Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Parodontologija Umik dlesni

Umik dlesni

Pozdravljeni!

Na 2 zobeh se mi je zelo umaknila dlesen od zoba. Moja zobozdravnica pravi, da je razlog nepravilno ščetkanje in mislim, da je rekla nekaj v zvezi z značilnostjo čeljustji. Pravi, da ni vzrok paradontoza. A mi lahko poveste, če se že iz samega pregle dlesni, da ugotoviti kaj je vzrok umika dlesni. Naj vam samo še to povem, da mi dlesni ne krvavijo niti mi nikoli niso. Pa tudi barva dlesni je enaka kot pri ostalih zobeh, edino na pogled je malo nabrekla.

Lep pozdrav!

Meli

Melisa pozdravljeni,

kot vam je že vaša zobozdravnica povedala, je odmik dlesni lahko posledica parodontalne bolezni – torej vnetja, lahko pa je nevnetne narave. Ta vrsta odmika je običajno posledica konstitucionalne predispozicije (pogosto se pojavlja na podočnikih, ki ležijo izven zobnega loka), nepravilnega ščetkanja, ali kombinacije obojega. Parodontalno vnetje je potrebno zdraviti. Odmik, ki ni vnetne narave, pa predstavlja bolj estetski problem, ki pa ga je s takoimenovanimi postopki parodontalne plastične kirurgije mogoče popraviti.
Za določitev narave odmika je potrebno opraviti klinični pregled, pri katerem ugotavljamo vidne značilnosti dlesni in merimo globine sondiranja. Zdrava dlesen je roza barve, čvrsta in nepomična. Globino sondiranja se oceni s pomočjo parodontalne sonde. Normalno meri dlesnin žleb od 1-3 mm. Povečana globina sondiranja (več kot 3 mm) je znak nastanka obzobnega žepa. Glavni kazalec vnetnega bolezenskega procesa je krvavitev ob rahlem mehaničnem draženju – pri ščetkanju ali sondiranju.
Običajno je del pregleda tudi analiza rentgenskega – ortopantomogramskega posnetka, pri katerem se prepričamo, da je čeljustna kost normalno odmaknjena od skleninsko-cementne meje.

Lep pozdrav,

AM

New Report

Close