Upocasnjen rast glavice
Spoštovani.
Hvala za hiter odgovor.
Je, razumno gledano nebi smelo biti nič hudega, sem se verjetno jaz bolj prestrašila kot ona.
Ja, glave ji ne podpiram, vedno, saj jo kar lepo že zadrži, le težave imamo z iztegovanjem, na čemer delamo, in se mi zdi da se v pol snu tudi pozna, in se skoraj da izvije, kadar se jo kdaj odloži ko že spi, pa vendar ne trdno. Je tudi vedno močnejša in je treba kar prijeti ja.
Se pa trudimo jo dati spat, ko še ne spi čisto, ampak zaenkrat uspe le tu pa tam, je še čas.
Se pa res osredotočamo na kar se da pravilen handling, kot so pokazali.
Hvala.
LP
Vidim, da je vse pod kontrolo, kar se tiče handlinga. Prav tako glede spremljanja po (za mamo bolj kot za dojenčico) stresnem dogodku. Glede na njeno reakcijo sem prepričana, da teh 10, 15, 20 cm višinske razlike ni bilo pomembnih za njeno sedanje ter bodoče zdravje in razvoj.
Lep konec tedna želim,
Spoštovani,
imam 2 mesečno hčerkico, in na zadnji posvetovalnici, so naju zaradi manjše glavice (tj. 38cm) napotili še na UZ. Sicer zdravnica ni namenila večje pozornosti le-temu, navaja zgolj preventivno. Seveda, pa se v meni poraja strah. Pri prvi meritvi pri 1. mesecu je bila meritev 34,5cm, sedaj pri 2. mesecih pa 38cm.
Velikost so ji izmerili pri 1. mesecu 53cm, pri 2. mesecih pa 57,5cm.
Hvala in lep pozdrav.
Zdravo
Jaz imam vprasanje glede tremorja in očesnega stika.
Imam 18 dni staro hcerko-prvi otrok, nosecnost in porod sta bp
Zelo me skrbi, ker ne ustvarja ocesnega kontakta oziroma me sploh ne pogleda. Obcasno ujamem njen pogled za par sekund nato spet ‘uide’. Vecino dneva itak prespi (vse razen preoblacenja in dojenja), vceraj je 3. bila kar tako budna in me je gledala dlje casa in izgledala tako kot da bi me poslusala, danes pa spet nic vec. V crno-bele slikice gleda in igrace, jim tudi sledi a ji je tudi zanimivo zgolj 5/10 min nato spet umika pogled. Je to normalno?, saj me je patronazna sestra opozorila, da je to zgodnji znak avtizma in ostalih zastojev v razvoju.
Tremor je pa prisoten od rojstva. Obcasno se pojavi neizzvan v fazi mirovanja, lahko ga pa tudi sama izzovem – npr. manjsi poteg za rokice ali nogice. Predvsem me je strah, da bi lahko šlo za epi napade. Najbolj je intenziven v fazi prebujanja – ko jo previjam, saj jo tako ‘zbudim’ za hranjenje.
Sicer dobro napreduje odpustna teza je bila 2970g, porodna 3200g, sedaj ima 3460g. Ne joka skoraj nikoli, se zbudi sama za jest po 4/5 urah, zato jo jaz zbujam na 2/3 ure po dnevi. Ko je na trebuscku ze dviguje glavico za kratek cas. Obcasno-ko je slabe volje gre mocno v ekstenzijo, drugace pa ima se zmeraj bolj fleksijski polozaj.
Morojev refleks tudi naredi nekoliko drugace, a je simetricen (roki dvigne ob telo in tudi zajoce) prisoten je pa tudi simetricen tremor okoncin, kar je pediater v porodnisnici oznacil za normalen refleks. Na zvoke se bolj ‘selektivno’ odziva. Vcasih se ustrasi, vcasih pač ne. Zvokom in osebam pa ne sledi, ne obrača glave proti zvoku..
Patronazna sestra je pa izrazila mocno skrb glede ocesnega stika in tremorja, tako da me zanima se Vaše mnenje.
v otroški ambulanti UKC Ljubljana je bil opravljen UZ glavice – brez posebnosti.
pregled pri osebni pediatrinji imava pa sele cez 14 dni.
Se opravičujem za tale uvod: ampak tejle patronažni medicinski sestri manjka veliko znanja, da o čem drugem ne pišem.
V prvem mesecu je vse, kar opisujete, povsem normalno – tako dejstvo, da očesni stik je (oziroma se vam to zdi) in da ga ni (oziroma ga vi ne opazite). Da novorojenčki (kar je otrok prvih 28 dni po rojstvu) “trzajo” z očmi (imajo nistagmus), da tresejo in trzajo okončine (zlasti v dremežu ali ob nenadnih dražljajih, tako mehanskih, zvočnih in vidnih). Edino kar ni povsem običajno (a je pohvalno), da vaše dete samo spi, se hrani, lula in kaka – in malo joka.
Zato kar mirno počakajte na pregled pri pediatru – in uživajte v mirnem materinstvu, odlično vam gre!
Zdravo,
Najprej da se zahvalim na odgovoru. Sedaj pišem iz nevrološkega oddelka kjer sva bili zadržani zaradi pavz v dihanju.
Pavze so ugotovili z EEG preiskavo, drugace je EEG popolnoma normalen.
