Najdi forum

Umik dlesni

Spoštovana gospa zobozdravnica!

Sem 23 letni fant. Pred dvema mesecema sem bil pri zobozdravniku na kontrolnem pregledu in ta mi je dejala da imam kar zdravo zobovje ( do sedaj imam samo eno plombo) in da nimam kariesa, vendar da se mi je na določenih zobeh odmaknila dlesen od zoba. Dejala mi je naj si umivam zobe z zobno pasto za občutljive zobe v primeru da bi me skelelo. Zaenkrat me zobe ne skelijo.

Nato pa je znanec prestrašil in dejal da se temu pojavu reče parodontoza in da se začnejo zobje majati in na koncu ti izpadejo. Ali je to res, oz če mi lahko kaj več poveste o odmiku dlesni in o parodontozi.

Za odgovor bi bil zelo hvaležen.

Spoštovani Sašo23,

parodontalna bolezen je bolezen dlesni in obzobnih tkiv, ki zob vpenjajo v čeljustno kost. Najprej pride do vnetja dlesni, ki se kaže z nabreklo, pordelo, na dotik krvavečo dlesnijo, kasneje pa vnetje napreduje globje in prizadene tudi spodaj ležeča tkiva.
Dlesen se lahko odmakne tudi zaradi stalnega draženja npr. če si zobe umivate nepravilno in z zobno ščetko stalno potiskate dlesen stran od zoba.
Najprej se pozorno opazujte, kako zobe čistite. S ščetko se morate vedno gibati od dlesni proti vrhu zoba. Uporabljajte zobno nitko, s katero boste očistili medzobne prostore.
Lahko ste mirni, zobje se vam ne bodo kar omajali in izpadli. V primeru, da boste še naprej zaskrbljeni, pa se raje pogovorite z zobozdravnikom in ne posvečajte preveč pozornosti tistim, ki vas tako strašijo.

Pozdravljeni!
Imam podoben problem kot Sašo zgoraj (čeprav skrbim za natančno zobno higieno in si zobe umivam na absolutno pravilen način, kot mi je potrdil zobozdravnik).

Žal iz vašega odgovora ne morem razbrati, ali odgovarjate, da je to zares paradontoza ali ne. Bi lahko odgovorili jasneje?

Če pa ne gre za paradontozo, in tudi za mehanske poškodbe (zaradi neustreznega načina čiščenja zob, denimo) ne, odkod potem umikanje dlesni? Je to samo starostna nuja (pri 25-ih?) ali dedna nagnjenost?

Hvala!

Lp

Spoštovana AnaK.,

prekršila bi kar nekaj strokovnih določil, če bi lahko absolutno diagnozo postavila na spletu, brez pregleda in natančne diagnostike. Moji odgovori so posvetovalne narave in ne morejo nadomestiti pregleda pri zdravniku.
Ne vem, kako si predstavljate, da bom na osnovi dopisa, lahko trdila nekaj, kar nisem niti videla. Če vam natančne diagnoze oz vzroka ne najde vaš zobozdravnik, ki vas vidi in mu je kristalno jasno, kakšno je stanje v vaših ustih, potem bi si lahko mislili, da je meni še težje in res ne morem biti bolj natančna.

New Report

Close