Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Neonatologija Urahus in dvigovanje glavice

Urahus in dvigovanje glavice

Spoštovani!

Naša punčka ima 22 dni. Rojena je bila s CR 12 dni pred rokom, vse BP, težka 3790g, velika 52 cm.Hraniva se z mojim mlekom (načrpanim,ker nikakor ni hotela sesati pri meni) in Aptamilom 1. Malo jo dajejo prdike, krčki in kupčki, drugače pa lepo napreduje in ima že 4140 g. Je precej budna (v primerjavi z njeno starejšo sestrico pri tej starosti) in že kar opazuje svet. Celo preveč, ker si, kadar podiramo kupčka na rami, že veselo ogleduje okolico in to z dvignjeno glavo. Nekaj dni nazaj je še precej opletala z njo, mislim pa, da z vsakim dnem manj. Sama bučko seveda podpiram in poskušam čimmanj podirati kupčka na ta način, ampak tudi, če dam deklico na trebušček in čez nogo,želi ona držati glavico pokonci. Kadar leži pa velikokrat sili nazaj z glavico. Ne zaznavam pa, da bi bila punčka kaj preveč zakrčena. (Tudi na Pediatrični kliniki niso ugotovili nič posebnega – je pa res, da je bil pregled najbolj usmerjen v popek. ;)) Skrbi me, da deklica prehiteva zadeve, vendar ne vem, kaj storiti… Je v redu/normalno, če tako majhen otroček drži glavico pokonci (je že tako močna?) ali je kaj narobe?

Pišem pa pravzaprav zaradi njenega popka. Pred enim tednom smo bili, ker se je še vedno rosil, na Pediatrični kliniki, kjer je neonatolog posumil na nezaprt urahus, kar se je potrdilo z ultrazvočnim pregledom. Pregledani so bili tudi ostali organi v trebušni votlini in je vse v redu. Za popek je dr. rekel, naj ga trikrat na dan očistimo z alkoholom, deklice ne kopamo, kaj več pa že ne moremo storiti – pač pustimo naravi, da opravi svoje. Pravi, da naj bi se to zacelilo v najkasneje treh mesecih, drugače pa je potrebna operacija. Seveda si te ne želimo. Pa me zanima,kako je s celjenjem urahusa po vaših izkušnjah? Se večinoma zaceli? V kolikšnem času? Ali vseeno lahko kaj sami storimo (vem, rada bi čarobno palčko,ki pa je ni… :)) Pri kateri starosti bi bila potrebna operacija in kakšni so rezultati? Skratka,kakšne so izkušnje s takimi popki?

Najlepša hvala za Vaša pojasnila in čas ter skrb,ki ga namenjate našim otročkom.

Prijazen pozdrav,

Ana

Spoštovana Ana

nič neobičajnega ni, da tritedenski dojenček že skuša držati glavo pokonci. Če se ob tem ne izteza in ga “ne vleče nazaj v kifelc” tudi ob legi na hrbtu, nimate nobenega razloga za skrb. In je podpiranje glave (s katerim le še spodbudite, da potiska glavo navzad, proti vaši roki) povsem nepotrebno.

Z urahusom veliko lastnih izkušenj nimam, saj se s to težavo praviloma srečujejo bolj “odrasli” pediatri, ne neonatologi. Se pa strinjam z navodili glede čakanja – tudi zato, ker UZ diagnoza nikoli ni 100%-na in je čisto možno, da popek rosi iz kakšnega drugega (še bolj minljivega in nezaskrbljujočega) razloga.

Žal moje izkušnje kažejo, da je ob pravem odprtem urahusu (ki je prirojena napaka sečil) operacija bolj pravilo kot izjema. Ki pa je kratka, v primerjavi z večino drugih operativnih posegov malo nevarna in pomeni dokončno rešitev problema.

Imate pa prav, čudežne palčke za hitro in s posegi nepovezano zapiranje (še) ni.

Pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

Dr. Cerarjeva, pozdravljeni!

Naša punčka je stara že 2 meseca, popek pa je zaprt, ne rosi več. (Če bo še kdaj kakšna mamica s podobnimi vprašanji… Sama sem v tem času izvedela za kar nekaj nezaprtih popkov in VSI so se sčasoma zacelili sami. :))

Glede dvigovanja glave: v kifeljček se ni zvijala in zdaj se trudi pasti kravice, glava pa še vedno v “periskop položaju” – ampak zdaj je že čas za to, hehe. 🙂

Tudi kakšne 4 noči je že cele prespala. Zadnje hranjenje ok. 20h in potem spanec do 6h ali celo 7h! Me pa zanima sledeče: zjutraj je plenička zelo malo polulana. Skoraj vse pleničke čez dan so bolj polulane, razmik med previjanji pa je max 3 ure. Ponoči pa kar 10h in tako malo lulice. Hranjena je zdaj z Aptamilom, brez posebnosti odvaja in lula, le tako malo je urina. Bi me moralo skrbeti? (Starejša hčerka 2,5 l je ravno prebolela bakteriurijo, jemlje Primotren in premalo pije :(, jaz pa v pozoru na vse kar je v zvezi s sečili.)

Hvala za Vaš cenjeni čas in prijazen pozdrav!

Ana

Draga Ana,

tvorba in izločanje seča je pri dojenčku (pa tudi pri nas odraslih) zelo variabilna funkcija – čez dan ne le, da pijemo več, ampak se več tudi gibljemo, poleg tega je takrat tudi izločanje spodbujevalcev izločanja urina (hormonov ipd) višja kot ponoči, ko veliko funkcij tudi “počiva”. Zato menim, da ni nič narobe, če je zjutraj plenica le malo mokra (tudi odrasli ne hodijo ponoči lulat na vsakih nekaj ur – izjema so nespečneži, “prostatični” moški in “puščajoče” dame :-)).

Glede na družinsko obremenitev z uroinfektom in vašo zaskrbljenost v pozoru pa lahko zvečer (in ponoči, če se slučajno zbudi) dodaste par požirkov (10-20 ml) vode ali čaja.

Če ne, pa tudi ne bo hudega, uroinfekti po 2. letu so bolj povezani s kratko sečnico in prehodom bakterij z zunanjega spolovila kot s premajhnim vnosom tekočine… (Zato vedno odsvetujemo, da otroci lulajo v vodo (banjo, bazen, morje) – torej ne iz higienskih razlogov, ampak zaradi večjega prehoda bakterij iz zunanjosti v mehur pri takšnem lulanju.)

Tudi jaz pošiljam prijazen pozdrav,

****************************************** Dr. Lilijana Kornhauser Cerar, dr. med.

New Report

Close