Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom uporabno dov za stan. hišo

uporabno dov za stan. hišo

Zanima me, če ste za svoje enodružinske hiše pridobili uporabno dovoljenje in kaj vse ste morali za to storiti (predložiti)? Predvsem me zanima, kakšne papirje zahtevati od izvajalcev. Nekaj časa jih namreč že prosim (gradbince, ki so mi izvajali do tretje podaljšane faze), naj mi pripravijo vse potrebno, pa nič.

Hvala in LP Natta

To sem spraševala tudi jaz, pa nisem doživela kakšnega pretiranega navala odgovorov. Mislim, da boš več info dobila na upravni enoti, pri nadzorniku (če ste ga imeli) oz. pri projektantu. Mislim, pa da sami izvajalci nimajo nič pri tem.
Mi smo to misijo zaenkrat opustili, čakamo geodeta, ki že celo večnost pripravlja projekt za vpis v kataster stavb (in ga bomo verjetno čakali še do spomladi, saj je revček tako zaposlen, da nam za izmero ni utegnil še poslati niti računa). Potem bom pa videla, če se mi bo še dalo. Brezskrbni popoldnevi so preveč lepi, da bi se mi dalo bockati še z birokracijo.

Jaz sem pridobila za hišo uporabno dovoljenje. Vprašala sem kar na UE kjer živim in so mi točno povedali kaj potrebujem. Vem, da sem potrebovala potrdilo od dimnikarja. Dala sem vlogo na UE in potem je nekdo iz UE prišel na dom. Pogledal je samo kako imamo urejeno cisterno za olje in to potrdilo dimnikarja. Vem, da nam je potem naložil, da moramo cisterno zaščititi proti izlitju. Smo pa morali na vratih kjer je peč za centralno narediti dovod zraka, kar smo rešili tako, da smo v vrata naredili izrez cca 10 x 30 in potem zaprli z rešetko. Skratka bilo je dosti lažje kot sem pričakovala. Ko smo napake odpravili, sem to pisno sporočila na UE in čez nekaj dni dobila uporabno dovoljenje, čeprav sem pričakovala, da bodo prišli pogledat.

Zato svetujem, da pokličete na UE, ali pa daste vlogo, vam pregledajo hišo in potem nepravilnosti odpravite.

Zanima me ali je že sprejet novi zakon po katerem morajo tudi individualne stanovanjske hiše pridobit uporabno dovoljenje? Do zdaj tega ni bilo treba in je bil le še en strošek več. Koliko pa ste plačali za dovoljenje?

Mislim, da sem enkrat že odgovarjala:
1. po zakonu o graditvi objektov se šteje, da imajo uporabno dovoljenje a. vse stavbe, ki so bile zgrajene pred 31. 12. 1967, če so z dnem uveljavitve tega zakona v uporabi in se njihova namembnost ni bistveno spremenila in so ustrezno evidentirane v zemljiškem katastru
b. vse enostanovanjske stavbe, ki so bile zgrajene na podlagi gradbenega dovoljenja in so z dnem uveljavitve tega zakona v uporabi ter na predpisan način evidentirane (če pa še niso evidentirane, se šteje, da pridobijo uporabno dovoljenje, ko se evidentirajo), zakon je začel veljati 1.1.2003
2. za objekte, zgrajene po 1.1.2003 pa je treba pridobiti uporabno dovoljenje, zakon določa (3. odst. 101 člena ZGO), da se za enostanovanjsko stabo izda uporabno dovoljenje brez prej opravljenega tehničnega pregleda, če investitor zahtevi za izdajo uporabnega dovoljenja poleg geodetskega načrta priloži izjavo projektanta in nadzornika, da je stavba zgrajena v skladu s predpisi.

Zakon za enostanovanjske objekte omogoča lažjo in stroškovno ugodno pridobitev uporabnega dovoljenja. Zakon v 164. členu določa tudi denarne kazni za investitorje, ki uporabljajo objekte brez uporabnega dovoljenja (znesek od 300.000 do 7.000.000 SIT – preračunajte v EUR), kar ni malo.

NE DRŽI, DA UPORABNEGA DOVOLJENJA ZA ENOSTANOVANJSKE HIŠE NI TREBA PRIDOBITI, mislim, da je predlog sprememb še strožji.

Dana.v, ali mogoče veš, v kateri fazi postopka je nov predlog? Kdaj lahko pričakujemo, da bo sprejeto. Namreč mi smo v zaključni fazi, se bomo v prvi polovici leta 2008 preselili. Zato bi rada zadevo spravila skoz še po “starem”. Hvala.

Pridobitev uporabnega dovoljenja “naj” bi bilo za individualne objekte enostavno. Samo potrebno jih bo imeti!!
Izjava nadzornika in odg. projektanta!

LP

No, zakon o spremembah ZGO je bil sprejet, veljati bo začel 15. 1., uporabljati pa se bo začel 3 mesece po uveljavitvi. Glede uporabnega dovoljenja za enostanovanjske stavbe pa ni sprememb, torej velja kot sem napisala pod točko 2, tako da ni panike. Za uporabo objekta brez uporabnega dovoljenja je za investitorja posameznika predpisana globa v višini 500 do 1200 EUR (za S.P. in pravne osebe so kazni bistveno višje).

Dana. V! Imam nekaj vprašanj, očitno se malo spoznaš na to:

1. Mi lahko prosim poveš kakšna je cena?
2. Ti si to že urejala – ali kaj komplicirajo?
3. Če je hišo podjetje zgradilo do 3. podaljšane gr. faze, naprej pa si sam. Kdo je investitor?

Hvala.

Kakšna je cena pridobitve uporabnega dovoljenja ne vem, pri upravnem organu je strošek za pridobitev uporabnega dovoljenja za enostanovanjski objekt 17,73 EU (upravna taksa), kakšnih 1000 EUR pa najbrž stane geodetski posnetek, koliko zaračunata nadzornik in projektant za izjavo o skladnosti, ne vem.

Jaz sem na tisti strani “ki komplicira”, za enostanovanjsko hišo se UD izda brez tehničnega pregleda, če predložiš zahtevane listine, se UD izda brez komplikacij (se je pa že zgodilo, da je uradna oseba objekt šla pogledat, ampak to je bila izjema).

Investitor gradnje je lastnik objekta (kar je razvidno iz zemljiške knjige ali drugih ustreznih listin). če si objekt kupila v 3. gradbeni fazi, lahko med gradnjo (ne pa po zaključku) zaprosiš upravni organ za spremembo gradbenega dovoljenja zaradi spremembe investitorja (taksa je 17,73 EUR), izkazati moraš pravico graditi.

Nam je projektant zaračunal 500 EUR za svojo izjavo (po uradnem ceniku), nadzornik nam jo je dal zastonj.

Nam projektant in nadzornik svojih izjav nista zaračunala, je bil pa geodetski posnetek 400 eur+ddv. Edino gradbenega dovoljenja nismo šli spreminjat, ampak sem kot pooblađćenka investitorja lahko prevzela uporabno dovoljenje za naš objekt.

New Report

Close