Uninodozna struma
Že dvakrat sem bila na punktiranju ščitnice.Prvo punktiranje je bilo neboleče , pri drugem je pa bilo pecej drugače – zelo me je bolelo in tisti dan sem se zelo slabo počutila. Zdaj pa me je strah iti na ponovni pregled,čeprav vem, da se punkcija ne opravi pri vsakem pregledu. Punkcije so bile opravljene zaradi suma na rakasto tvorbo – rezultati punkcij so bili obakrat negativni. Skrbi, pa me tudi to, da sem slišala oz. čitala, če je rakasta tvorba, da ni dobro “dregati” v njo. Ali lahko odklonim punkcijo ? In če jo kako bom vedela, da je vse v redu ?
Spoštovani!
Biposija ščitnice (punkcija s tanko iglo), je navadno dokaj neboleč in nenevaren postopek. Glede na to, da sta bili dve preiskavi negativni, verjetno ponovna biopsija ne bo potrebna. Vsekakor sama preiskava ne povzroči poslabšanja stanja, tudi kadar gre za rakavo bolezen, je pa zelo občutljiva in natančna preiskava, ki nam pomaga pri diagnostiki. Biopsijo seveda lahko tudi odklonite. V tem primeru je potrebno sprenljanje sprememb z ultrazvokom.
LP