Najdi forum

uporabljati dudo?

Pozdravljene vse! Sem nosečnica v pričakovanju prvega sončka in zanimajo me vaše izkušnje z uporabo dude. Sama se sicer nagibam temu, da svojemu ne bi dajala dude, ker sem sama kot otrok imela s tem zelo slabe ozkušnje (Prepogosta uporaba je šla do te mere, da sem do osnovne šole še cuzala prst, s tem pa je prišla tudi deformacija čeljusti in nošenje zobnega aparata do 20. leta. Še zdaj nimam zob ok) Se morda motim, če mislim, da bo otrok cuzal dudo, če mu jo boš dal, sicer pa ne? Če bi že uporabljala dudo, kdaj je najbolj priporočljivo in katero? V trgovinah je tisoč in ena vrsta dud. Kako preprečiš, da ne bi bil dojenček z dudo zasvojen? Hvala za vsa pojasnila…

Mi uporabljamo dudo zmerno, če tamal joka, ker je lačna, pa dokler ne dobi flaške, da se pomiri..l. al pa ko jo damo v posteljico, ona pa bi se po rokah nosila, pa ji damo za pomiritev. Sem tudi rekla, da je ne bom uporabljala, če ne bo treba, pa je včas kar treba… 🙂 Je tud patronažna rekla, da do ene 4. meseca je priporočljivo, potem pa ne več…

pikamika!dudu uporabljaj ce se ti bo zdelo da jo otrok potrebuje!mislim da so v bolnisnicah nasprotni ne dude ne flaske da te potolazim da sem imela dudo do 12leta in imam lepe zobe in nisem potrebovala zobnega aparata moj prvi otrok jo je imel do 2 leta starosti in ni bil problem odvadit tudi zdej smo v veselem pricakovanju in jo bomo tud nabavili recimo nuk avent odvisno od katere firme bomo nabavili steklenicko ne vidim kaj slabega v dudi tud ce mu jo das bolnisnici (da ima fuul razvit sesalni refleks) ce ne ti bo dojencek hotel samo zizati!

A ni tako, da boljše duda kot pa da otrok sam ugotovi, da mu v ta namen lahko služi tudi njegov prst? Še zmeraj imaš več možnosti, da ga odvadiš dude kot prsta.

lej dudo lahko vzameš in vržeš proč, prstka žal ne. čeprva mi nismo imeli dude in ne flaške, pa ne ker bi taka bila moja želja, ampak otrokova. bo že držalo če otorku dude/flaške ne daš je ne bo imel, ma tudi če mu ju ponudiš večkrat ni nujno da ju bo sprjele, naša ju ni. si jo pa lahko z flaško zelo razkuril in se je pol drl in se ni hotela pomirit celo večnost. dudo pa je izpljunila ko smo ji jo dali tretjič zapored v usta tako močno da je zletela iz vozička, pri starosti 10 dni, in smo rekli klnic po dudi če je noče je noče.

Jaz sem mislila, da ne bom dajala dude, ker so mi otroci dudo taksni, kot da bi imeli zamasek … no, sem se ustela. Prva je zelo veliko vlekla, tako ali tako je jedla po poldrugo uro, vendar vseeno sem ji jo dala po kaksnem mesecu. Prej pa je ni hotela. No, potem pa jo je prav vzljubila, prevec. Imela jo je do 2,5 let, ko smo jo ukinili – bi jo ze prej, pa je vmes prisla sestrica in je bilo ze tako tezko tolazit obe, saj nimam babi servisa v hisi. Prst je zacela cuzati, ko je videla fantka v vrtcu, ki to pocne. Sicer pa to pocne le, ce me hoce izzivati.
Pri drugi je blo podobno, ima jo se zdaj (kmalu dve leti). Ce je dovolj dogajanja okoli nje, se je ne spomni. Ce je dolgcas, pa jo zacne prav histericno iskati. Pri njej bomo poskusili ukiniti pred prihodom novega clana, da ne bo potem spet predolgo trajalo.
Ni fajn, da dudo dajes otroku – novorojencku, ki ni se pogruntal, kako in kdaj se podojiti. S tem tvegas sesalno zmedo (kar se zgodi tudi s flasko, zal). Nasi sta na sreco kar obvladali (obe sta v prvem mesecu nalozili vec kot kg), tako da ni bilo teh problemov.

