uretra
Spoštovani!
Imam 40 let . Pojavljajo se mi nenehne težave z uretro. Izvodilo uretre je vedno pordelo, me peče, ščemi. Zaradi tega čutim pekoč ,včasih samo neprijeten občutek pri uriniranju. Nato se žgoča bolečina širi vse do vhoda v nožnico. Zaradi teh težav mi je bila že delana cistoskopija,ki je pokazala le rahko zošeno sečnico.Urin je vedno bp.
Spolnih odnosov že več let nisem imela. Vaginalnega izcedka nimam, preiskave na spolno prenosljive bolezni so bile opravljenje in je vse o.k.
Prosim vas za nasvet s čim bi lahko rešila svoje težave. Ginekolog mi je predpisal kortikosteroidno kremo Advantan s katero naj bi mazala izvodilo uretre, kadar se bodo težave pojavile.
Ali imate kakšen nasvet vi, kajti vem ,da kortikosteroidi kožo tanjšajo in se bojim ,da bom imela potem še več težav.
Spoštovani!
Če gre za dogajanje v smeri bolezni lichen sclerosus – lihen – torej za kožno dogajanje, potem je za nasvet in zdravljenje potrebno obiskati dermatologa (in verjetno uporabljati kortikosteroidno mazilo, ki ga že imate).
Če pa ne gre za to, potem je, v primeru, da ste sicer ginekološko zdravi (endometrij) in po opisu simptomov, brez da bi sam opravil cistoskopijo, smiselno preizkusiti tudi lokalni estrogen, npr. Vagifem ali Orthogynest (kljub temu, da še niste v menopavzi) – potrebno pa je natančno upoštevati, kako se to uporablja – prekinitev vsak mesec za teden dni in ne uporabljati dalj kot pol leta in pod kontrolo ginekologa.
Verjetno bi nekaj povedalo tudi to, če bi preizkusili eno in drugo zdravljenje in ugotovili, kaj vam pomaga.
Poskusite pa tudi poiskati hrano in pijačo, ki ugodno vpliva na sestavo urina (česar znanstveno še ne moremo opredeliti) in vam blaži težave z uriniranjem. Na primer ugotoviti, ali je pri določeni kislosti/bazičnosti urina (pH) kaj boljše in pri nasprotni slabše in to potem uravnavati, ali z zdravili za uravnavanje (spreminjanje) pH urina in/ali s hrano.
Lepo pozdravljeni!
Spoštovani !
Danes sem bila pri svojem ginekologu in mu omenila težave . Povprašala sem ga tudi o možnosti hormonskega zdravljenja, vendar o tem ni želel slišati. Dejal je ,da naj nanašam na predel izvodila sečnice kortikosteroidno kremo.
Res je imam diagnozo atrofična vulvarna distrofija in ko sem se obrnila na svojega dermatologa mi je rekel ,da nima dosti izkušen glede težav s sečnico . Na izvodilu sečnice ni videti kakšnih sprememb, zato je dejal ,da se naj pogovorim z urologom glede zdravljenja.
Ko sem se nazadnje pogovarjala z urologom o moji osnovni bolezni – lihen ni imel komentarja . Imela sem občutek ,da ne ve zakaj gre. Dejal mi je naj le veliko pijem.
Poskušam izredno veliko piti od soka brusnic, ne jem pekoče hrane vendar se zadeva ne umiri. Že nekaj dni nanašam na sečnico tudi kortikosteroidno mazilo, vendar ni nič bolje.
Sedaj ne vem več kam še naj grem ,da se bodo moje težave razrešile. Ne vem ali je vzrok mojih težav ginekološki, dermatološki ali urološki. Skratka zdravniki si me nakako podajajo med seboj, moje težave pa se iz dneva v dan stopnjujejo. Prišlo je že tako daleč, da ne morem več opravljati normalno dela v službi ( težko sedim, vožnja v avtomobilo mi predstavlja problem).
Ponovno kontrolo pri urologu imam v mesecu juniju.
Lep pozdrav
Spoštovani!
Ja – v tem primeru pa je res potrebno iskati načine, ki bi vam pomagali in omogočali lažje prenašanje kroničnega stanja, ki ga, kolikor vem, ne moremo z gotovostjo uspešno rešiti. Sam s tem nimam veliko dobrih izkušenj, o tem sem pisal v temi “Težave – lihen pri ženski in pokoče uriniranje”: http://med.over.net/forum5/read.php?66,6600961,6610127#msg-6610127
“Sicer pa so za lihen vulve uporabljali različne kreme – včasih je veljalo, da se to zdravi s testosteronsko kremo (stranski učinki so povečana spolna sla – boljši libido, če pa je preveč, pa lahko zrastejo brke – dlake in pride do drugih motenj). Nekatere raziskave niso potrdile prednosti testosteronske kreme v primerjavi z navadnim blažilnim mazilom, druge pa so. Smiselno bi bilo povprašati še kakšnega ginekologa ali dermatologa. Namreč, nekateri učbeniki na primer izrecno pravijo, da se za lihen vulve ne predpisuje estrogenske kreme (kot sem jo predlagal vam in je na mestu za atrofični vaginitis, temveč naj bi za lihen bila testosteronska). Ampak to pa res ni več področje urologije, opozoriti pa je potrebno tudi, da nikakor ne smete biti izpostavljeni eksogenim hormonom v času nosečnosti.
Predlagam, da ugotovite, ali vam to, kar uporabljate sedaj, pomaga in če ne bo, poiščete še kaj drugega – osredotočite se na lihen – tu dermatologi uporabljajo tudi močna zdravila iz skupine retinoidov.”
Torej – vsekakor kortikosteroidi lokalno, včasih so poskušali z lokalnim testosteronom (lahko, da je bilo to preden so postale dosegljive kortikosteroidne kreme), če otroke že imate in jih ne boste imeli več, tudi retinoidi, če pa boste otroke še imeli, potem najprej to – to lahko spremeni hormonsko ravnotežje in vpliva tudi na bolezen.
Lepo pozdravljeni!