Najdi forum

uporaba službnega avta v privat

zanima me, kako je z uporabo službenega vozila v privatne namene? Ali ga lahko vozijo tudi družinski člani? V soseščini namreč stanuje nekdo, ki dela v državni firmi in je dobil v uporabo služben avto visokega cenovnega razreda. Saj me ne bi nič motilo, če ne bi njegov sin s tem avtom nenormalno divjal po naši ozki ulici kjer je tudi dosti otrok. Njegovega očeta sem sicer že opozoril na to in je rekel, da naj se brigam zase in da naj naši otroci pač po drugi poti hodijo v šolo če nas to moti. Pa tudi da je on pomemben in mu mora sin večkrat kaj hitro pripeljat domov. Je možno da ima imuniteto? Je namreč predstavnik ene politične stranke zato je tudi dobil to funkcijo.

Prijazen sosed…pacek grdi !!!
Čim manj takšnih sosedov želim.

Če voziš službeni avto, moarš imeti izpolnjen potni nalog, če te ustavi policija.
Sicer pa se mi zdi, da ne gledajo ravno dosti na to. Sem vozila pred leti nek službeni avto čisto X firme, naredila prekršek, pa se policija sploh ni vtikala v to, ali imam kakšno pooblastilo za vožnjo avta.

Ja, nim je glavno, da imas prometno kot dokaz, da avto ni ukraden.

Če se to res pogosto dogaja in so ogroženi tudi drugi otroci, ne samo Tvoji, se dogovorite s sosedi in pojdite na policijsko postajo, pod katere jurisdikcijo sodi okoliš, in prosite, naj naredijo red. Takrat Ti bo tudi jasno, ali ima tip imuniteto ali ne.

Če nekdo uporablja služben avto v privatne namene, se mu ta uporaba upošteva pri odmeri dohodnine v boniteto, če se ne motim v višini 2% vrednosti avtomobila mesečno. Če ima tvoj sosed recimo na razpolago avto vrednosti 10 milijonov Sit, ki ga uporablja v privatne namene (kar sinova vožnja vsekakor je), se mu pri dohodnini upošteva letno preko 2 milijona Sit bonitete, od katere mora potem plačati davek. Pri tem je vseeno, kdo avto vozi – privatna uporaba je pač privatna uporaba, za službeno pa ga lahko vozi izključno samo on (brez bonitete).

Ko bo drugič spet norel po ulici mu lepo povej, da ste fotografirali sina med vožnjo in da boste sprožili prijavo na davkarijo, kjer bodo preverili ali plačuje davek iz naslova prej omenjene bonitete. Če ga ne, bodo dacarji sprovedli postopek za davčne utajevalce, kar pomeni zelo visoke denarne kazni.

Če davka ne plačuje, ga bo to umirilo… v nasprotnem primeru pa res ostane samo še policija….

Glede imunitete. Imunitete kot predstavnik ene politične stranke definitivno nima. Če je slučajno poslanec, ima poslansko imuniteto, vendar ga le-ta ne varuje pred kazensko odgovornostjo za storjeno kaznivo dejanje, temveč le glede priprtja in uvedbe kaz.postopka brez dovoljenja drž.zbora (razen za KD z zaporom nad 5 let) – če se nanjo sklicuje. Glede ostalega (prekrški, civilni delikti …) pa ga nič ne varuje in je polno odgovoren. Njegov sin je pa še zeloooooooo daleč od imunitete in se lahko zanjo kar pod nosom obriše. Druga stvar je pa seveda, kako bo njegov očka uporabil svoj vpliv na policiji, ko i če ga boste prijavili. To je pa že druga zgodba. Je pa takim ljudem res težko priti do živega, saj so prepričani, da jim cel svet leži pod nogami. Stopite skupaj s sosedi in mu dajte vetra! LP

Zakaj ga pa enkrat ne počakaš in prijateljsko prepričaš, da izstopi iz vere (beri: ubi boga u njemu)? Ni to najbolj enostavno?
Tomaž

Ej , slikaj s digitalcem kot dokaz . Morda ti prav pride , mal pomisli kako ti bo prav prišlo …

Vsako divjanje prijavi policiji. In zraven povej kdo je bil voznik. Mogoče pa pride prav, pa na digitalca ne pozabi.

potnega naloga ne rabiš za služben osebni avto, pač pa za tista vozila k so težja od 3.5 tone.

New Report

Close