Najdi forum

Moj oce se je pred letom dni upokojil in od takrat naprej se bojuje z depresijo. Ze prej je imel obdobja slabe volje, a po upokojitvi se je situacija vidno poslabsala. Cuti pomanjkanje delovnih ciljev in odgovornosti, ki jo je imel v sluzbi.

Zivim doma in ga vsak dan vidim, kako trpi. Vcasih se v svoji stiski zatece tudi k pijaci, vendar je to redko in zaenkrat se ni problem.

Sam se zaveda problema, vendar je noce niti slisati, da bi poiskal srokovno pomoc. Poskusila sem ga motivirati za kaksne tecaje, vendar ga sedaj po upokojitvi zelo skrbi denar in noce placevati za taksne stvari. Bliznjih prijateljev nima veliko, nihce ne zivi blizu.

Imam dva brata in vsi smo v zivljenju dokaj zadovoljni, vedar pa imamo vsi svoje tezave. Zavedamo se, da zivljenje vcasih ne tece cisto po nacrtih in se spopadamo s svojimi problemi, kot najbolje znamo, ocetu pa je to tezko dojeti. Vem, da vsak stars tezko vidi svoje otroke v tezavah, vedar pa nam s potencirano slabo voljo ob vsakem problemu, ki ga kateri od otok ima, ne pomaga. Zelo tezko prenasa spremembe.

Zagotovo ni edini, ki dozivlja take stiske. Iscem nasvet, kako se spopasti s tem problemom, kako mu pomagati in kaj mu svetovati naj poskusi. Morda mi lahko kdo svetuje kaksno internetno stran ali knjigo, ki bi nam pomagala bolje razumeti s cim se oce spopada in mu pomagati. Mislim, da je v obdobju, ko bi se moral sprostiti in uzvati zivljenje, njemu pa gre to tako zelo tezko od rok.

Če ga muči razpuščen dnevni ritem, je fino, če si prejšnji dan zabeleži dnevne aktivnosti po urah, potem se jih pa drži.
Če ga muči občutek odvečnosti, potem ga dajte otroci obremeniti z delom, da se bo po naravni poti počutil koristnega! Ne da bi moral vse delat namesto ostalih, ampak to, kar ga veseli. Npr. če kolikor toliko rad kuha, ga je za ponucat…
Bi rad vrtnaril? Če ni vrta pri hiši, se pa kje v okolici najde in ga vzami v najem. Si je kdaj želel igrati kakšen instrument? Otroci, če mu kupite kaj rabljenega, bo za ure učenja menda ja poskrbel. Tu je še risanje, slikanje, učenje tujih jezikov – doma. Ali morda ribolov, izleti.. Kaj pa mizarjenje, mogoče obdelava kovin v domači kleti-delavnici? Včlani se naj v Društvo upokojencev, imajo vedno kakšne fešte in izlete. Pa še skupaj z vami, odraslimi otroci naj gre na kakšen izlet.
Bistveno je, da se počuti koristnega, da ustvarja – kakorkoli, mentalno ali z rokami, da le zaživi svoje sanje! Toliko za izhodišče.

Ne spoznam se kaj dosti na depresijo, sem pa že večkrat slišala, tudi od zdravnikov, da v depresiji pozitivno vpliva sprememba okolja. Tako da bi morda otroci poskusili očetu pomagati s tem, da mu ob kakšni priložnosti podarite počitnice ali vikend v toplicah.

Tezave, ki jih ima vas oce, so zelo pogoste. Mogoce ne bi bilo slabo, ce bi si poiskal tudi kaksno priloznostno delo in se tako pocutil koristnega. Gotovo marsikaj koristnega obvlada.

New Report

Close