Ureaplasma parvum
Pozdravljeni.
Oktobra leta 2019 me je ginekologinja zaradi ponavljajočih se vnetji nožnice, prekomernega izcedka in vonja poslala na bris za PCR multiplex za SPO, ter patogene bakterije in glive. Izvidi so negativni. Dokazali so le prisotnost Ureaplasmo parvum. Dobim antibiotično th. z Doxiciklinom 100 mg 2×1 tbl. za 7 dni. Partner ni zdravljen. Leto kasneje začnem s pregledi na GK v Lj zaradi neuspešne zanositve. Ponovno grem na bris, ki spet pokaže prisotnost Ureaplasme parvum. Partner je bil na brisu negativen, kljub temu oba zdravijo s Sumamedom. Preiskave na GK pokažejo, da so pri meni izključeni dejavniki, ki bi zavirali zanositev. Parter ima malo slabši spermiogram. Zaradi različnih mnenj zdravnikov o ureaplasmi, zanositvi in vplivu le tega na plod, sem se odločila še enkrat za odvzem brisa. Izvid spet pokaže prisotnost Ureaplasme parvum. Zdaj pa sploh ne vem kako naprej. Od konzilija imava že odobren postopek za IVF, pa sem polna dvomov in strahu.
Prosim za vaše mnenje in nasvet.
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani,
ureaplazma je takoimenovan “oportuni” mikroorganizem, ki ga povezujejo z zmanjšano stopnjo vgnezditve zarodka, splavi in prezgodnjimi porodi, pojavi pa se tam, kjer je nekaj narobe bodisi z naravno genitalno floro in/ali z odzivom organizma na tovrstne mikroorganizme. Težko bi iz rokava stresel rešitev, ker ne vem, kaj je konkretno pri vas razlog, da se ta polbakterija tako dobro počuti v vaših rodilih. Morda je razlog v prekratkem zdravljenju, kajti tovrstne težave je včasih treba zdraviti agresivno več tednov (3+). Sedemdnevno zdravljenje nikakor ni dovolj. Vsekakor bi pa priporočil, da se tega mikroorganizma znebite preden greste v postopek OBMP, ker tudi če zanosite, obstaja višje tveganje za splav in prezgodnji porod.
Spoštovani,
tudi na med.over.netu imamo možnost videoposveta, le termine moram razpisati. Za posvet 1:1 v živo pa delam v MCCZ na Parmovi vsak torek popoldne od 16h dalje. Tel.št. za naročanje je pod vsakim mojim odgovorom.
Spoštovani, ob prebiranju foruma sem naletela na vprašanje in sicer tudi sama sem bila lansko na testu SPO pozitivna na u.parvum, vendar mi je bilo rečeno (na dermatovenerološki ukc), da je to del ženske flore. Kako to komentirate in ali potrebujem nadaljno obravnavo?
Moja ginekologinja ni komentirala izvida.
Bi priložila izvid, pa ne vidim opcije.
najlepša hvala za vašo prijaznost!
Spoštovani,
torej ureaplazma kot organizem se tudi normalno pojavlja v rodilih, le da ne v pretežnem delu. Če se to bakterijo izolira v monokulturi, to že ni v redu in je primerno, da se zdravi. Če je ta bakterija prisotna v močnem presežku, lahko povzroča splav in/ali prezgodnji porod. Sam menim, da je eno zdravljenje z ustreznim antibiotikom in ustrezen čas že primerno, hkrati pa menim, da so uspehi zdravlejnja omejeni, če nam hkrati z antibiotičnim zdravljenjem ne uspe vzpostaviti naravne zaščitne flore laktobacilov. Praviloma namreč druge bakterije in polbakterije v spolovilu in v rodilih uspejo le, če tam ni ustrezne zaščitne laktobacilne flore ali je ta pomanjkljiva.
skorajda nima smisla. Poti Ureaplazmi sta za enkrat meni znani le dve učinkoviti zdravili in sicer tetraciklin in makrolidni azitromicin. Včasih so učinkoviti tudi fluorokinoloni, ampak redkeje od obeh ostalih učinkovin.
Lepo pozdravljeni,
Že 3 leta se borim z Ureaplasmu parvum. Na infektološki kliniki smo poskusli že kar nekaj zdravljenj, vsa so bila krajša (dva tedna doxy/ teden moxi/ teden levo/ tabletka azitro. Edino dolgo zdravljenje je bilo 4 tede doxyciklina po katarem so se spimptomi veliko zboljšali. Sedaj so simptomi zopet hudi (bolečine v maternici, jajčnikih, kri, veliko izcedka, neprijeten volj, zelo slabo počutje…), zopet so mi dokazali pozitivno Ureaplazmo parvum, žal pa so jo tokrat označili kot kolonizatorja in napisali, da glede na neuspešna zdravljenja mi ne predpišejo antibiotikov. Pred okužbo z Ureaplazmo nisem imela težav, tako da ne vem več kaj naj naredim. Z obširnimi raziskavami tudi niso našli drugega povzročitelja.
Res bi si želela v prihodnosti imeti otroke in biti brez bolečin in slabega počutja.
Kaj naj v tem primeru naredim? Kje lahko dobim primerno zdravljenje?
Spoštovani,
če so se z vami zaradi omenjenega problema ukvarjali najboljši strokovnjaki, ki pri nas obstajajo (infektologi?), potem vam jaz res težko še kaj pomagam. Lahko le razpravljam o tem, morda v smislu, kako pa veste, da bo ta Ureoplazma, ki je sicer komenzal (saprofitna, pogojno patogena polbakterija) sploh problem? Zakaj ste jo sploh preverjali?
Nisem šla preverjati specifično Ureaplasme, vendar vse SPB. Teden/dva po spolnem odnosu kjer se je zaščita ponesreči staknila, sem začela biti čisto brez energije, imela sem otečeno nožnico, bolečine v predelu maternice, izcedek, kri, hudo vnetje mehurja,… sem začela iskati pomoč. Čez čas so odkrili, da imam prisotno Ureaplasmo Parvum (pri prejšnjem partnerju ta bakterija ni bila prisotna).
lahko le rečem, da Ureaplazma ne povzroča nobenega od simptomov, ki ste jih našteli, sploh pa ne v enem, dveh tednih. Zato mislim, da je Ureaplazma povsem naključno odkrita in z zgodbo o “staknjeni zaščiti” nima nobene povezave. Ureaplazma praviloma ne povzroča popolnoma nobenih simptomov in težav, jo pa povezujemo s težavami pri zanositvi in donositvi, ampak spet verjetno pristransko, saj pri tistih, ki brez težav zanosijo in donosijo ne vemo, kako pogosta je prisotnost ureaplazme.