Uporaba Utrogestana
Spostovani,
Danes na 15. dan ciklusa je test zaznal povecanje LH… sem tako vesela kot da bi dobila pozitiven test nosecnosti 🤦🏼♀️😁
Torej – namen imam jemati utrogestan od 17.-28.dneva, potem 28.dan naredim test in ce bo + nadaljujem do 12t.
Utrogestan so mi predpisali ker sem imela prvic zadrzani splav nekje v 8t nosecnosti. Imam tudi precej kratko lutealno fazo.
Ker sem prvic delala test par dni po zaostanku M in je bil negativen, sem sele po tednu dni ponovila test da je bil +. Razmisljam, lahko da mi sploh ne bo polazalo + na 28. dan, potem bom prenehala z utrogestanom in bo slo vse v “maloro”. Ne vem kako nej delam s temi tabletami, po drugi strani pa se mi zdi neumno vse skupi, ampak mogoce je blo res krivo pomanjkanje progesterona v prvi nosecnosti ki se je koncala s ss.
Hvala za vas cas!
Lp
Spoštovani,
načeloma nosečnost sama poskrbi za svoj progesteron z “rumenim telescem nosečnosti” in nepravilno delovanje tega je izjemno redko. Torej, če boste par dni brez progesterona potem pride do M le, če niste noseči, sicer M izostane. Praviloma zaradi pomanjkanja progesterona ne pride do zadržanega splava ampak prej do splava ravno v času, ko bi se morala zaključiti vgnezditev, torej tip pred običajno M.
ne, overdosa progesterona v tabletah praktično ni mogoče ustvariti.
Spostovani,
Kljub jemanju utrogestana po O do konca ciklusa, ni bilo uspeha do sedaj.
Pri pregledu mi je G narocila naj jemljem utrogstan od 11. dne ciklusa do predvidene M (katero imam na nekje 26-29 dni), nato naredim test in ce je plus nadaljujem prvo tromesecje, sicer prekinem da nastopi M.
Zanima me, zakaj ze od 11. dne? Bi imelo to lahko vecji doprinos k zanositvi?
LpN
Spoštovani,
ne vem, zakaj od 11. dneva. Progesteron se daje po ovulaciji in če je vaš ciklus dolg najmanj 26 dni, bi zadostovalo, če bi ga uporabljali od 15. do 26. dneva ciklusa. Če se progesteron uporablja pred ovulacijo, lahko dosežemo celo nasprotno od želenega. Prvih 8 dni po ovulaciji tudi zagotovo progesterona ni premalo, zato ni nič narobe, če z njim začnete nekaj dni po ovulaciji. Skratka, če že, bi ga na vašem mestu ne začel uporabljati prej kot 15. dan ciklusa.
Spoštovani,
ne vem. Utrogestan ni čudežno zdravilo za povzročanje menstruacije ampak je progesteron, ki za svoj učinek na sluznici maternice potrebuje z estradiolom predpripravljeno maternično sluznico, neko okvirno merilo za to pa je njena debelina in za ugotovitev debeline MS je žal potreben UZ pregled. Sicer lahko z Utrogestanom “na pamet” začnete tudi takoj, ampak v tem primeru ne zagotavljam uspeha.