Ureaplasma parvum
Pozdravljeni, g. Pušenjak,
pripravljam se na postopek obmp. Izvid Ureaplasma parvum je bil pozitiven. Malo sem bila šokirana, ko sem brala na netu, da gre za sp. prenosljivo bolezen. Ginekolog mi je sicer rekel, da je bakterija lahko stalno domuje v telesu, nič pa ni znal povedati konkretno, zato sem klicala na zavod za mikrobiologijo, kjer so mi povedali, da je pred zanositvijo dobro pozdraviti, saj bakterija lahko vpliva na prezgodnji porod in povzroča poškodbe oči in možganov otroka. Na netu omenjajo tudi neplodnost, pa me zanima, v kakšni povezavi naj bi bilo. Naj se gre še mož testirati? spomnim se, da sem imela v preteklosti stalno probleme s srbenje, peklo me je po odnosu, v glavnem ogromno canestena in vaginalet. Teh težav sicer sedaj trenutno ni več.
Se ta bolezen prenaša iz partnerja na partnerja? Je možna kakšna povezava v zvezi z azoospermijo, namreč z možem sva zasledila, da bakt. pozvroča neplodnost.
Imam to bakterijo lahko že dlje časa?
Hvala za vaš odgovor.
Pauline.
Spoštovani,
zelo verjetno imate to konkretno bakterijo že dalj časa. Gre v bistvu za oportuno bakterijo, za katero ni povsem jasno, če je res bolezenska ali ne in povsem mogoče je, da naseljuje naše telo tudi povsem normalno, saj je bila najdena v povsem normalni vaginalni flori. Zdravljenje je zato pogosto ne odstrani. Lahko poskusite s 3 tedenskim zdravljenjem z azitromicinom in morda bi kazalo zdraviti oba z možem. Da bi ta bakterija povzročala neplodnost, ni dokazov, če so jo že našli in ste neplodni, pa seveda velja vseeno zdraviti.
kot rečeno se ne ve natančno, kako se ta bakterija prenaša, se pa domneva, da je povezana tudi s spolnimi odnosi. Sumamed vsebuje azitromicin, torej je pravo zdravilo. Dokler je v maternici kakša bakterija, ki jo je mogoče izolirati v kulturi, nima smisla delati IVF, kajti ob katerikoli znani bakteriji v maternici je močno zvišana možnost splava.
Spoštovani, g. Pušenjak,
tudi mož se je testiral za ureoplasmo in je bil test pozitiven. Zdravnica mu je predpisala 2 tbl Sumamed po 500 mg, meni pa osebni ginekolog 6 tbl Sumamed po 500 mg. V lekarni mi je omenila, da je kar dosti. Mene sedaj zanima, koliko tbl naj vzamem?
Hvala lepa za vaš odgovor.
Pauline
mislim, da bi moralo zadostovati običajnih 2 g azitromicina, 1 g prvi dan, nato pa še 2 dni po 500mg na dan.
res je.
G. Pušenjak,
hvala lepa za vaš odgovor. Kdaj po končanem jemanju antibiotikov se greva lahko z možem testirati.
Pa še nekaj. Sedaj se pripravljam na postopek z darovano ž. sp. celico v Pragi. Jem stedril M zaradi uskladitve menstruacije z donorko. 5. 9. sem imela menstruacijo, stediril sem začela jesti 11. 9. Jedla ga bom do 11. 10. Danes sem imela uz pri svojem ginekologu. Opazil je 2 manjša mioma, pravi da ni nič hudega (bom kasneje poslala sken uz) ter izmeril debelino endometrija. 5mm. Je takšna debelina endometrija zaradi uživanja kontracepcijskih tablet?
Hvala in lep pozdrav,
Pauline
Spoštovani,
o miomih res lahko karkoli rečem le, če bo iz posnetka točno razvidno, kje in kako globoko ležita tek kolikšna sta. Vsekakor je debelina maternične sluznice pod vplivom KT manjša. Ponovno testiranje na ureaplazmo priporočam 3 do 4 tedne po končanem zdravljenju.
