urejanje očetovstva
Zanima me ali je priznanje očetovstva res nujno, glede na to da ne živiva skupaj, razšla sva se na začetku nosečnosti in on zanika, da je otrok njegov. na CSD me je delavka 3x spravila v jok z njenimi izjavami, da je to OBVEZNO, ker drugače ne morem dobiti socialne pomoči (ker ni preživnine). Sem samohranilka, študentka, brez zaposlitve. Vzdržujejo naju starši. Tu nastane nov problem. Določila je tako visok znesek za preživljanje (mene), ki ga morata plačevati mesečno, da bi jaz lahko dobila soc.pomoč, da sem takoj izpadla zaradi previsokega dohodka.HVALA POZDRAV:
Spoštovana Anja!
Otrok ima pravico do očeta in vi naj bi zastopali njegove interese. Otrok ima pravico do tega, da ima urejeno očetovstvo in hkrati tudi preživljanje. V kolikor je otrokov oče neodgovoren v smislu očetovske vloge in očetovstva ne prizna, potem imate pravico, da ga zaradi tega tožite.
Podpisano očetovstvo je podlaga za dodelitev in morebitno izterjavo preživnine, ki jo bi bil oče dolžan plačevati.
Poudarjam, da je vse to otrokova pravica.
V kolikor pa očetovstvo ni podpisano, potem tudi preživnina ni izterljiva.
Tukaj pa se začneta dve zgodbi. V nekaterih primerih ženske dobijo socialno pomoč, drugim pa je le ta onemogočena. Odvisno je od posameznega primera in tudi prakse centra za socialno delo.
Svetujem vam, da se pogovorite s strokovno delavko na centru o tem, da ne morete preživeti s tem denarjem, če je temu tako. Višina preživnine pa je stvar dogovora in je povezana z dohodki zavezanca plačevanja preživnine. Je za starše previsoka? Imate urejen otroški in starševski dodatek?
Je pa res, da država vse bolj krči svoje “široko srce” in da je težko prebresti vse birokratske omejitve ter ovire pri uveljavljanju pravic. Vse bolj se postavlja v ospredje človeka samega in računa na to, da se bo nekako znašel.
Veliko sreče in lep pozdrav!
Pozdravljeni !
Sem moški in z partnerico sva se razšla pri slabih treh mesecih nosečnosti.
Razlog neprimerno obnašanje in nekomuniciranje, zapiranje vase z njene strani. Poskušal sem se pogovorit, kaj jo žene v vse to, pa ni bilo nobenega odgovora. Vidno se je odmikala, gojila jezo, bila nespoštljiva in arogantna. Še danes ne morem razumet zakaj vse to, po tem, ko sva si konec leta želela otroka. Po razdoru veze, sem še nekajkrat poskušal ohranit stik v dobro novorojenega življenja. Preko telefona in preko maila, a rezultat vsega skupaj zelo egoističen, kaznovalen odnos do mene in kolikor vem tudi do nekaterih družinskih članov.
Dala mi je vedet, da od mene ne želi ničesar, saj si na tak način želi odrezat mene kot očeta do otoka in njega do mene. Želim si, da bi imel pravice, obvetnosti in dolžnosti. V ta namen sem poklical na CSD in želel informacije, kaj lahko sploh storim. Odgovori so zelo neoprejemljivi in počutim se sam sredi oceana, nemočnega………
Vem, da je rok za rojstvo otroka konec Avgusta in vse skupaj bo šlo mimo mene, brez vednosti, da se je otrok rodil tudi meni. Seznanjen sem tudi kakšni so postopki, birokracija…….in verjetno bo leto ali dve preteklo predno bom sploh videl otroka, če…….
Zelo sem raztresen, zgubljen, ne razumem, kako lahko bodoča mamica tako živi..
Lepo bi prosil, če mi lahko kakor koli pomagate z nasveti, takšnimi in drugačnimi.
Najlepša hvala !
LP