umrl oče, ni denarja za pogreb
ni res da te pogrebni stroški pridejo malo+država.mi smo imeli pred mesecem pogreb-čisto minimalno brez sedmine,brez župnika,samo žara-najem vežice za eno uro-sprevod do groba-govor plača občina-+tišino na koncu- vse gotovo 15minut…
PA MORAMO doplačat še dobrih 600 € + tisto kar da država.verjetno te najceneje pride če imaš žaro kar doma.ali jo kje raztrosiš.
tako da te minimalni strošek pogreba pride 1000€ po tamalem.
jo čist razumem da nima za pogreb.
Načeloma naj bi ti to povedala tudi pogrebna služba in ja, zgoraj omenjen znesek dobi prav vsak.
Imaš zgoraj tudi linke, kjer si lahko prebereš več.
Avtorici pa takole. Najbrž je prijateljičin oče že na patologiji, če ni bilo suma o nasilni smrti. Če ji pomagaš ti, potem poglej po netu za najbližja pogrebna podjetja in pokliči ti ali prijateljica, koliko pride najbolj osnovni pogreb. Če povesta tako kot je, bodo razumeli.
Kot so že omenili zgoraj, naj prijateljica tudi pregleda očetove finance, da ne bo kakšnih neprijetnih presenečenj kasneje (morebitni bančni krediti, hipoteke, lizing). Če stanovanje ni v kakšnem od večjih mest, tudi ni rečeno, kako hitro, če sploh ga bo lahko prodala, če bo treba poravnati kakšne dolgove (v tem primeru se lahko dediščini odpove, če so recimo dolgovi večji od tržne vrednosti stanovanja). Lahko pa, da je s financami vse OK in bo lahko stanovanje prodala ali ga normalno oddajala.
Če lahko, naj si sposodi denar za pogreb. Mislim, da tistih 500 € dobiš nakazano kasneje, nekatere pogrebne službe pa uredijo tako, da nakažejo kar njim, ti pa plačaš razliko. Vsekakor bo nekaj denarja še potrebovala, preden bo očeta pokopala in preden bo zapuščinska razprava.
Da občina primakne 600eur? Komu oz. ali moraš to sam sprovesti? Pred 3 leti sem pokopala oba starša in NIHČE NI NIČ PRIMAKNIL-ne občina, ne zavarovalnica! Naj me nekdo razsvetli, ker srm očitno total za luno! Lp![/quote]
Občina – no ne vem točno kdo, mogoče je to ZZZS ali pa kdo drug – da tistih 507 e (jaz sem imel v glavi številko 600 – zgleda napačno) – direkt pogrebnemu zavodu.
Za to ne rabiš nič naredit.
Je pa res da potem pogrebniki zelo hitro kar po svoje naračunajo še kakšnih 600 zraven… za vse mogoče; od venca, do malo lepše luknje v grobu, lepšo uniformo tistega ki pelje zadevo, lepši voziček, stojalo za rože, glasbo, itd – vendar ti nič od tega NI TREBA vzeti oz. se strinjati s tem.
Sam sem pred par meseci uredil pogreb za babico in je bilo tako. Ker je želela brez VSEH ceremonij in navlake sem tako tudi zahteval – in doplačal le nekih 110 e. Mislim da je bila večina tega za žaro.
Ne razumem, kako ste lahko eni taki. Res ne! Katastrofa. Tudi, če se nista razumela, oče je bil in vsak normalen ve, da je treba ohraniti dostojanstvo. Temu se reče PIETETA!
Tisto, kar primakne zavoravalnica se uredi ob predaji dokumentov. Ko prijavljaš pogreb, oddaš zdravstveno kartico in gre to plačilo avtomatično! Vsoto vidiš na računu, ne gre pa skozi tvoje roke. Vse kar znese ostalo so prevozi, hladilnica, kremiranje, žara/krsta, vežica … skratka, ne moreš verjeti, koliko stvari je še zraven, ki jih morajo kriti svojci.
Očitno NOBEDEN tu zgoraj OD TA “PAMETNIH” še ni urejal pogreba.
Skratka, stroškov je veliko, pa če si še tako skromen.
Važno je spravljati vse vse račune, tudi venec, svečo itd. S temi računi se gre na banko in se to odšteje od vsote na TR in dobiš izplačano gotovino. Šele ko so vsi ti stroški poravnani, gre preostanek v dediščino.
Prijateljici povej, da mora nujno na banko, da zablokira njegov račun. Na pokojninsko mora poslati smrtni list, da ne bi slučajno nakazovali še kakšne pokojnine, ker je potem celo sranje. Če je umrl po nakazilu, mu ta še pripada! Če so prišle še kakšne položnice, ki jih ni poravnal pred njegovo smrtjo, naj vse to odnese na banko, da se te dolgovi poravnajo preden se dela poročilo o premoženju za dedovanje. Tako bo tvoja prijateljica tudi seznanjena z gmotnim stanjem očeta. Možno, da ne bo tako hudo in bo nekako prišla skozi.
