Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Genetika v nosečnosti in NIPT uravnotežena sprememba

uravnotežena sprememba

Partner ima uravnoteženo spremembo na dveh kromosomih. Posledica so verižne odmrle nosečnosti in slabe napovedi za naprej. Kolikšna je verjetnost, da se združita zdrava dela kromosomov (torej en moj in en zdrav njegov in nato še en moj in še en zdrav njegov, potem pa še 21 ostalih parov, ki ne delajo težav).

Verjetnosti po katerih me sprašujete so različne glede na tip kromosomske prerazporeditve, ki je bil ugotovljen pri vašem partnerju.
Izkušnja kaže, da se v primerih, ko je eden od partnerjev zdrav prenašalec uravnotežene kromosomske spremembe približno 1/3 nosečnosti konča kot spontani splav v prvem trimesečju, ker plod zaradi kromosomske napake ni sposoben preživeti. Upoštevati pa morate tudi znano dejstvo,da je v splošni populaciji pričakovani odstotek odmrlih nosečnosti katerim velikokrat ne vemo vzroka 15%.
Od nosečnosti, ki se uspešno nadaljujejo v drugo trimesečje pa je najpogosteje tveganje, da ima plod kromosomsko napako od 1-5%, glede na vrsto prerazporeditve pa tudi do 20% in več. Kromosomsko napako pri plodu zelo zanesljivo izključino s prenatalno kromosomsko preiskavo celic plodovnice (amniocentezo).

New Report

Close