Umivanje
Imam že 5 let stalna vnetja nožnice, ki so se mi pravzaprav začela od kar imam partnerja… Bila sva na enem bazenu in sva se oba prehladila, ampak ne vem, če bi to lahko bil vzrok.
V glavenm bila sem že na pregledih, dobila zdravila, pa ni nič pomagalo. Od antibiotikov, ki so vse še poslabšala – pri več ginekologih, ki so negativno komentirali zdravljenje drugega… Pa nikoli ni nič narobe, vsi pravijo, da je to vse normalno.
Zdaj sem začela razmišljat, da imam vnetja zaradi tega, ker si moj fant vsakič po tem, ko opravi potrebo, umije penis, sicer večinoma z navadno vodo…
Ginekologinja mi je sicer tudi rekla, da zaradi vnetij lahko kljub temu zanosim, ampak do sedaj po petih letih nezašćitenih odnosov, sicer deset mesecev načrtno, nama še ni uspelo.
Je možno, da imam vnetja zaradi pretirane higijene in če po pravici povem, tudi sama vedno več uporabljam intimne robčke, ker sem zaradi tega postala že rahlo obsedena s higijeno.
Spoštovani,
pretirana nega in higiena res lahko naredi več težav kot koristi, vendar pa bi v tem primeru pričakovali težave v področju zunanjega spolovila, ne nožnice – razen če si pogosto umivate in izpirate tudi nožnico. Če si partner po uriniranju spolovilo izpere z vodo, je to povsem v redu in ni vzrok vaših težav. Vaša vnetja sicer bolj težko komentiram, ker ste o njih premalo napisali – ali gre za srbež, izcedek, bolečine, neprijeten vonj; so težave stalne ali občasne, kaj jih poslabša in kaj pomaga, siceršnje druge spremljajoče težave itd.
Lep pozdrav,
Pozdravljeni,
mene pa zanima kakšna naj bi bilo umivanje oziroma pravilna higiena spolnih organov. Prvič sem namreč zasledila, da si moški redno umiva penis po potrebi.
Morda me starši niso zadosti naučili o higieni predela spolnih organov. Sedaj imam tudi svoje otroke in bi jih rada prav naučila.
Kdaj naj bi pravzaprav začeli uporabljati mila za intimno nego?
Ali je obriti predel bolj higienični?
Vesela bi bila, če bi lahko čimveč napisali o intimni negi/ higieni… tako za žensko kot moški.
Že v naprej hvala.
Spoštovani,
hvala za zelo zanimivo vprašanje, ki se sicer sliši preprosto, pa vendarle to sploh ni. Ko sem ga prebrala, sem si šla kar v kuhinjo skuhat kavo, da tačas malo razmislim. 🙂
Tako kot pri drugih stvareh, ki se tičejo vsakdanjega življenja, je pravilnih možnosti več in so odvisne od posameznika, okolja in kulture, v kateri živimo. Enako kot je nemogoče za vse dojenčke reči, koliko jih je treba oblačiti ali hraniti, pa naj bi mlade mame, zbegane od dobrohotnih in pogosto nasprotujočih si nasvetov vesoljnega sorodstva, še tako rade preprosto logično formulo, tako je tudi pri higieni razpon sprejemljivih praks precej širok. Z medicinskega vidika nam lahko težave naredijo ekstremi: torej pomanjkljiva higiena na eni in njeno nasprotje, pretirana higiena, na drugi strani. V našem okolju je higienski standard na splošno dober, kolikor se kot zdravnica srečujem s težavami zaradi intimne higiene, pa moram reči, da pomanjkljivo higieno in s tem povezane težave pogosteje vidim pri starejših, večkrat pri moških; pri mlajših – prednjačijo ženske – pa težave pogosteje povzroča pretirana higiena.
Pri pomanjkljivi higieni se v telesnih gubah zadržujejo izločki, kar poleg neprijetnega vonja lahko povzroči tudi draženje kože in sluznic z vnetjem ali okužbo. Pretirano umivanje, zlasti z veliko količino mila, lahko vodi v izsušenost kože in sluznic, srbenje in vnetje. Zavedati se je treba obeh možnosti in najti srednjo pot, ki pa je na srečo kar široka.
Pri dojenčkih zahteva predel pod pleničko posebno pozornost; o tem sem pisala pod drugo temo. Večini odraslih ljudi in otrok, ki so prerasli plenice, zadošča, da intimne predele umijejo z vodo in milom enkrat dnevno. Nekateri imajo boljši občutek, če se umijejo večkrat, kar je popolnoma v redu, če le ne pretiravajo z miljenjem in po možnosti uporabijo le vodo. Dobra možnost za higieno po uporabi stranišča so vlažni robčki, npr. tisti za dojenčke, ki kožne gube očistijo bistveno učinkoviteje kot običajni toaletni papir. Intimna mila nimajo določene starostne meje uporabe in ker so zelo blaga, jih pravzaprav lahko uporabljamo tudi že pri majhnih otrocih.
Kar se tiče depilacije, to ni za higieno nujen postopek, jo pa olajša, saj se med dolgimi dlakami v predelu spolovila zadržuje dosti več izločkov z možnostjo draženja, maceracije in neprijetnega vonja.
Bi pa opozorila še na eno stvar, ki se sicer razmeroma pogosto pojavlja kot vprašanje na forumu, pa je vendarle še premalo znana in spravlja v stisko številne ženske: bakterijska vaginoza. Nožnični izloček pri bakterijski vaginozi ni nujno povečan, je pa izrazito neprijetnega vonja, tako da ga zazna tudi okolica, in ne glede na to, kako pogosto se te ženske umivajo, misleč da bodo problem rešile s higieno, je potreben antibiotik.
Skratka, razpon sprejemljivih praks pri intimni higieni je, tako kot pri številnih drugih stvareh v življenju, zelo širok in stvar osebne odločitve. Upam, da so vam moji odgovori v pomoč.
Lep pozdrav,