Najdi forum

umivanje zobkov

Pozdravljeni,
Mi imamo z nasim 15 mesecnikom izredne probleme z umivanjem zobkov. Umivamo jih samo zvecer, ko se kopamo in se to je vsak vecer brez “pomote” jok kot bi ga iz koze dajali, ko mu s kartacko drgnemo zobke. Seveda se mocno upira in mu moramo kar na silo drzati glavico in ker joka se usta sama odprejo(vsaj to). Zelo nam je hudo, ker ocitno otroku to ne ugaja. Poskusili smo ze tudi s krpico, vendar ima ze toliko zobkov in malo so ze rumeni, tako da smo se odlocili, da moramo vztrajati s krtacko. Zanima pa me , ali moramo res tako vztrajati, ker se s tem ne bo se tako hitro sprijaznil. Umivamo tudi zobke sloncku in mamici in atiju in vse je o.k. dokler ne zacnemu njemu. Ali ga mogoce mi ne vemo prepricati? Kaj nam svetujete?
Hvala in lep pozdrav
darja

Spoštovana Darja & m,

seveda morate vztrajati, če ne želite gledati svojega otroka objokanega zaradi bolečin, ki jih povzročajo okvarjeni zobki. Trenutno je jok le odraz njegovega nestrinjanja z vašim početjem, če pa zobki bolijo je dosti huje, ker mu ne morete prav veliko pomagati. Kakšnega posebnega recepta za male trmice ne poznam, lahko vam svetujem le vztrajanje (pametnejši pa potem odneha:)).
Lepo pozdravljeni!

Ojla!
Tudi moj mali Amadej, ki je star 13 mesecev, je velik protestnik pri umivanju zobkov. Ker sva si z možem zadala cilj, da bo imel lepe in zdrave zobe, sva pričela z nežnim in nedolžnim umivanjem že ob izrastu prvega zobka pri 5 mesecih in pol. Vedno mi je pustil, da sem mu z gazico obrisala prvi zobek od zunaj in od znotraj, pa potem še drugi zobek, pa tretji, pa četrti,…
Sedaj ima že pet mesecev 8 zobkov in ko me je pričel pred parimi meseci gristi v prst, ko sem mu želela zobke obrisati še od znotraj, smo uvedli pa še zobno krtačko. Tudi to je lepo sprejel, potem pa kar nenadoma je bilo iz večera v večer slabše. Sedaj smo na podobnem kot pri vas doma. Še najlažje mu umijem zobke na previjalni mizi v ležečem položaju in sicer od znotraj s ščetko (če ne, bi bila že ob vse prste), zunanjo stran zobkov pa še vedno obrišem z gazico. Seveda se upira, brca z nogami, mi vleče roke stran, jaz poskušam z igro, pa s tem, da se smeji in s tem nevede odpre usta in potem mi uspe enkrat povleči s ščetko po kakšnem zobku. Skratka, imam popolnoma enake pomisleke kot ti, zato pa me je pomiril odgovor zdravnice in se res strinjam z njo, da bo bolj bolelo, če bo imel slabe zobe, kot pa če vsak večer poskuša uveljaviti svojo voljo. Seveda pa vsi optimistično pričakujemo dneve, ko bo to lepo sprejel.
Lep pozdrav!

New Report

Close