Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom uporabno dovoljenje, inšpektor

uporabno dovoljenje, inšpektor

Pozdravljeni,

Lansko leto sva z možem dobila gradbeno dovoljenje za spremembo namembnosti. V skladu s tem sva tudi začela graditi. Po končani gradnji sva vložila za uporabno dovoljenje, čeprav sva notri že živela. Ko je iz občine prišla komisija, naju je opozorila na stvari, ki manjkajo (predvsem projekt izvedenih del za elektroinstalacije, in vodovod ter centralno kurjavo) Zanima me ali kado pozna koga, ki se s tem ukvarja in ki ni preveč drag, saj naju je celotna gradnja “zapufala” za naslednjih 10 let in tega stroška sploh nisva pričakovala.
Druga stvar, ki naju zanima pa je: v gradbenem dovoljenju je pisalo, da morava pričetek gradnje javiti pristojnemu inšpektorju, kar pa sva midva spregledala. Zanima me, če kdo ve ali bova morala zato plačati kazen, ali še vedno lahko to prijaviva, čeprav je že vse narejeno. Skrbi naju tudi to, da je g. dovoljenje izdano za dve leti, midva nisva javila pričetka gradnje, uporabnega pa tudi nimava, da bi bilo razvidno, da se gradbeno dovoljenje že izvaja.
In še zadnje vprašanje: Ali je za vpis v zemljiško knjigo dovolj gradbeno dovoljenje, ali mora biti tudi uporabno dovoljenje.
Vsem najlepša hvala za odgovore in vašo pomoč.

LP

Katja

katja

Joj, tole tvoje vprašanje je prišlo pa kot naročeno – tudi naju z možem v kratkem čaka boj na tem področju…
Tako, da bi bila tudi jaz vesela vsakršnega odgovora….

Vpišeš ga lahko, živeti pa v njem ne smeš. Vem da veliko ljudi biva v stanovanjih brez uporabnega dovoljenja, ampak pomisli, kaj se zgodi če ti recimo tako stanovanje zgori, saj ti zavarovalnica ne bo priznala odškodnine, če kaj manjka, kar je pogoj za pridobitev uporabnega dovoljenja. Pomisli, kaj bi bilo, če se ti recimo zruši del stropa in poškoduje nekoga, pa te bo tožil. Če imaš le možnost, naredi legalno.

Prijava gradnje inšpekciji pred pričetkom gradnje po novem zakonu (1.1.2003) ni več potrebna za manjša gradbišča a la enodružinska hiša.

Za vpis v ZK uporabno dovoljenje ni potrebno. Za vpis novogradnje potrebujete kupoprodajno pogodbo na zemljišču in gradbeno dovoljenje.

K,

meni so pa ravno danes rekli, da poleg izjave nadzornika (in izvajalca) da je objekt grajen po načrtih/projektih, potrebujem še vpis v ZK. in to je VSE kar potrebujem po novem zakonu (velja od 1.1.03) za pridobitev uporabnega dovoljenja.
Na naši UE obstajajo celo zloženke, kjer je to navedeno.

Za vse tiste, ki imate dodatna vprašanja v zvezi s tem, je fino, da se kar pokliče na UE in vpraša. vsaj pri nas so dokaj prijazni in povedo, kaj po zakonu potrebujemo.

Kaj pa, če je izvajalcev več, kar običajno tudi je? Npr. nekdo ti zida, spet drug ti dela streho, nekdo tretji ti dela kurilnico, napeljuje vodo, elektriko… Je treba od vseh pridobiti izjavo? Kaj pa v primeru, da si z njimi v sporu, ker ti zadeve niso zadovoljivo speljali in da ti te izjave niso pripraljeni dati?

NAJLEPŠA HVALA ZA TOLE INFORMACIJO. EDINOKAR ME POTEM ZANIMA JE, KAKO
DOKAZUJEMO DA SMO PRIČELI Z GRADNJO, SAJ GRADBENO DOVOLJNJE VELJA LE DVE
LETI IN ZAKAJ NAMA NA SAMEM GRADBENEM DOVOLJENJU, KI JE BILO IZDANO AVGUSTA
2003 PIŠE, DA MORAVA INŠPEKCIJI JAVITI PRIČETEK DEL. HVALA ZA MOREBITNE
ODGOVORE.
LP
KATJA

katja

ENAKO TEŽAVO IMAM TUDI JAZ, SAJ JE KAR NEKAJ STVARI NAREDIL PRIJATELJ, KI
SICER DELA V PODJETJU, KI SE S TEM UKVARJA, NAMA PA JE DELAL BREZ RAČUNA,
SEVEDA OBČUTNO CENEJE. KDO JE POTEM TISTI, KI NAREDI PROJEKT IZVEDENIH DEL,
POLEG TEGA PA MORAVA DATI TUDI POROČILO NEKOGA, KI NAJ BI NADZOROVAL POTEK
GRADNJE, KATEREGA PA SPLOH NISVA IMELA, KER TEGA NISVA VEDELA.
LP
KATJA

katja

Nadzornika, ki bo samo podpisal se da dobiti. vprašaj vse izvajalce, ki ji poznaš v tvoji okoli za nadzornike in boš našla pravega. (socer pa ne potrebuješ od izvajalcev, če imaš nadzornika).

Zakaj ti piše, da moraš javiti ne vem.

Najdi to v novem ZGO (to je kratica, lahko iščeš po tem zakonu na straneh drzavnega zbora, da ti ne bo treba brati celega zakona uporabi tipko crtl+f in vnesi notri iskano besedo). Kolikor sem opazila je kar nekaj ZGO s številkami, preberi vse. Ko boš našla odstavke o uporabnem dovoljenju pokliči na UE, ki ti je izdala gradbeno in vprašaj zakaj so tisto napisali notri, če pa v zakonu drugače piše.

Pa še to, na http://www.gradimo.com oz http://www.slonep.com je dosti informacij o uporabnem in tudi tam so razloženi isti členi.

Mogoče je kak catch in si morda vložila gradbeno pred letom 2003 in so ti ga napisali po starem zakonu…ne vem ali pa so se zmotili, vsekakor morajo na UE imeti razlago. Jaz bi kr tja poklicala, oni so zadolženi da ti razložijo.

“IN ZAKAJ NAMA NA SAMEM GRADBENEM DOVOLJENJU, KI JE BILO IZDANO AVGUSTA 2003 PIŠE, DA MORAVA INŠPEKCIJI JAVITI PRIČETEK DEL. “

No tu je vprašanje kdaj sta pa vložila zahtevek za izdajo gradbenega dovoljenja? – ker če sta ga pred 1.1.2003 – se dovoljenje izda po starem zakonu; če sta imela predhodno pridobljeno lokacijsko dovoljenje – se gr. dovoljenje izda po starem zakonu.

Svojega agenta sem vprašala, koliko jih zanimajo urejeni papirji. Jih ne. Zavarujejo tudi črno gradnjo. Živim v večstanovanjski hiši, kjer legalizacija šele poteka. Sosedje so imeli dan po sklenitvi zavarovanja izliv vode in so dobili izplačano škodo.
Navsezadnje zavarujejo tudi hiše v gradnji, ki prav tako nimajo uporabnega dovoljenja.

New Report

Close