Umivanje zob
Pozdravljeni,
sin je star stiri leta in zadnje leto se mu na zobkih zelo hitro naberejo rumene obloge. Sladkarije je enkrat dnevno in to samo sladoled ali cokolado, izjemoma piskote ali pecivo, ampak po tem vedno takoj umijeva zobe.
Poleg rocnega umivanja po zajtrku in kosilu, ki traja kaksni dve minuti, mu po potrebi se dodatno umijem zobe z elektricno scetko, ce opazim ostanke rumenih oblog. Zvecer mu umijem zobe z elektricno scetko, traja pa to 15-20 minut. Otroski nastavki za scetko (Braun) so zal izgleda premehki, zato sedaj uporabljam tiste za odrasle. Timer v scetki je nastavljen na dve minuti in najbrz naj bi toliko casa priblizno trajalo umivanje zob, ampak ce mu zobke umivam samo toliko casa, so se vedno vidni ostanki oblog. Tako mu jih pac umivam 15-20 minut, ker sem se pac odlocila, da bo moj otrok imel zdrave zobke in konec.
Me pa doma svarijo, da mu bom vso sklenino obrabila s tako dolgim scetkanjem. Ali je to res mozno?
Ali je mozno, da so zobje pri nekaterih taksni, da rabijo tako dolgotrajno umivanje?
Pred pol leta sva bila na pregledu pri zobozdravnici in sem ji pokazala, kaku malemu umivam zobke in je rekla, da je tehnika ciscenja dobra, da bi bila najbrz potrebna trsa scetka. Tako da sem nabavila malo trso scetko, pa to vseeno ni bilo dovolj in sem potem zacela uporabljati elektricno scetko, najprej z otroskimi nastavki, ki pa tudi niso ocistili zobkov v celoti in tako sedaj uporabljam nastavke za odrasle.
Spoštovana Maja,
podpiram vas v odločitvi, da boste poskrbeli za to, da bo sin imel zdrave zobe, vendar pa se mi zdi 15-20 minutno ščetkanje pretirano. Če oblog ne uspete odstraniti v 2-3 minutah, je vzrok vseeno potrebno poiskati v tehniki. Bistvo otroških in odraslih zobnih past in krtačk je v tem, da so tako ene kot druge namenjene določeni populaciji. Krtačke za otroke so manjše, ker le tako lahko kvalitetno očistimo določeno površino. Uporaba trdih krtačk se odsvetuje, ker lahko poškodujejo dlesni. Prav tako so pri tako dolgem ščetkanju, ki je očitno tudi malce bolj “trdo”, možne obrabe sklenine na mestih, kjer so sile največje.
Pozdravljeni se enkrat,
hvala za vas odgovor.
Res me skrbi, da mu ne bi s tako dolgim scetkanjem povzrocila skode, me pa zaradi lastnih slabih izkusenj tudi skrbi, da ne bi imel kariesa. Moje zobovje je sicer sanirano, ampak nekako “tempirana bomba”.
Tudi sama sem pomislila, da je vseeno moja slaba tehnika ciscenja kriva za obloge, zato sem tudi poskusila z elektricno zobno scetko, kjer tehnike ciscenja takorekoc ni. Nastavki za odrasle in otroke so enako veliki, so pa za odrasle malo trsi in nekej scetin je daljsih od drugih.
Bom poskusila z nastavki za otroke se enkrat in s 10 minutnim umivanjem zvecer, pa bom opazovala zobke.
Ali je mozno, da zobki pri nekaterih rabijo daljse umivanje oziroma da se zobne obloge pri nekaterih bolj prilepijo na zobe? Ce je to mozno, ali se da kaj storiti, razen daljsega scetkanja?
Spoštovana Maja,
če so zobje zdravi,brez kariesa, potem se obloge ne morejo “prilepiti” močneje kot pri drugih. Seveda je možno, da je sestava oblog različna, ker so v ustih različne bakterije, vendar to ne bi smelo predstavljati težave pri čiščenju. Osebno se mi zdi tudi 10 minut preveč. Ob spremembi prehrane se bo sprememnilo razmerje bakterij in posledično bodo tudi obloge drugačne. Pri otroku pa vam kakšne drastične spremembe ne svetujem, poskusite le čim bolj omejite sladkarije, pije naj vodo,….
Sama sem mnenja, da se da zobe dobro očistiti z navadno ščetko. Pri električnih ščetkah uporabljajte tiste, ki so narejene v sodelovanju s kakšnim znanim in dobrim proizvajalcem navadnih krtačk (Oral B, Jordan,..).