Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Urologija Uriniranje ponoči

Uriniranje ponoči

Pozdravljeni,

v zadnjem času opažam, da čez dan praktično ne hodim na vodo. Ponoči pa moram obilno urnirati najmanj dva- do trikrat (zaradi tega slabo spim). Dnevno spijem najmanj 2 litra tekočine pretežno v dopoldanskem oz. zgodnjem popoldanskem času. Ne vem, če ima to kakšno zvezo s čim, a sem opazila tudi, da ima popoldanski počitek isti učinek kot nočno spanje in me zbudi močna potreba po uriniranju. To se mi prej ni dogajalo. Sem pa bila pred nekaj tedni na antibiotikih Hiconcil zaradi škodljivih bakterij in je bil izvid po jemanju bp. Ledvice me ne bolijo, pri uriniranju pa tudi nimam pekočega ali bolečega občutka, je pa desna ledvica bila pred leti mobilna (sedaj ne vem, če je še, ker nisem šla več na UZ).

Za nasvet vam bom hvaležna.

Spoštovani!

Osnovni podatek je, koliko ste stari, spol in katera zdravila jemljete. Šele potem lahko sploh kaj napišem.

V splošnem takšne težave najpogosteje opažamo pri starejših (npr. nad 70 let). Včasih je to mogoče zdraviti z zdravilom Minirin (1 tbl pred spanjem), vendar je pred tem nujno izključiti obolenja srca in ožilja (pešanje srca). Zdravilo lahko tudi vpliva na ravnotežje pomembnih elektrolitov v krvi – potrebno je v tem primeru zmanjšati količino zaužite tekočine.
Preden bi lahko karkoli konkretnega povedal, morate izmeriti količino urina, ki jo izločite ponoči (v mililitrih, od prvega “zbujenja” pa do vključno prvega jutranjega uriniranja) in jo primerjati s količino, ki jo izločite prek dneva (od drugega jutranjega uriniranja do uriniranja pred spanjem). Če prek noči izločite več kot 33% celodnevnega urina, gre za nokturno poliurijo. Potrebno je izključiti motnje spanja (npr. smrčanje – to se lahko natančno preuči in zdravi pri nevrologu, specialistu za spanje v UKC Ljubljana in je pomemben vzrok nokturne poliurije), bolezni srca in ožilja, sladkorno bolezen… Če je vse to izključeno in izločite dnevno vsega skupaj 1000 do 1200 ml urina (do 1.2 litra) in večino tega potem, ko zaspite in se morate zato zbujati, pride Minirin (če ste mlajši od 60 let) morda v poštev. Če vaš mehur seveda zdrži vsaj 300-400 ml. Zato je prva stvar dnevnik mikcije – zapisati si 48 ur vsakič, ko greste na vodo, koliko greste in kdaj.

Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Najlepše se zahvaljujem za vaš odgovor. Glede na to, da te težave pogosteje opažate pri starejših, sama pa imam komaj 31 let in ne jemljem nobenih zdravil, sklepam, da bo najbolje, če malo obiščem svojega osebnega zdravnika. Še posebno, ker čez dan izločim le okoli 5 dcl vode, preostanek pa ponoči. Da bom imela natančnejše podatke, bom še vodila dnevnik, ki ste ga omenili in primerjala količine z navedenimi v vašem odgovoru. Po vrhu vsega pa zagotovo občasno tudi smrčim, tako da …

New Report

Close