Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Urin hidronefroza

Urin hidronefroza

Spoštovani,

sinu, ki bo kmalu star 3 mesece in ima perinatalno ugotovljeno hidronefrozo (je na zaščitni terapiji), jemljemo preventivno, samoplačniško urin, približno 1x tedensko. Morda pretiravamo, vendar zaenkrat me to zelo pomirja. Kakšno je vaše mnenje glede tega?
Izvidi so bili vedno vredu, pač v mejah referenčnih vrednosti, na današnjem izvidu pa piše, da je v urinu nekaj sluzi. Vse ostale vrednosti so 0. Epitelijske celice – nekaj, kristali sečne kisline – nekaj. Ph 6 in gostota 1,010.

Vrečko smo zalepili ob 06:30 in čas sprejema je zapisan 07:43.

Na videz z otrokom ni nič narobe, prej nasprotno, še nikoli ni bil tako dobro razpoložen – smeje se, danes je tudi opazil svojo roko in jo vztrajno daje v usta. Kmalu bo star 3 mesece.

Na kaj naj bomo pozorni in ob kakšnem izvidu naj gremo nemudoma k zdravniku? (Seveda ob vsaki spremembi v obnašanju, zavračanju hrane, vročini, suhi plenički, smrdečem urinu,… vendar glede na to, da dajemo preventivno urin na pregled, da ne bi česa spregledali… se sedaj bojim, da izvida ne bom pravilno tolmačila. Posvetovalnico imamo čez 1 teden.

Hvala za vaš čas in odgovor.

Kontrole urina 1x tedensko niso potrbne, sploh pa je v tej starosti problem odvzema (pravilno umivanje spolovila, namestitev vrečke s kolektorjem). Vsako vnetje zgornjih sečil v tej starosti bi potekalo z visoko vročino, slabim stanjem otroka in v takem primeru itak vedno pravilno odvzamemo urin in izključujemo pielonefritis. Če pa v urinu najdemo levkocite, bakterije, tudi pozitiven urikult, otrok pa nima znakov (vročine …), štejemo to kot asimptomatsko bakteriurijo in je ne zdravimo. Torej ne pridobimo ničesar s slepimi kontrolami urina vsak teden.
K zdravniku greste, če dobi otrok vročino, zavrača hranjenje, je sivo bled in/ali vonjate smrdeč urin.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Pozdravljeni.

Še enkrat se vam oglašam, mojim vprašanjem ni konca. Sem namreč zelo prestrašena. Pielonefritis je že prebolel, bilo je kar hudo. Ni pa imel nobenih znakov, dokler ni bolezen že zelo napredovala. Doma sem opazila, da ima rumenkast nosek (pa ne zelo opazno) in da več poliva. Prišlo je do urosepse, vendar je vročino dobil šele v bolnišnici in šele takrat postal neraspoložen in boleč, s cvilečim jokom. Doma smo občasno neraspoloženje povezovali s krči. Baje smo prišli zadnji čas. Doma ni imel vročine. Tudi dežurni zdravnik ga je samo zaradi moje “paničnosti” napotil naprej in me še lepo nadrl, ker naj bi zdravega otroka vozila na urgenco zaradi polivanja. Tudi na pediatriji ga zdravnica ni niti pogledala, temveč nam naročila naj se vrnemo zjutraj, ker ni nič nujnega. Kasneje (zjutraj) se mi je sicer opravičila in rekla, da je moj otrok zelo bolan in ogrožen. Torej je fizično kazal tako malo znakov, da je nekaj narobe, da bi bilo njegovo bolezen zlahka spregledati in lahko bi bilo prepozno. Na pediatriji so na uroinfekt posumili, ker je bil kapilarni povratek 3 s, takrat je tudi prvič dobil vročino 37,2. Kasneje 38, nato pa je padla na 36 – 37 in se ni več dvigala. Prav zato me skrbi, da bi njegovo bolezen spregledala. Ob vsakem jokcu ga tudi ne morem peljat k zdravniku, sicer bodo še mene poslali v kakšno bolnico – tisto drugačno, saj veste. Z njim je tudi tako, da je kak dan bolj zaspan, kak dan manj, kak dan dosti poje, kak dan zelo malo…. Tako, da sem popolnoma zmedena. Obstaja kak način, razen tega, da dajemo urin, da bi preverila, če ima uroinfekt in da ne bi bilo prepozno?

