Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Alergija Ungunetum Emolliens

Ungunetum Emolliens

Ker sem želela izvedeti kaj vsebuje Unguentum Emolliens, sem za nasvet povprašala mag.farmacije, go. Velnar. To je njen odgovor:

“Magistralne pripravke, po navodilu zdravnika, izdelamo v lekarni za vsakega pacienta posebej. Unguentum emolliens, ki Vas zanima je neoficinalna mazilna podlaga, ki se uporablja za vgradnjo zdravilnih učinkovin ali razredčenje gotovih glukokortikoidnih mazil in krem. Lahko pa jo zdravnik predpiše tudi kot tako, za zdravljenje obolele kože pri psoriazi, atopijskem dermatitisu, kronični vnetni dermatozi, ihtiozi, diskeratozi in onkoloških obolenjih kože, pa tudi za nego poškodovane kože (opekline, onkološki bolniki).

UNGUENTUM EMOLLIENS (Hladilno mazilo) Ph Jug IV

Cetaceum 12,5
Cera alba 12,0
Paraffinum liquidum 56,0
Natrii tetraboras 0,5
Aqua purificata 19,0

Hladilna mazila so po svojih lastnostih umeščena med lipogele in emulzijske gele. V našem primeru sta lipofilnim sestavinam dodana voda in natrijev tetraborat. Po segrevanju nastane iz alkalno delujočega natrijevega tetraborata in prostih maščobnih kislin v vosku emulgator (natrijevo milo). To je snov, ki pomaga združiti lipofilno (ki privlači maščobe) in hidrofilno (ki privlači vodo) fazo. Nastalega emulgatorja je zelo malo (ker je vsebnost prostih kislin majhna), zato je krema relativno nestabilna. To pomeni, da se vodna in oljna faza zlahka ločita in takoj ko kremo namažemo, ta razpade. V večji meri le mehansko vezana voda tako zlahka izhlapi in s tem hladi kožo. Zato ime hladilno mazilo. Sinonimi za hladilno mazilo so: Unguentum emolliens, Unguentum leniens, Unguentum refrigerans, Kühlsalbe in Cold Cream. Različne nacionalne farmakopeje (DAB, Ph Helv) navajajo različne recepture hladilnih mazil.
Cetaceum je vosek palmitinove in stearinove kisline naravnega izvora, ki ga v različnih recepturah danes večinoma zamenjuje cetilni palmitat. Cera alba je beljeni čebelji vosek. Lipofilno fazo sestavlja še tekoči parafin, ki je zmes nasičenih ogljikovodikov.”

tu ni govora o arašidih, tako da sem pomirjena :)))

lp, t.

V kremi je kar veliko parafina, ki lepo zamaši pore kože, da ne more dihati (stališče komplementarne medicine). Pa še malo kortizona zraven in koža je uničena!

LP

Helga

Helga 2, kje pa je govora o kortizonu???? prosim za dodatno razlago!

hvala, T.

Helga 2, če hladilno ni v redu, kaj predlagaš ti? Veš, mnogim staršem se že na pol meša, ker ne vejo, kako bi pomagali svojim otrokom, z vseh strani padajo kritike na razne kreme in mazila… Najbolje bi bilo, če bi bili otroci zdravi in jih sploh ne bi bilo treba mazati, a ne? Sicer pa je pri AD težava ravno v tem, da koža na nek način pušča in prehitro izgublja vodo, zato jo je treba z nego zaščititi, preprečiti uhajanje vode, če hočeš tudi zamašiti.

Pozdravljeni
Tudi sama sem dobila mazilo unguentum emolliens. Stara sem 55 let in okrog oci imam dermatitis periocularis. Od kar si s tem mazilom mazem je stanje se slabse. Je imel kdo podobne tezave?

New Report

Close