablja za lajšanje porodnih bolečin in  ima tudi vaginalni nastavek za spodbujanje vaj za medenično dno. Uporaba tega ni zahtevna. Aparat prodajajo v Baby centru.

lp, N

Pozdravljeni Lana,

tens kupite v kakšni malo večji lekarni, Sanolabor, Soča itd. Meni je prav urolog med pogovorom povedal da tens lahko dokaj uspešno pomaga pri interkontinenci. Škodit sigurno ne more, je pa naprava malo dražja, jaz sem dala cca 100€ v Lekarnarju, kakorkoli, upam da naletite na dobrega farmacevta, ki vam bo znal dobro svetovat.

Mislim pa da bi mogoče morali raje obiskat urologa kot ginekologa. Ko sem jaz imela težave z mehurjem in vnetji sem ves čas hodila k ginekologu, ki so mi predpisovali takšna in drugačna zdravljenja, ki so pomagala ampak le za kratek rok. Moram pa rečt da me je urolog zelo dobro pregledal, ker ima vendarle drugačna znanja in pripomočke za pregled kot jih ima ginekolog. Tako da meni je pravzaprav glede mehurja pomagal urolog ne ginekolog.

Želim vam veliko uspeha, ker žal vem kako neprijetne težave so lahko z mehurjem. LP !

Iskrena hvala, dr. Tul Mandič in vam, uporabnica “Tens”. Oh ta EMŠO 🤦‍♀️

New Report

Close