Uporaba drobnjaka
A kdo ve, kje vse se uporablja drobnjak, na kak način (kdaj se dodaja, bolj prosti koncu kuhanja ali prej), torej, za kakšne jedi je primeren (tudi juhe,…?) in ali ima morda kakšne zdravilne lastnosti (baje naj bi bil zdrav, a ne vem, za kaj).
No, to sicer sodi bolj v prehrano, a vseeno.
Najlepša hvala za odgovore in lep pozdrav,
Maja
V nasih krajih ga uporabljamo v krompirjevi polenti in v nasi krajevno znameniti jedi, brez katere to ne more. Vem tudi, da ga mnogi uporabljajo v raznih štrukljih, da je primeren tudi v krompirjevi juhi, da je uporaben za ocvirkovco oz. njej podobno pečenje, katere nadev je v bistvu le zelenje (drobnjak, zelena ali kaj podobnega), v Ljubljani naredijo nekaj podobnega in temu pecivu pravijo Pehtranova potica, ker je pretežna sestavina nadeva pehtran (tudi začmba), menim pa, da ga je možno v velikih jedeh preizkusiti, sicer v manjši količini hrane, ko jo naredimo le v eni mali majceni kozici za preizkus, da ne pokvarimo okusa vse hrane, ki smo jo pripravili. Zelo dobra mora biti ta začimba tudi v gobah v omaki, ker je take vrste začimba, da se mi zdi, da jo laho dodama tej hrani, sicer ne v veliki količini, pa vendarle … Posuje se ga lahko tudi po pripravljenem maslenem krompirju, ki ga dodamo kot prilogo …
marija (1)
drobnjak vedno uporabljam v raznih solatah, narezan na ‘iglice’. zelo popestri okus. ker ga imamo na vrtu dosti, si ga jeseni tudi narezem in spravim v skrinjo, potem pa vsakic, ko pripravim solato, potresem kar se zmrznjenega-
moja babica pa je pripravljala zelo dobra jajca z iglicami- jajca skuhas na trdo, jih zrezes, okisas kot solato in dodas kar precej drobnjaka.
sicer pa ga uporabljam tudi v juhah in raznih omakah za testenine (kjer ga dodam vedno sele na koncu), skutinih in ribjih namazih…
Ne ne, se rabi tudi drobnjak v taki potički, pri nas ga uporabljajo skupaj s pehtranom, le malo manj ga dajo notri. Vem, vem, kaj je drobnjak, ga preveč uporabljam, da bi ne vedela in tudi to vem, kaj je pehtran. Slednjega se uporabi za pehtanovo potico, sladko seveda, ki se ji doda tudi rozine. Nisem zamenjala ne, le to si mislim, da vsi skupaj to začimbo premalo poznamo oz. premalo vemo, kje vse jo lahko uporabimo. Jaz imam v vrtu šest ali sedem čopov drobnjaka. Pehtrana pa nimam, ga poznam le tako, ker mi ga je ena gospa iz Ljubljane, ki ga sama goji, prinesla pokazat, da sem sploh videla, kaj oni dajo v pehtranovo potico, kaj to sploh je.
marija (1)