Spoštovani,
žal so slike zelo majhne (tudi na sami sliki maternica zavzema nanj kot tretjino površine slike) zato so priložene slike lahko kvečjemu dokument za tistega, ki jih je naredil, težko a se na njih orientira kdo drug. Iz teh slik žal ni mogoče videti, kje bi naj bil miom.
predlagam da po 2 tednih
Spoštovani, g. Pušenjak,
zadnjič mi je osebni ginekolog delal uz, pa je bilo vse ok. Omenil je 2 manjša mioma, kot da nista omembe vredna, izvid pa je takšen:
uterus v AVF, pravilne oblike
endometrij do 5 mm
oba ovarija normalnega izgleda
v CD ni proste tekočine
sem v postopku z d. celico v Pragi, sedaj me pa ta dva miomčka mučita. Na slikah žal nista vidna.
Lani sem imela uz pri ginekologu za neplodnost, pa je bilo vse ok. laparoskopija je bila leta 2007 vse b.p.
Kaj mi je storiti?
Hvala.
Spoštovani,
kot pravite lepo “miomčka”, bi rekel, da verjetno res nista pomembna sprememba, je pa vse odvisno od tega, če je kateri od njih tik pod maternično sluznico ali ne. Miomi, ki so v steni (intramuralni) ali na zunanji strani maternične stene (subserozni), sicer v nosečnosti lahko tudi zrastejo, večinoma pa bistveno ne motijo nosečnosti in tudi ne povzročajo splava ali prezgodnjega poroda.
Pozdravljeni, g. Pušenjak,
očitno sem jaz imela ureaplasmo, mož pa klamidijo. Je možno, da on ni dobil od mene ureaplasme in jaz od njega ne klamidije. Sprva sem mislila, da ima tudi on ureplasmo, pa ga je zdravnica napotila na ponoven pregled klamidije (razen, če se ni zmotila na napotnici) po antibiotični kuri sumameda, kot ste nam predhodno svetovali. Od zaužitja antibiotikov (jemala sva jih oba sočasno) je minilo 18 dni, spolno nisva bila aktivna, saj se želiva predhodno testirati, sama sem pred postopkom obmp. Naj počakava na rezultat ali sva lahko sedaj spolno aktivna po tejle terapiji (2 g azitromicina, 1 g prvi dan, nato pa še 2 dni po 500mg na dan).
Kakšna bakterija pa je klamidija?
Hvala za vaš odgovor.
Pauline
Ne vem, kaj je ali ni kdo od vaju dobil od drugega in to niti ni pomembno. Pomembno je, da sta se oba zdravila z ustreznim AB in hkrati in da med vama ni tretje osebe, ki se ni zdravila. Mislim, da SO zdaj ne bi smeli biti več problem. Klamidija je nekakšna “polbakterija”, ki živi v celici, ker za svoje razmoževanje nima vseh potrebnih organelov in sestavin. Zato izven celice ne preživi dolgo, razmnoževati pa se sploh ne more. prenos na drugega gostitelja torej poteka zgolj z neposrednim kontaktom. Z ureaplazmo je zelo podobno.
Pozdravljeni,
sem v postopku umetne oploditve, embriotransfer sem imela 17.09.2012, izvid je bil negativen. Pred petimi dnevi se je po spolnem odnosu, ki je bil mimogrede bolec, pojavil izcedek, ki pa vse do danes, še ni izginil.
Ker so mi v postopku obmp odkrili, da sem prebolela klamidijo (protitelesa za klamidijo so bila pozitivna v titru 1:128), zdravljenja pa nisem bila deležna, me zanima, ali je možno, da je v telesu bakterija še vedno prisotna? Je torej smiselno test ponoviti oz. opraviti urinski test?
Hvala za odgovor in lep pozdrav!
Spoštovani,
če ste v zadnjih mesecih iz kakršnegakoli razloga jemali antibiotik azitromicin (sumamed, azibiot ali kaj podobnega) potem ste mimogrede pozdravili tudi klamidijo oziroma ste jo pozdravili že prej, če ste takšno zdravilo jemali po tem, ko ste se okužili, pa te se klamidije znebili že takrat. V dvomu seveda lahko urinski test na klamidijo ponovite, saj pozitivna serologija res nič ne pove o tem ali imate klamidijo še v telesu ali ne, navsezadnje enkratna ozdravitev ne zagotavlja, da te bakterije ne bi mogli dobiti znova in znova.