Pozdravljeni.
Ker sem še nevešča v kuhanju oz. uporabi želišč in sem se komaj pred par meseci naučila naredit pravo solato (ja, vem, grozno) me zanima koliko vi kaj uporabljate sol ?
Meni se zdi, da je uporabljam res ful dost 🙁 zdaj pa ne vem ali je krivo to, da sem ”nova” pri tem ali pa je dejansko uporabljam preveč. V gramih si ne bi znala predstavljat/izračunat koliko je pojem na dan.
Obstajajo kakšni nadomestki za sol? Kakšna želišča, ki dajo podoben okus?
Pa še okvirno kako zgleda moja uporaba 🙂
solata za eno osebo (100-200g): ščepec in pol
meso: mešanica zelišč iz Lidla
zelenjava (ok. 300, 400 g): dva ščepca
testenine ali riž (30 g): ščepec
jajca (eno, s porom): ščepec
Zdaj pa je treba upoštevat da jem solato nekje 2x dnevno, meso in zelenjavo enkrat ali dvakrat dnevno, jajce ponavadi enkrat ali manj, testenine pa parkrat tedensko.
Pa da ne pozabimo še na sol, ki je v že pripravljeni hrani (torej, če grem jest na bone, ponavadi je to kitajska ali pa mehiška, parkrat mesečno)
S soljo je takole. Po vsem bombandiranju z leve in z desne bi bilo najbolje, da bi jo kar nehali uporabljati.
Težko ti rečem ali pretiravaš ali ne – vsak ima paš svoj okus. Probaj še malo zmanjšati količine pa boš videla, ča ti bo hrana še vedno dovolj slana. Večkrat gledam kuharske oddaje – da vidiš koliko solijo hrano! Se kar križam, po moje, da pri nas to nihče ne bi jedel, ker bi bilo vse preslano.
Vse sveže ali sušene začimbe lahko nadomestijo sol – izogibaj se samo vnaprej pripravljemin mešanicam, kot si uporabila tisto iz Lidla – v njej je ziher preveč soli in za zraven še ojačevalcev okusa. Jaz npr. 4 piščančje bedre za peko v pečici začinim takole: vzamem manjšo posodico moter dam, 1 kavno žličko soli, 1 kavno žličko rdeče paprike, majhen ščep popra ali zdrobljenih pekočih feferonov, 1 žlica medu, 1-2 žlici olja. Vse skupaj zmešam in polijem po bedrah. Potem je piščanec deležen masaže. To pomeni, da z rokami vtrem kvašo v meso. To pustim počivati kakšno uro. Preden gre to v pečico pa posujem po navadi s svežim rožmarinom. Zraven po navadi naredim pečen krompir – olupim, operem, narežem, potresem s čim manj soli, popram potem pa se igram – kadar dodam mleto rdečo papriko, kadar origano, kadar rožmarin, kadar timijan, ali pa čebulo, česen, na koncu dodam malo olja in vse skupaj premešam ter dam v pečico….Tako je vedno nov okus, da se ne naveličamo
Mi smo se tudi odločili zmanjšati sol. Solimo manj kot prej, samo toliko, da ima hrana še v redu okus. težko rečem o količini, ker nikoli ne merimo. Raje dodamo aromatične začimbe, kot so rožmarin, bazilika, timijan, origano ipd. Mešanice začimb, kot je vegeta, imajo več soli kot česar koli drugega. Kuhanih jajc recimo sploh ne solimo več, ravno tako ne svežega paradižnika ali paprike, ki so pogosti ob mesu na žaru. Marinade za žar si pripravljamo sami, ker nam je vse iz trgovine preslano. Tudi kruh si raje spečemo sami in damo vanj manj soli kot je v običajnih. Nekateri uporabljajo morsko sol, da ne solijo preveč, ker je manj slana kot kamena. Najprej se ti mogoče hrana ne zdi tako okusna, a ko se enkrat navadiš na manj soli, to je vse, kar je več, preslano.