Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje Uravnavanje ščitničnega hormona z zdravili

Uravnavanje ščitničnega hormona z zdravili

Pozdravljeni,

poleti mi je bila na specialističnem pregledu postavljena dg evtiroza.
Zaradi težav z zanositvijo (OBMP) sem dobila Euthyrox dnevno po 25 µg.
Po kontroli čez dva meseca, se mi je TSH iz 5,26 znižal na 4,66.
Vmes sem imela neuspešen IVF postopek, ali je bolje s pričetkom ponovnega postopka počakati, da se hormon uravna?
Zanima me, ali se po določenem času hormon uravna do te mere, da se ustali (in seveda tako ostane ob stalni terapiji)? Ali, če želim višje znižanje hormona, moram na terapijo z višjim odmerkom?
Na pregledu pri tirologu tega nisem povprašala… je pa menda optimalna vrednost za večjo verjetnost zanositve, da je TSH vrednost okrog 2.

Prosim za mnenje in, kako bi čimprej prišla do novega pregleda oz. do tirologa, da bi mi predpisal ustrezno terapijo (s povišanim odmerkom) …

Hvala za dogovor in lep pozdrav.

Spoštovani!

Glede na navedeno ste bile že pregledani pri tirologu, ki je ugotovil da z vašo ščitnico ni nič narobe (dg:Evtiroza). V tem primeru jemanje Euthyroxa ni potrebno. TSH se namreč izloča v pulzih, ima pa tudi svoj dnevni ritem izločanja. Najvišje vrednosti doseže v zgodnjih jutranjih urah najnižje pa v popoldanskih. Zgodnja jutranja določitev TSH, da lahko lažno zvišane vrednosti. Za določitev TSH ni potrebno biti tešč. Najprimernejši čas odvzem rvi za določitev TSH je med 9 in 16 uro.

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Spoštovani,

hvala za odgovor.
Vseeno me zanima, zakaj mi je G omenil, da bi bilo dobro znižati vrednost ščitničnega hormona na okrog 2, ki je optimalna vrednost za povečanje verjetnosti zanositve in zato svetoval povečanje terapije na 50 µg na dnevni ravni?
Tirolog mi je Euthyrox najbrž predpisal ravno zaradi načrtovane zanositve.
Izvid – mnenje: “Ugotavljamo normalno funkcijsko stanje ščitnice. Zaradi planiranega IVF postopka svetujemo nizko dozo Euthyroxa 25 µg dnevno. Kontrola TSH čez dva meseca pri osebnem zdravniku oz. kontrola tudi v primeru nosečnosti takoj v začetku nosečnosti.”

Kontrola čez dva meseca je pokazala znižanje vrednosti hormona TSH.

Odvzem krvi je sicer bil v priporočenih urah.
Vi pa pravite, da jemanje zdravila ni potrebno?

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Žal niste navedli vrednost TSH, vendar “znižana” vrednost navadno pomeni, da je odmerek Euthyroxa prevelik, oziroma, da ga morda sploh ne potrebujete.

lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close