Ureaplasma urealyticum – urinski test
Pozdravljeni,
na vas se obračam z vprašanjem glede diagnoze Urethritis ureaplasmatica parvum, Rektalna U. parvum. Ker nisem prejela kaj preveč razlage kot da ima to 70% ženk se obračam na vas.
Na izvidu piše, da je pri meni bakterija prisotna v rektumu, ostali opravljeni izvidi pa so negativni (gonoreja, sifilis, HIV, hepatitis B in C in ostali) ter mi svetujejo Doksivibro 1tbl na 12 ur 7 dni.
Na dermatovenerološki kliniki, kjer sem imela preiskavo so mi ob prevzemu izvidov povedali, da zdaj, ko imam novega partnerja (3 tedne) in zaščitene, ter (samo) vaginalne odnose, da partner ne rabi sočasno jemati teh antibiotikov. Potem pa me je klicala mojga ginekologinja, ki je rekla, da čeprav je rektalno in nimava analnih odnosov, še vseeno povem novemu partnerju. Rabila bi vašo pomoč oz. vsaj kak nasvet več ali je res možno, da je ta bakterija prisotna samo rektalno, jo antibiotik ‘pozdravi’ in čeprav nimam analnih odnosov ali pa nezaščitenih (vedno kondom) to dam jemati tudi novemu partnerju ? Hvala in lep pozdrav.
v vednost (testirati sem se šla, ker sem imela 7 let rednega partnerja, brez zaščite, oralni, vaginalni in analni odnosi in me je varal oz. je imel zraven nezaščitene spolne odnose z drugo osebo ženskega spola in me je bilo strah, da bi mi kaj prenesel).
Spoštovani,
omenjena bakterija je ena najbolj kontroverznih v novejšem času. Poznamo jo sicer že dolgo a je običajni testi niso zaznali ali pa je nismo tako obsedeno iskali, kajti dejansko je težave delala le nekaterim posameznicam, ki so imele težave s plodnostjo ugotavljamo pa jo v novejšem času pri mnogo širšem “občinstvu” kot nekoč. to pomeni, da smo zgolj povečali interes in občutljivost testov, ne pa, da gre za neko novo epidemijo in strašno širjenje te bakterije med populacijo. Če smo konkretni, lahko rečem, da absolutne zaščite pred prenosom tudi kondom ne nudi, saj se bakterija ne nahaja le na in v anusu oziroma rektumu temveč tudi v neposredni okolici, pri spolnih odnosih pa verjetno tudi nismo tako “precizni” da se s koži in spolovilom med seboj dotikamo le tam, kjer je ud oblečen v kondom, ali pač? Torej? Si sami izpeljite potrebo po zdravljenju partnerja. Sicer pa za to bakterijo oziroma polbakterijo še ni povsem jasno, če se res prenaša le s spolnimi odnosi ali je bolj vsesplošno prisotna kot smo do zdaj mislili. Skoraj zagotovo pa se prenaša le v neposrednem stiku, ker gre za intracelularno polbakterijo, katera izven celic ne preživi. Podobno kot klamidija.
Spoštovani,
zaradi Ureaplazme zagotovo nimate srbeče vagine. Ureaplazma ne povzroča nobenih simptomov. Drugo vprašanje je, kako in kdaj je bilo preverjeno, da zdravljenje ni bilo uspešno in tretje, zakaj se je zdravilo le 1 teden? Zdravljenje Ureaplazme večinoma traja vsaj 10 dni, včasih je potrebno celo 2 tedensko zdravljenje. Uspešnost zdravljenja pa se da kolikor toliko zanesljivo preveriti šele vsaj 4 tedne po zaključenem zdravljenju. Če doksivibra res ni uspešen (pogoje je tudi, da se zdravita oba oziroma vsi spolni partnerji hkrati), potem je druga možnost še azitromicin, čeprav je ta praviloma manj uspešen od doksiciklina.
Pozdravljeni,
pred enim mesecem sem se najprej zdravila zaradi vnetja mehurja z MacroBID, urin je bil po jemanju antibiotika bp, a ker sem imela še kar bolečine, podobne kot pri uroinfektu, mi je ginekologinja vzela bris in ugotovila, da imam Ureoplazmo. Dobila sem antibiotik Doksivibra 100 mg. Še vedno čutim neprijetno bolečino. Ali je možno, da antibiotiki niso prijeli?
Ker s partnerjem delava na zanositvi že 8 mesecev, sem pomislila, da je to vzrok za nezanositev. Osebna zdravnica ga je dala testirati na Ureaplazmo z urinskim testom. Izvidi so pokazali negativno. Ali je kakšna možnost, da urinski test ne bi pokazal pravih rezultatov? Saj sem nekje zasledila, da se jo zazna le z brisom sečnice pri moških…
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav.
Spoštovani,
sprašujete me, če je nekaj v medicini možno. Odgovor je jasno DA, JE MOŽNO. Ampak pravo vprašanje ni ali je nekaj možno, ker je vse možno temveč, kakšna je verjetnost, da je bilo zdravljenje neuspešno. Majhna, je odgovor. Če želite vbiti gotovi v okviru mođžne gotovosti, ki nikoli ni 100%, potem je pač treba ponoviti bris na Ureaplazmo. Lahko pa vam zagotovim, da ureaplazma ne povzroča nobenih bolečin in na sploh opaznih težav. Torej gre pri odkrivanju te bakterije oz. polbakterije za naključje, ki nima nobene zveze z vašimi bolečinami.
spostovani!
Trenutno sem hospitalizirana zaradi uroinfekta, dobivam cefuroksim na 8h venozno, sem v 29 tednu nosecnosti. Urin je bil poslan na sanford se dodatno. Vendar je bil ze CRP 87 vceraj, ter prisotne bakterije v urinu.Kaj lahko se naredim sama, da se znebim cimprej tega infekta? Lahko pijem brusnicni sok?
Lep pozdrav
pri IV antibiotični terapiji sami ne morete prav nič več storiti, razen, da kolikor je mogoče, pijete čim več vode. Brusnični ekstrakt ne bo nič doprinesel.