K zdravniku sem ga peljala, ker sem se bala, da je dehidriran, ker se mi je zdelo, da polije ali pobruha cel obrok. Vendar se mu to dogaja tudi, ko je zdrav. To je pa sedaj še moje drugo vprašanje. Ker lepo pridobiva na teži ( še preveč) naj ne bi šlo za stenozo pylorusa. Poliva pa ogromno, tudi 2 uri po obroku, še vedno bruhne ali polije (prepričujejo me, da poliva, ne bruha). Občasno se mu to dogaja v loku. Včasih polije tudi 30ml. (tehtala sem krpico, s katero ga podlagam). Hrani se nekako na 2 uri, dojenje + dodatek, Novalac AC. Večinoma poje okrog 110 – 120 ml in ima 7 – 8 obrokov na dan. Spi od 21ih do 5 zjutraj. Težek je 6900g, star bo 3 mesece. (rojen s 3910g). Je takšno polivanje normalno? Bi morala dodajati vodo čez dan – še vedno se bojim, da bi bil dehidriran. Temu pa sledi še vprašanje gelde zaščitne terapije – Glede na to, da toliko poliva ne morem z gotovostjo vedeti, da ni polil tudi zdravila. Navadno mu ga dajem 30 minut pred obrokom, vendar se ne morem natančno držati ure – skrbim, da je nekako ob enaki uri vsak dan, + – 1 ura. Zdravilo dobi ob 15ih, rada pa bi mu ga začela dajati zvečer pred spanjem, ker takrat najmanj poliva. Ali lahko naredim ta preskok?

Zelo spoštujem vaše prostovoljno delo, največ kar vam mame lahko damo je sicer res samo hvala. Zelo si želim, da bi s svojim delom še nadaljevala, čeprav smo včasih mame “težke”, vendar najbrž vse teženje izvira iz strahu za otroka.

Želim vam lep dan.

Dojenčki do tretjega meseca starosti lahko prebolevajo tudi hude okužbe (sepsa) brez sistemskih znakov, torej brez vročine npr. Da je s takim dojenčkom nekaj narobe vidimo po njegovi barvi (sivo bled), zavračanju hranjenja, upočasnjenosti, otrok je na splošno drugačen, kot povedo starši. Po tretjem mesecu pa skorajda ni pravega pielonefritisa brez visooke vročine.
Za dokaz ali potrditev suma na pielonefritis je pregled urina ključen.
Edini kriterij za to ali otrok dobi dovolj tekočine/hrane je pridobivanje na teži. Otrok s pilorostenozo dehidrira v nekaj urah ali enem dnevu, skorajda ni mogoče, da bi se to življenje ogrožujoče stanje spregledalo. Enako velja za polivanje samo. Če otrok nima bolečin, pa dobro napreduje na teži, je ne glede na polivanje z njim najverjetneje vse v redu.
Zaščitno terapijo itak svetujemo dajati zvečer. Če v pol ure po zaužitju zdravila otrok ne polije, se je zdravilo vsrkalo in ni potrbno ponavljati odmerka.

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

Spoštovani.

