Umivanje deklic med sramnimi ustnicami
Kako naj bi se umivalo deklice med sramnimi ustnicami? Ali lahko, ali ne? Kaj je lahko narobe če jo? Ali se jo lahko kaj poškoduje? Moja se namreč vedno tako pokaka, da ima tudi med sramnimi ustnicami polno drekca! V knjigi sem danes prebrala nikoli ne umivajte med sramnimi ustnami! Sedaj me pa zelo skrbi!
Hvala, Lili
Pozdravljena!
Navodilo v knjigi bi rada dopolnila: nikoli ne drgni s krpo med sramnimi ustnami. Sluznica je namreč tako nežna, da se z lahkoto poškoduje.
Odstranjevanje blata se tako doseže s pomočjo vodnega curka iz krpe, ko rahlo razprete sramne ustne in stisnete krpo nad njimi. Plenico za enkratno uporabo imate podloženo, da se zaščiti previjalna površina.
Če uporabljate izključno negovalne robčke, je potrebno paziti na smer čiščenja. Najprej odstranite blato po površini splovila s potegi navzdol od presredka in s potegi navzgor ob sramnih ustnah. S čistim robčkom, nato, ko rahlo razprete sramne ustne, odstranite zaostalo blato od nožnične odprtine navzdol, nad nožnično odprtino pa navzgor in v stran. Gibi so poudarjeno nežni in ne pritiskajo na podlago. Če kaj blata kljub temu zaostane nad nožnico svetujem tekočo vodo, ki s tekom navzdol odnese nečistočo.
Pri negi splovila želimo postopati tako, da ne vnašamo okužb v sečnico in nožnico ter ne poškodujemo sluznice.
Blato, ki se zadrži med sramnimi ustnami, je potrebno odstraniti, saj je lahko vir okužbe. Poudarek je torej na nežnosti gibov in njihovi pravi smeri.
Srečno!
Meni tega niti v porodnišnici niti patr. sestra povedala niti pokazala – rečeno, pa da se ne umiva!!!! Jaz seveda jo. Ampak nekaj ne razumem: s potegi navzgor ob sramnih ustnah? Kam navzgor….
Pozdravljena!
Proč od vhoda v nožnico. Ko je otrok v ležečem položaju, je to navzgor ob straneh in ne po sredini.
Vsi gibi so nežni in ne pritiskajo na podlago. Sluznica je zelo občutljiva, kar Vam bo hči kar kmalu povedala, ko se bo upirala, če ji bo neprijetno.
Srečno!
Forum je zaprt za komentiranje.