Če ima otrok močan sesalni refleks, nimaš kakšne druge izbire. Mi jo pri treh nismo nikoli rabili.

Jaz sem se grozno bala sesalne zmede in sin ni imel dudke kot novorojenček. Ko je bil pa malce večji je pa ni hotel. Takoj jo je pljunil ven, da je kar odletela in hop, prstek v usta. Pač nekateri dudke enostavno ne marajo. Kako ga bomo odvadili prstka me pa ne vprašat, to tudi moji materi ni uspelo (jaz sem ga sesala vse do šole pred spanjem…)

Vsak mora pri sebi pretehtat kaj je “manjše zlo”. 🙂

moja nima dude, tudi prstka ne sesa; vso sesalno potrebo zadovolji z dojenjem (stara 10m)

Jaz sem otroka dojila takorekoč non stop in imela že take bolečine, da sem mu vmes sama ponudila dudo. Enostavno zato, da se malo spočijem. Dude moj mali še danes ne mara, z njo se potolaži le pred tik spanjem (takrat ponavadi joka in duda ga zelo lepo pomiri).

Sem pa prvi mesec pazila, da mu dude nisem dajala pred hranenjem (da ne bi zadovoljil želje po sesanju že na dudi in potem manj jedel) in na sploh ne prepogosto (sesalna zmeda). Zdaj v tretjem mesecu pa mu jo dam, ko je zaspan čez dan, zvečer je sploh ne rabi. Torej, čeprav sem ga skoraj prosila, naj malo obrajta dudo, da bi se moje dojke spočile, je ni maral. Sem hotela poskusit s čim drugim, ampak prve mesece še ne znajo cuzat pleničke ali kaj takega…

Verjetno bo pri tebi odvisno od situacije. Zdi se mi, da otroci nekaj rabijo za malo tolažbe, ker tvoje dojke ne bodo mogle biti non stop na razpolago.

Lp

VV

jaz sem tudi rekla da ne bom dala dude otroku. pa sem jo. do 6. meseca je sploh ni marala, včasih se je prav razjezila nanjo in je niti nismo silili. imeli pa smo jo, za vsak primer. pri šestih mesecih je prišla prva vročina, stavka z dojenjem in posledično jok, jok, jok. takrat jo je duda čudežno pomirila. zdaj ima skoraj 2 leti in jo še vedno rabi. čez dan je sicer nimamo, damo ji jo samo ko je zaspana in rabi malo crtanja. zdaj že sama reče da jo bo imela pol minutke in jo bo potem pospravila. zvečer jo pa seveda rabi, ko se ponoči zbudi tudi. upam da ne bo prevelike travme ko jo bomo odvajali od dude, se že psihično pripravljamo na to.
sicer je pa tudi meni zobozdravnica rekla da je boljše da ima otrok dudo kot prstek. in tudi pediatri ne odsvetujejo dude kar povprek, opozarjajo le na njeno prekomerno in predolgo uporabo.

Jaz sem tudi mislila, da mali ne bom dala dude. Potem pa je nekako pri 3 mesecih našla palček in ga začela sesati. Ker imam izkušnje s tem (pred spanjem sem ga vlekla še v osnovni šoli) in kako je moja mama poskušala odvadit naju s sestro, sem ji raje poskušala dati dudo. Pa je nekaj mesecev sploh ni hotela, takoj jo je izpljunila in prstek v usta. Potem pa se je počasi navadila in jo ima še zdaj (ima 22 mesecev). Ampak zdaj jo ima res samo še pred spanjem, ali pa če se kaj udari in rabi malo tolažbe.
Pa še moja izkušnja s sesanjem prsta: kot sem že rekla, sem bila že v šoli, ko sem šele nehala sesati prst. In sem nosila aparat za zobe mogoče vsega skupaj eno leto. Moja sestra je tudi sesala prst do šole, pa zdaj (ima 23 let) nosi aparat za zobe, ker ima sprednje zgornje zobe preveč obrnjene NAVZNOTER 😉