Skratka, letanja (uradnih poti) je precej, preden je vse urejeno, ko nekdo umre.
Potem pa še: Naj ne pozabi odjaviti vse časopise in revije, po možnosti telefona, če bo stanovanje prazno do dedovanja. Skratka, take reči, da ni še dodatnih stroškov.
Na banko je treba čim prej, da ne nastajajo še kakšni stroški po trajnikih, da bo imela vpogled kaj so tekoči stroški stanovanja itd.
Ko ji bo to jasno, naj pokliče CSD in razloži svojo situacijo, če ne bo imela sredstev, da poravna pogrebne stroške. Ampak verjemite, da je več sitnosti, če nekoga nočeš pokopat kot če ga pokoplješ na najbolj skromen način.
Če je bil oče še v službi, pa morda lahko kaj pomaga sindikat, morda tudi, če je bil upokojen. V nekaterih podjetjih dajejo za venec – tudi za upokojence. Če je taka navada, potem je bolje, da stopi v stik s predstavnikom sindikata in pove, da je v riti s financami in naj ji raje pomagajo plačati pogreb.
Skratka … jebeno je, ker se moraš v taki situaciji, ko si že itak čist v malori, poskrbeti še za 1000 drugih stvari, najraje pa bi se skril v posteljo pod odejo za kakšno leto, da vse hudo mine.
Upam, da se bo nekako izšlo. Stoj ji ob strani, če imaš čas, pojdi z njo po teh opravkih, ker je sama verjetno že tako zmedena, da niti ne zna vprašati niti ne sliši vsega.
če gre za LJ, je cena osnovnega pogreba z žalo okrog 560 eur.
Ker ZZZs avtomatično da 507 pogrebnemu zavodu. Samo zdravstveno kartico moraš predložiti (se mi zdi)
To pomeni da bi morala dodati samo 50 eur.
Za osnovn pogreb s krsto pa 167 eur.
Tule so ceniki:
http://www.zale.si/sl/Ceniki_in_obrazci/
No, lani smo za pogreb doplačali okoli 150 evrov, se mi zdi. Bil je muslimanski pokop in oni nimajo nobenega okrasja, osnovno krsto, brez rož … Na Žalah prispevek zavarovalnice avtomatično odštejejo.
Pokojnik je imel še nekaj denarja na računu. Ko smo dobili račun z Žal, smo šli s tem na banko in so toliko sredstev sprostili.
Iz sredstev osebnega računa se že dve leti ne da plačat stroškov pogreba. Tako se meni letos rekli na gorenjski banki. Ne bom pa trdila, da je tako pri vseh bankah, najbolje je, da se pozanima pri banki, kjer je imel oče račun. Če veš pin, pa lahko brez problema dvigaš denar vsaj do sestave smrtovnice na občini.
Pred leti, ko je umrl oče, se je v njegovi banki predložil račun za pogreb in ker je bilo gor dosti sredstev, se je iz tega vira pokril celoten račun,kater je bil zmanjšan za znesek, katerega prispeva ZZZS.
No umirte se. Kot je bilo rečeno, če je bil pokojnik zavarovan, mu pripada pogrebnina v višini 507 evrov, če pa ni bil pa ne. Za to vsoto se da naredit en skromen pogreb, brez kakšnega izmišljevanja glede tega kako na izgleda žara, itd. Najbolje je povprašat direkt na pokopališču, kjer ga namerava pokopat – bodo oni vse povedali. Ko sem v začetku letošnjega leta na Žalah pokopala svojega očeta, sem doplačala dobrih 500 evrov za komplet pogreb s pevci, svečami pred vežico, fotografijo v posebnem okvirju, žalno knjigo, osmrtnico v Dnevniku in posebno žaro. Če si torej ne izmišljuješ in je pokojnik zavarovan, potem ne bo treba veliko doplačati. Je pa res, da zaračunajo takšne “norosti” kot so copati za kremacijo, to je pa eden od bolj blesavih stroškov.
Tudi meni je pred dvema mesecema in pol umrl oče. Stroškov je bilo kar nekaj. Najprej smo pogrebnemu zavodu kar v vežici plačali 540 evrov, potem pa je mama dobila še položnico na dom in sicer še nekaj čez 600 evrov. Oče je bil zavarovan, pa nobeden ni rekel, da je kdo dal kaj zraven, nazaj pa tudi nismo dobili nič. Kako pa veš, če je občina dala kaj zraven?