Najdi forum

Uporni kmet Sepp Holzer

Sepp Holzer, ki ga je obiskalo že stotine slovenskih vrtičkarjev in kmetov, na višini 1000-1500m ob povprečni letni temperaturi 4.2 ºC goji breskve, češnje, kivi, marelice, buče, krompir in številne druge vrste sadja in zelenjave. Karizmatični “uporni kmet” je ena vodilnih osebnosti na področju alternativnega kmetovanja in pionir permakulture, ki ga občudujejo strokovnjaki in posnemajo tisoči kmetov in kmetovalcev po vsem svetu. Na svoji 46 hektarov veliki kmetiji Krameterhofu v salzburškem Lungauu goji najrazličnejše vrste sadja, zelenjave in okrasnih rastlin; sredi zime nabira redkvice in žito prideluje v gozdu.

Kaj menite o tem?

L.p.

Nisem vedela za to, ko pa sem si ogledala prispevek o njegovi plantaži na YouTube, sem ostala brez besed. Zanimivo, zelo zanimivo! Moram poiskat še kakšno informacijo, marsikaj lahko uporabim pri svojem naravnem vrtnarjenju….

Mimogrede mi je padel v oko še prispevek o gojenju paradižnika: gojitelj pusti rastlino, da zraste, nato pa na njej popolnoma poreže stran vse liste in poganjke brez cvetnega nastavka. Zagotavlja, da bo paradižnik tudi brez listja krasno in popolnoma dozorel.
To bo moj letošnji preizkus na vrtu.

Miranda

Tudi jaz sem zvedela zanj tukaj, v današnji prilogi Delo & dom pa je prispevek o njem. Pretekli teden je imel predavanje v Tržiču in udeležilo se ga je več kot 700 ljudi. Predstavil je svojo knjigo “Uporni kmet”.Tako kot je napisala Miranda, je res zanimivo in obvezno bo treba preizkusit kakšno njegovo metodo pridelovanja sadja in zelenjave.
Bi bilo fino če bi se oglasil kdo , ki je bil že pri njem, ali na njegovem predavanju.

L.p.

pozdravljeni,
radovedni smo odšli pogledat čudež na kremetehorf in……..
veliko stvari napisanih v knjigi nismo videli na posestvu, saj posestvo ima 45 ha …to je ogromno za obdelovanje,
predvsem nas je nanamil kako ima eksotično sadje, marelice,kivi, oljke
nič ni bilo videt,
zanimivost….sredi dvorišča ima gredo kot šolski primer… zelje,solato,fižolove prekle,koruzo.zelo zanimivo,toda-kje za vraga ima to v praksi? ostale grede?
Hvalijo se da so samooskrbna kmetija….ni res
da ne omenim kosila…no comment..to je dobesedno sramota in norčevanje iz ljudi
kot zanimivost….ali mi prosim zna kdo pojasnit 82% obdavčitev? 82%?
—največje razočaranje je to,da nismo videli njegove pogruntavščine grede obložene s kamenjem,
zakaj jih no pokazal, ali jih sploh ima?
jezera polna rib in rakov,????

Res je lepo na oko, sama idilična okolica in barvita jezera veliko zelenja….vse lepo in prav,
pričakovali smo več neposrednega glede permakulture, oz kako je le-to spravil v prakso,
človek si po tem obisku ne more plastično predstavljati kako funkcionira kot ekosistem ?
-sibirska rž——-na vprašanje kako jo obirajo? ne,ne to pustimo za živali.
čebele-3 panji
govedo -3 kom————kdo še verjame da gre za samooskrbno kmetijo

Gospod Sepp ni prisoten na obisku, to smo izvedeli šele na avtobusu, sprejel nas je prijazno, njegov sin.
Ali še koga mika da bi dal 50 eur za vstopnino za ogled? skupaj 95 eur
Ne hvala, enkrat je bilo dovolj.

Hvala veselica za tvojo izkušnjo. Sama sem prebrala njegovo knjigo, pa v njej nisem našla kakšnih konkretnih nasvetov. Očitno gre za en velik bla, bla.

Ali je napisal samo WO EIN WILLE; DA EIN WEG, alli še katero?

V slovenščini sta Uporni kmet in Holzerjeva permakultura. Nobena me ni navdušila.

Hvala za odgovor,
moj je prebral v nemščini Wo ein wille da ein weg – pa pravi, da manjka konkretnih stvari.

New Report

Close