Sedaj sem dobila izvid od UZ, kar mi noben ni razložil in bi prosila za Vašo razlago; vecji kavum septi pelucidi, transcerebelarni diameter je manjši 37mm., visina vermisa je 22mm in ima spremenjeno obliko, na enem delu je videti vecja cisterna magna oz prisotna cisticna sprememba.
naroceni sva na MRI 26.06.
v naprej hvala za cas in razlago
Zelo težko komentiram tale izvid, ki opisuje zgolj male možgane (pa se mi ob takšnem opisu niti ne zdi kaj zelo patološki). Manjka celoten opis prekatnega sistema (ventriklov), velikih možganov, bazalnih ganglijev, …
Kar se tiče dihalnih premorov, se teh ne ugotovi z EEG. Verjetno ste mislili CMCRF (kontinuirano spremljanje srčno-dihalnih vzorcev)?
No, MRI je zelo kmalu in je res natančna preiskava, ki pokaže tudi najmanjše spremembe. Ki niso nujno patološke, znak bolezni ali okvare. Zato je bistveno, da vam nevrologi vse preiskave in vse najdbe natančno pojasnijo in vam odgovorijo na vsa vprašanja. Moje ugibanje bi lahko bilo zavajajoče.
Dobro opravite, lep pozdrav,
Spostovani,
Glede izvida sem se res skoncentrirala samo na ‘negativne’ stvari, ker je ostali del UZ bp ; Subarahnoidni prostor je primerem, intrahemisfericna fistula je primerna in lezi na sredini, korpus kalosum prisoten, stranska ventrikla imata primerno velikost in obliko.
prvo so opravili EEG, kjer so zasledili pavze nato so opravili tudi CMCRF kjer so pavze v dihanju potrdili, vendar se iskreno s tem ne ubadam prevec, ker trajajo do 10s, pri tem ima normalno saturacijo, normalen srcni ritem in ne pomodreva.
Nekoliko je tezje kot mlada mamica sprasevati prevec vprasanj – sem vprasala, razlage nisem dobila, konstantno ponavljanje o teh premorih in zakljucek da se soocam s poporodno depresijo, ker sem 2x vprasala, ce lahko dobim razlago UZ, saj ne poznam teh izrazov, nevem katere velikosti so primerne, kaj pomeni ‘povecano’ kaj pomeni ‘zmanjsano’, ali je 22mm prevec ali premal.. dozivela sem rahlo stisko, saj je prvi otrok in ob takih izvidih je res hudo, vendar dalec od poporodne depresije..
Sicer bi poiskala tudi samoplacniskega nevrologa za ‘drugo mnenje’ oziroma za razlago, tako da ce imate mogoce kaksna priporocila, bi bila zelo vesela 🙂
Zaenkrat bi gledala pozitivne stvari v izvidu (kaj zelo narobe itak ne vidim nikjer, še zlasti ne v 22 mm; in 10 sekundni premori med dihanjem so pravilo, ne pa patologija!). In seveda vašega dojenčka, ki mu očitno gre odlično in prav nič ne potrebuje nevrologa, niti uradnega niti “samoplačniškega”.
Ko boste tretjič mama, bo mimo vsaj s takimi težavicami in strahovi, ki so kar značilne za skrbne “prvičmame”. Bodo pa drugačni stresi. “Tako pač je” so besede moje 9-letne vnukinje, ki najbolje ponazorijo tudi moje mnenje :-).
Srečno in lepo poletje vam želim,
Najlepsa hvala za odgovore!
Sicer se doma vedno nekako pomirim in upam na najboljse, vendar me vsak ponovni pregled pri zdravnikih zruši.
Zelo me je strah zaradi njenega tremorja-sicer je veliko boljse kot je bilo. V rokicah ima prisoten tremor v budnem in mirnem stanju, vendar manj kot prej (obcasno) pa tudi nogice mogoce 1x na teden, se to samo ob prebujanju. Gleda me še zmeraj ne, pa tudi ne odziva se na ime, ne obraca se proti meni, ko ji govorim. Prisoten je tudi ekstenzijski vzorec in trzljaji v budnem stanju, ki so podobni tikom. Dobili sva tudi ‘diagnozo’ hipertonus spodnjih okoncin. Pa hiperrefleksija, hiperekscitacija in mioklonus ob dražljajih, bornejsa spontana motorika.
Ko povezem spremembe na mozganih in vse te malenkosti, ki so zmotile mene in zdravnike, me je srah.
Sva bili naroceni na magnetno preiskavo, vendar si nisem upala, zaradi splosne anestezije in vseh stranskih ucinkov. Bi raje pocakala, da bo vsaj malo starejša.
Je pa sedaj stara prbl 8 tednov.. zanima me ce je mogoce kaksna povezava lahko med temi spremembami in njenimi ‘simptomi’..
Očitno v vsaki besedi, v vsakem izvidu, v vsakem njenem gibu, trzljaju iščete zlovešče napovednike. Pa res ni treba. Nekateri dojenčki so pač bolj naspidirani, zelo hitro imajo tremor, ob najmanjšem hrupu (ali hitrem premiku) trznejo, se stegnejo v nogicah in pokrčijo rokice. In vse to mine. Enako velja za neodzivnost ob ogovarjanju. Ima čas, vsaj še 1-2 meseca za kakšen nov preskok v mejnikih.
Vse napisane diagnoze so / bodo odlična podlaga za nevrofizioterapijo (ki koristi vsakemu, celo zdravemu dojenčku, še bolj pa takšnim “živčkom”, kot opisujete vašo dojenčico). Še najbolj pa so uporabne kot gradivo za podaljšanje porodniškega dopusta – zato kar lepo spravljajte izvide v fascikel. In glejte pozitivno!
Srečno,