umiritev kašlja
Pozdravljena dr.Tanč
Spet je minilo nekal časa,kar vas nismo rabili, zdaj pa prosim za vaše mnenje. In ker vem da tega ne bi smela kar tako narediti, me lahko tudi okarate.
Se pravi, pri skoraj petletnem sinu sem uporabila in še uporabljam (od sobote zvečer) pršilo Fleksotide (2xdnevno) in Ventolin (1xdn.), kot sem morala dajati hčerki pred dobrim tednom, ko se ji je pričel laringitis.
Se pravi, ker sem sita obiskov pri zdravniku (pa še naša pediatrinja je odsotna za 3tedne), sem se odločila za tak ukrep, ki je moram priznati umiril stanje.
V petek popoldan je sine pričel kašljati, suh kašelj, ki ga je očitno precej mučil do te faze, da so se mu v soboto zjutraj na obrazu pojavile pikice od naprezanja.
Kljub temu, da smo in še izvajamo vse možne ukrepe, vlaženje, inhalacija, tapkanje po hrbtu, slezove korenine namočene več kot 4 ure, fiziološka, nič ni pomagalo k odprtju tega kašlja, da bi postal moker.
Danes je stanje občutno boljše, vendar ga še vedno na kako uro prime kašelj, se pravi, se odkašlja (nič ne izkašlja, nič se mu ne sliši hropenje in nič ne kaže da bi se ta kašelj pevesil v mokro kašljanje, je pa dva dni tožil, da ba boli čelo).
Pri hčerki se je vse skupaj v enem dnevu prevesilo v hudo “lajanje” in nekaj smrkljev in po uporabi zdravil in tudi zgoraj omenjenih ukrepov se je v nekaj dneh umirilo in po enem tednu sem prenehala z uporabo pršil. Sedaj je povsem ok.
Povejte mi prosim ali sem naredila zelo narobe?
Lep dan in hvala za odg.
Ne, niste naredii narobe. Med vikendom je bila koncentracija cvetnega prahu izjemno visoka in na urgenci hude alergijske reakcije tako kože kot dihal. Naredili ste pravilno in edino prav.
Ventolin počasi spustite (naprej na 6 ur, dan, dva, nato lahko ukinete), Flixotide načeloma dajemo vsaj 2 meseca. Če se bo kašelj ponovno pojavil, uvedite spet Ventolin. Po vsem tem je potrebno celo zadevo predelati pri pediatru.
Pozdravljena draga Tanč
Danes se je zopet pojavil kašelj pri hčerki, zjutraj najprej malo močnejši kašelj (oz.že včeraj zvečer blago pokašljevanje), nato opoldan še vedno močan kašelj v presledkih mogoče na dve uri,in slišalo se jeda je nekje veliko sluzi, pljuča pa so zvenela čista…nato pa je zvečer pričela z lajajočim kašljem. In ker je bila ura že 21 se mi je zdelo glede na to da že poznamo korake, lažje da ji dam Ventolin in Flixotide, kot da jo vozim na Metelkovo.
In zadeva se je izgleda umirila. Ne kašlja in zaspala je.
Ali moram jutri na Metelkovo, če ne bo slabše?
Kako naj uporabljam pripravke naprej?
Res bi rada počakala do torka, ko pride naša zdravnica z daljšega dopusta, da ne “eksperimetiramo pri drugih.”
Hvala za vaš odgovor in lepo nedeljo vam želim.
Če ne bo slabše, nadaljujte z Ventolinom in FLixotidom, v torek pa na kontrolo k vašemu zdravniku, ki otroka najbolje pozna.
Ventolin dajajte na 4 ure (2-3 vpihe), Flixotide pa 2x dnevno.