Ponovno se vam oglašam glede hidronefroze. Sin je star 3 mesece in 8 dni. Pred tednom dni bi moral biti prvič cepljen in ponovno me je moja “panika” gnala v to, da smo pred cepljenjem oddali urin. Izvid je bil pozitiven. 70 levkocitov. Urin za sanford smo oddali naslednji dan ( 12.11.2014) in danes dobili pozitiven rezultat. Nisem prav dobro razumela za katero vrsto koka gre, ampak mislim, da je enterokok faecalis in to več kot 10 na 5). Zaščitno terapijo s Primotrenom je zdravnica ukinila in predpisala Hiconcil 2ml/ 3x dnevno.
Dojenček nima vročine, je normalno razpoložen, opažam pa mrzle dlani (to sem pozabila omeniti zdravnici) in večkrat sem pri njem tudi opazila drobne pikice po prsnem košu in trebuščku, pa sem to vedno povezala s tem, da je bil morda preveč oblečen. Glede na to, da je te pikice videlo že kar nekaj zdravnikov, pa ni tega nihče komentiral, sem vedno mislila, da to pač ni nič takega. Sem pa brala (google), spletne povezave pa več ne najdem, da so mrzle dlani z modrimi konicami prstov, oziroma nohti in izpuščaji lahko znak sepse.
Konic prstov nima modrih, ima pa mrzle dlani tudi, če je dovolj oblečen. (V stanovanju imamo 23 stopinj, oblečen pa je v 2 bombažna dolga rokava in žametne hlačke). Apetit ima normalen, celo misim, da bi rad pojedel nekoliko več kot 120 ml. Opazila sem tudi, da se od približno 8.11. občasno – večkrat na dan zvije v neko ekstenzijo, nazaj. Prej pa tega ni počel. (To sem zdravnici povedala, vendar nisem dobila komentarja). Takrat navadno tudi nekoliko godrnja, kot da mu pač nekaj ni prav. Zadnja 2 dni se ponoči zbudi 2x (prej se je samo 1x), vendar po hranjenju takoj zaspi. Ko spi čez dan, opažam včasih rahko jamranje. Sicer pa je dobro razpoložen. Miren. Pri zdravnici sem ga držala v naročju, bil je umirjen, ga pa ni dodatno pregledala, jaz pa sem pozabila omeniti vse, kar sem napisala sedaj vam.

Urin za Sanford smo oddali 12.11. Dan pred tem je bilo s klasično preiskavo urina ugotovljenih 70 levkocitov. Izvid smo dobili šele danes. Bojim se ,da je v tem času prišlo še do kakega poslabšanja vnetja. (mrzle dlani opažam 2 dni). Bo abtibiotična terapija zadostovala? Kontrola je čez 10 dni. Krvi nismo oddali na preiskave. Drugi starši otrok s hidronefrozo so mi omenjali, da so otroke vedno ob vnetju pošiljali na infuzije v bolnico. Sedaj em pa skrbi, da bi ponovno spregledali znake, ki bi kazali na nekaj resnejšega, ker smo baje že prvič (imel je pielonefritis, urosepso) prišli zadnji čas.
Zanima me še zakaj so bili izvidi Sanfroda v bolnici gotovi naslednji dan – izolirana je bila takrat e. coli., če pa na sanford pošlje izbrana pediatrinja, pa traja 1 teden. To se mi zdi pri takih stvareh kar dolga doba…

Naj še omenim, da sin pri prvem pielonefritisu ni kazal nekih posebnih znakov, da bi lahko sklepali ,da je z njim nekaj narobe. Tudi vročino je dobil šele kasneje, ko je že bil v bolnici.

Na vas se obračam, ker je z mano vedno tako, da pri zdravnici “zgubim besede”, zato se bojim da sem ji pozabila dati kako ključno informacijo, ki bi vplivala na potek zdravljenja. Bi se na podlagi napisanega tudi vi odločila za tak potek zdravljenja kot naša zdravnica?

Hvala in lep pozdrav.

Sepsa je težko stanje s hudo prizadetostjo, med polnim potekom z visoko vročino in res hudim stanjem. Otrok, ki ima sicer vročino, pri tem pa je normalno razpoložen, pije, je aktiven (v skladu z vročino in starostjo pač), ne more imeti sepse. Lahko pa ima mrzle prste in modrikasto obarvanost pri porastu vročine.
Izvid Sanforda je naslednji dan lahko tudi v ambulanti. Le poklicati je potrebno in dobiti vsaj telefonski izvid. Če se čaka, da pride papirni izvid v ambulanto, pa traja res morda cel teden.
Načeloma sicer bakterijsko pozitivnih izvidov brez znakov (vročina) ne zdravimo. Ker pa gre za majhnega otroka, bi bil dobrodošel pregled pri nefrologu, ki bo svetoval ukrepanje tudi v naslednjih morebitnih primerih.

New Report

Close