Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Hormonske motnje UPAM, DA MI BOSTE POMAGALI

UPAM, DA MI BOSTE POMAGALI

Najprej sem izgubila perilo, začeli so izpadati lasje,…pred dvema letoma sem imela ogromne probleme z ledvico, ki so se same od sebe popravile.
Šele zdaj so odkrlili, da nekaj ni v redu s ščitnico, pa vendar mi nihče ne reče kaj naj naredim, na vas je da se odločite. sledijo odgovori.

Prosim, kaj naj naredim??? naj grem na radioaktivni jod, naj jemljem tablete ( Propranolol 40 mg na 12 ur in Athyrazol 3 krat po dve tableti), ali grem na operacijo?????????????

S-TSH (0,35-4,94) 0,00
S-FT4 (9,01-19,05) 34,22
S-FT3 (2,63-5,70) 22,30

S-LH (do 4,00) 8,88
S-FSH (do 4,00) 5,88
S-Prolaktin (1,39-24,20) 16,46
S-Progesteron(1,39-24,20) 0,73
S-Estradiol(1,39-24.20) 0,32
S-Testeron(0,45-3,75) 6,80
S-Kortizol(0,45-3,73) 193,00

Edino, kar je v meji normale je S-Prolaktin, mi lahko kdo pojasni kaj to pomeni?
DG.Struma difuza gladuale tyreoideae hypertireotica verisimilie Basedow

Ehostruktura parenhima obeh režnjev in istmusa ščitnice precej difuzno heterogena in mikronodozno transformirana oziroma drobno granulirana. hiperogen nodus v desnem režnju ščitnice meri v premeru dobrih 6mm in v levem režnju ščitnice 5mm.

zaključek: Mikrodonozna struma

Naj omenim ,da si želim še enega otroka in me skrbi če bi jedla tablete, doma jih imam že nekaj časa, pa ne upam vzeti saj ne vem ali lahko zanosim.

Prosim za nasvet.

Hvala že v naprej, res mi boste pomagali.

Spoštovani!

Pri vas gre za bazedovko z izrazito hipertirozo (prekomernim delovanjem ščitnice). Vsekakor je potrebno TAKOJ začeti z jemanjem Athyrazola 3×2 tbl. teden dni, nato 2×2 tbl. 14 dni, zatem 2×1 tbl. vse do kontrole, ki bi morala biti čez šest tednov. O morebitni nosečnosti ni govora dokler se ne uredi delovanje ščitnice. Nujno je, da se zasčitite in ne zanosite dokler se stanje ščitnice ne stabilizira. Nosečnost pri tako izraziti hipertirozi je ZELO RIZIČNA in lahko smrtno nevarna za vas in vašega otroka. Ko se bo stanje normaliziralo, kar bo verjetno čez pol do enega leta, boste lahko zanosili. Vseakkor ne odlašajte z pričetkom jemanja Athyrazola. Tudi ostali hormoni, ki so porušeni se bodo verjetno normalizirali, ko bo doseženo normalno delovanje šđčitnice.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

Najprej hvala za odgovor. Zanima me še če lahko bo jemanju tablet še zanosim in to ne vpliva na otroka. Saj jih imam že 32 in si želim še enega otroka.

Hvala!

Spoštovani!

Po jemanju tirostatikov vsekakor lahko zanosite, pred tem pa je potrebno umiriti delovanje ščitnice.

Lp

************************** Asis.dr. Edvard Pirnat, dr. med., spec. internist - tirolog

New Report

Close