urin
Spoštovani,
Hčerka, stara 11 let ima konstantne težave z urinom:smrdeč, moten. labaratorijski izvidi so dosedaj ugotavljali prisotnost mase bakterij, včasih tudi levkocitov.Izvidi Samforta so vedno pozitivni (E.colli).Pet dni po jemanju antibiotikov, deklico začne srbeti spolovilo, že par dni potem se stanje ponovi:
smrdeč urin…antibiotiki. Pred 4 leti smo naredili kompletan nefrološki pregled, vse je bilo v mejah normale.
Prosila bi vas za nasvet; ali je možno da gre mogoče za ginekološki problem, pri tako mladi deklici, ali pa je dovzetna za uroinfekte in bo to prerasla?
Antibiotiki so, v našem primeru začaran krog.
Hvala za Vaš odgovor in lep pozdrav.
Draga Ana,
če so bile vse možne organske motnje izključene že pred 4 leti vam ne vem svetovati na pamet. V dani situaciji bi me morda zanimalo ali je dekle že do neke mere razvito? Ali se je pri njej že začel razvoj dojk, poraščenosti pod pazduhama in po spolovilu in ali ima dekle že menstruacije ali ne ter seveda od kdaj se ji te težave pojavljajo. Morda še kaj počne v prostem času, kako ji gre v šoli in ali se ji je uspeh v šoli v zadnjem času kaj poslabšal? Ali se je njeno vedenje odkar ima te težave v čem spremenilo in kako se vede, ko nanese pogovor na spolnost. Ali se o teh stvareh kaj pogovarjate?
Vse na videz čudna vprašanja vendar potrebna, da se včasih pride do pomembnih informacij o ozadju kroničnih težav z urinarnimi infekcijami.
Spoštovani,
Na vsa Vaša vprašanja lahko odgovorim negativno. Težave so se začele, ko je bila stara 4 leta. Sigurno ne gre za spolno zlorabo oz. uroinfekt, ki je, v takih primerih posledica. Naš zdravnik meni, da je mogoč vzrok v tem, da deklica premalo pije. Res je, da premalo pije. Lulat gre 2-3 krat na dan, tudi takrat, ko ima vnetje, razen smrdečega urina nima nobenih drugih težav. Želela sem slišati še drugo mnenje oz.mogoče se je zgodilo to, da antibiotiki ne pomagajo več in, da se bo mogoče pozdravila brez njih…namreč zdi se mi da so ji antibiotiki vničili floro in naravno ravnovesje v telesu.
Hvala, lep pozdrav!
Draga Ana,
verjetno imate prav vendar je ravnovesje težko vzpostaviti nazaj. Ali ste poskusili že z rednim dodajanjem jogurta z bakterijami rodu Bifidus v otrokovo prehrano? Ob glivicah ga je tudi možno nanesti lokalno na obolelo mesto, sicer pa je potrebno zdraviti glive s posebnimi zdravili, ki spet niso primerna za kronično uporabo. Priznam, da s kroničnimi bolniki te vrste nimam izkušenj. Ali ste se kdaj posvetovali z infektologom, ki sicer zdravi bolnike s pridobljeno imunsko insuficijenco (po domače AIDS)? Gotovo imajo taki strokovnjaki največ izkušenj z slabostmi imunskega sistema in posledicami takega stanja kakorkoli in v kakršnikoli meri se pač to kaže.