Sin jo je imel, hči je ni hotela. So jo pa obema dali že v inkubatorju za spodbujanje sesalnega refleksa. Sin se je je odvadil pri letu in 10 mesecih, hči pa ponoči potrebuje malo tolažbe in občasno hoče flaško. Ne samo za pit (vodo), pač pa tudi za pocrkljat. S prstki ni problemov.

Ne poznam otroka, ki mu ne bi bilo jasno kaj je duda in kaj je bradavica. Tako da tisto o zmedi je larifari.

Katera duda? V razvojni ambulanti priporočajo obliko češnjice (tommee tippee ima take), zato da jo otrok oblikuje po ustni votlini in pritiska z jezikom na nebo, kar je pomembno kasneje pri žvečenju, govoru in zato, da že oblikovana duda ne oblikuje ustne votline po kalupu.

Oba jo imata, starejši jo je imel za zaspat do 3. rd. V budnem stanju je od 3. mes ni imel nikdar in nikoli več, enako drugi. Pri nas dude čez dan enostavno ni, pika. Noben od njiju ni bil nek hud sesalček, oba pa sta rabila neka za zaspat. Ker je bil drugi dojen, sem mislila, da bo pač zapsal ob dojenju, pa sem hitro ugotovila, da bo iz tega en sam cirkus, saj je na dojki zapsal, spal 20 min, ugotovil, da je ojka ušla, jok, dretke, ponovni priklop, 5 min cuzanja, v posteljo, 20 min, jok, dretje itd — po 5 x, 6 x zapored. Tako sem hitro ukinila te akcije, pred spanjem je dobil flaško, da se je res ornk najedel, potem pa dudo in je bil kmalu mir. Ponoči se je vedno najprej dojil, nato še flaša in čez duda, pa ni bilo nobene sesalne zmede. Imamo pa vse od tommee tippee in lahko samo pohvalim, pa smo dali skoz vse od nuka do aventa – za naju ni primerjave, zmaga absolutno TT.

Počakaj, da bo otroček tu in ne delaj “zaprmej” sklepov, kajboš in kaj ne. Čeb o otroček z močnim sesalnim refleksom,boš ali duda sama ali pa ponudila dudo.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

torej ti si mama-duda :-))

Ker ste že pri dudah – kakšno priporočate, da kupim? Pričakujem namreč prvega otroka in se mi tudi ne sanja, kaj je OK.

Hvala!
Sirius*

Mi smo imeli prvo chicco kapljico – celo iz kavčuka in jebila za nedonošenčka fina. Potem ene 2 mes ni hotel nobene za noben denar, na koncu je pobasal eno iz revije in zdaj žuli MAM-ove dude in nobene druge. Kupi nekaj, pa boš videla kako in kaj, ni univerzalnega recepta, eni vse vzamejo, eni pa nič.

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

sirius, preberi moj nasvet zgoraj.

dudo je imel samo starejsi priblizno dva tedna za uspavanje, ko sem ga odstavila. ne prej, ne potem vec. mlajsa je pa ze od zacetka ne mara, pa smo probali razlicne. zadnjih par mesecev je zelo zvesta svojemu palcku, pa je nismo se uspeli odvaditi.

-- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- o -- Otroški smeh je ena najlepših stvari... čista sreča in brezskrbnost sta drugi. Pridno rasemo in vsak dan spoznamo delček sveta, na katerega smo pozabili.

AnaAba saj sem, ampak nisem vedela, kaj pomeni oblika češnjice. No, sem malo pobrskala po netu in našla tudi to. Tako je, ko pričakuješ prvega in je vse španska vas 😀

New Report

Close