UPOKOJITEV IN DELO PO POGODBI
Zdravo ponovno
Na vprašanje ali poznam agencije je odgovor ne … žal.
Oziroma naj odgovorim drugače: osebno ne podpiram “vmesnega” člena. Zakaj bi nekdo služil na nekomu Menim, da je “programov” veliko, kar pomeni, da se je najbolj pametno povezati direktno s ponudnikom in z njim poiskati rešitev, ki zadovolji oba: tebi zaslužek – njim strošek.
Sicer se strinjam: tebi je važen tvoj BRUTO + davki in prispevki + nikjer v pogodbi ne sme biti vpisanih elementov delovnega razmerja.
Predlagam ogled: http://www.cnvos.si/article/id/403/cid/111
l.p., ttroha
p.s.: smem vprašati … s koliko “križi” razpolagate oziroma kakšno delo je iskano?
IN ŠE…
Načeloma krožijo na trgu različna povpraševanja (nekatera so za tretje življenjsko obdobje privlečena za lase…)… in cene npr.:
– Varuška otrok … Pričakovana postavka: 5–10 € na uro
– Serviser … Pričakovana postavka: od 10 € dalje na uro, odvisno od zahtevnosti dela
– Vrtnar … Pričakovana postavka: 7–10 € na uro
– Sprehajalec psov … Pričakovana postavka: 5–8 € na sprehod
– Nakupovalec … Pričakovana postavka: 5 € na storitev (nakup)
– Voznik … Pričakovana postavka: praviloma individualen dogovor na pot
– Svetovalec (Vsak izmed nas je strokovnjak za svoje področje in tudi življenjskih izkušenj bi bilo res škoda, če bi vso nakopičeno znanje obdržali le zase ALI PA SE NAUČIŠ NOVIH ZNANJ.) … Pričakovana postavka: praviloma individualen dogovor
– Predavatelj … Pričakovana postavka: od 20 € dalje na predavanje
– Vohun… Pričakovana postavka: 5–10 € na uro plus ‘terenski dodatek’
– Novinar … Pričakovana postavka: odvisno od dolžine in pomembnosti članka
O ČEMU RAZMIŠLJAVA MIDVA?
Spoštovani
Pregledujem zapise vezane za starejše.
Opazil sem, da se pojavljajo zanimivi zapisi
vezani prav na vaša razmišljanja. Predlagam
da v svoj “brskalnik” zapišete
KARIZMA STARANJA
in to od-guglate.
Sicer imam tudi povezavo, ki je:
http://www.rtvslo.si/blog/ttroha/
Upam, da bodo tudi vam razmišljanja v poduk in
v zabavo kot so meni.
Pozdrav.
Še moje mnenje, čeprav nekaterim ne bo všeč!
Sem zagovornica, da pokojninski zakon ima starostno varovalko. To pomeni, da se določi zgornja meja starosti po katerem upokojenec NE BO SMEL VEČ DELATI, ne preko s.p.-ja, ne honorarno, ne pogodbeno….. Samo in edinole na takšen način bomo dosegli to, da bodo mladi lahko dobili zaposlitev, da bo učinek dela večji. Pa ne me narobe razumeti, vsa čast starejšim, a zavedati se je treba, da so oni že oddelali svoje in naj sedaj uživajo sadove svojega dela – to je pokojnino.
Drugo varovalko v zakonodajo pa bi vnesla kot omejitev najvišjega zneska pokojnine. Recimo 1000 evrov na mesec in nič več. Pa kaj če je bil direktor ali parlamentarni poslanec ali sam predsednik države. Če upokojenec, ki dobiva pokojnino v višini 400 evrov lahko preživi na mesec, bo tudi drugi lahko s tisoč evri. Danes pa je razpon med 300 in 3000 evri. Pod vplivom kmečkega okolja v katerem živim, razmišljam s kmečko logiko. Ko je krava v hlevu kmeta stara jo enostavno zamenja z mlajšo, apliciram to na naše delo, ko je delavec iztrošen ga je potrebno na delovnem mestu zamenjati z mlajšim, starejšemu pa omogočiti ustrezno življenje.
Srečno
V meni se tudi poraja nov problem, ki ga ne znam rešiti. Stara sem 57 let in sem se letos v začetku leta upokojila. Mislila sem, da bo nekako šlo in da bom doma zadovoljna. Pa kako sem se motila. Sedaj se doma sploh ne znajdem. Vedno sem bila med ljudmi, stranke so me imele rade, vedno sem z njimi dobro sodelovala. Sedaj pa sem nenadoma ostala doma s tečnim možem in brezposelnim sinom, ki mi parata živce. Vsi skupajdobimo sredstev za kolikor toliko v redu življenje. Samo meni nekaj manjka. Mož gre v gostilno, sin pred računalnik, mene pa neprestano gospodinjstvo tako utruja, da sem vedno bolj nervozna.
Rada bi še neka delala, kjer bi mi ljudje izkazali zadovoljstvo, ne pa, da je vse samo po sebi umevno, da mora biti vse narejen. Saj bi se zaposlila še kje, pa kaj ko je toliko brezposelnih. Doma pa mi gre tudi samo gospodinjenje na živce. Ne vem, kaj naj naredim sama s seboj, da se bom počutila bolj izpolnjeno.
Da , tudi jaz se strinjam, da upokojenci ne bi smeli več delati, ker je preveč brezposelnih. Pa take penzije imajo, da si navaden smrtnik ne more tega niti predstavljati . In še kar naprej delajo in moje mnenje je , da odjedajo kruh mladim.
Samo, tudi jaz sem kar nenadoma ostala doma. Nisem vajena hoditi po lokalih in ne na telovadbo, kakršno mnogi priporočajo. To je vse samo, da se nekje zamotiš. Jaz bi pa rada bila še dejavna in koristna. Moji otroci so samostojni, vnukov nimam. Mož odhaja po svoji poti in si je organiziral svoj prosti čas v gostilni. Jaz pa sem sama, imam dela dovolj v gospodinjstvu, samo počutim se nekoristna.
Tudi jaz sem razmeroma mlada upokojenka in sem si uredila delo kot prostovoljka na Karitasu.
Samo, tukaj se ne počutim izpolnjeno. Saj ne, da bi sodelavkam to govorila, ampak imam občutek, da to delajo zase in ne za druge. Včasih imam prav neprijeten občutek, da poskrbijo najprej zase in šele potem za druge in prav ustreza jim, da so ljudje brez dela, brez doma , azilanti in begunci. Da dobivajo tiste drobtinice, ki jim jih Karitas milostno nameni. Meni je to bedno, poniževalno in sramotno.
Toda tako je s tem prostovoljstvom, če hočeš ali pa ne. Prag revščine je globoko zasekal v življenje marsikatere družine.
Kje je vodstvo naše države, ki bi poskrbelo za zaposlitve in človeka dostojno življenje.
sprejet bi bilo treba zakon, ki bi prepovedal, da upokojenci nad 65 let delajo in s tem dokazujejo ,da so še sposobni za delo.
Taka sankcija pa bi bila dobra tudi zato, da bi mladi dobili delo in bi gospodarstvo se izboljšalo.
Jasno, da bo nek delodajalec zaposlil upokojenca na pogodbo, ko pa ne rabi plačati prispevkov za njega.
Enako velja za študentsko delo, ki bi ga bilo potrebno ukiniti, ker delodajalci imajo raje študentske napotnice, saj zanje ni potrebno plačati prispevkov, posledično v proračun prikaplja manj denarja.In nenazadnje na tak način se tudi končanje študija zavlačuje. Namesto tega dajte raje študentom štipendije – bo bolj učinkovito.