Umetnost življenja
Iz mojega poštnega predala:
Sri Sri Ravi Shankar: »Umetnost življenja« (odlomki)
Bog je ljubezen
Kje je Bog? Kdo je gospodar stvarstva? Kakšno gospostvo je to? Kaj vlada svetu?
Odkril boš, da ljubezen vlada svetu. Osrednje jedro bivanja obvladuje cel univerzum. Tako kot je Sonce središče sončnega sistema in vlada vsem planetom, tako tvojemu življenju v njegovem bistvu vlada ljubezen.
Onstran tvojega spreminjajočega se telesa, onstran tvojih spreminjajočih se misli in čustev je najbolj notranje jedro tvojega bitja. Zelo subtilno je, zelo nežno. Lahko ga imenuješ ljubezen. Ta bit, ta zavest je odgovorna za vse stvarstvo. Tam leži vladavina.
Ptica hrani svoje mladiče iz ljubezni. Race valijo svoja jajca iz ljubezni. Krave skrbijo za svoje teličke iz ljubezni. Mačke vzredijo svoje mačkice iz ljubezni. Si videl, kako nežno skrbijo opice za svoje mladiče?
Ljubezen preveva in izpolnjuje stvarstvo. In kar izpolnjuje stvarstvo, je tudi bistvo zavesti. Zato reče Jezus: »Ljubezen je Bog. Bog je ljubezen.« To je isto.
Ti si ljubezen
Ljudje zaupajo v kristale in rečejo, da je kristal poln energije. Sam sebe pri tem pozabiš, kajti ti sam si poln energije, gmota energije, ki se giba, govori, sedi.
Zakaj se zanašate na kamne? Boljša energija ste kot kamen. To ste pozabili. Samospoznanje manjka. Jaz je energija, jaz je mir in jaz je védenje, védeno in vedoči. Ta zavest je ljubezen. Ti si ljubezen. To razumeti in živeti je duhovno življenje.
Hrepenenje po ljubezni
Nehaj hrepeneti po ljubezni!: To je pot, da ljubezen dobiš, da ljubezen uresničiš. Dokler je tu želja, te samo oddalji od ljubezni.
Tako se godi na svetu: izkusiš ljubezen, senco ljubezni in potem hrepeniš po njej. Kolikor bolj se ukvarjaš z željo, toliko bolj trpiš. Greš v napačno smer. Hrepenenje narašča. Pojdi skozi, pojdi skozi hrepenenje! Hrepenenje se nadaljuje, še in še. Toda nekoč bo želja zamrla in izkusil boš ljubezen.
Ko nehaš hrepeneti po ljubezni, imenujemo to brezstrastnost (vairagja-nenavezanost). Na ta način se proces pospeši. Spoznal boš, da si ti ljubezen. In razen tega boš spoznal, da je bila ljubezen vedno tu in da stalno prihaja k tebi, neprestano. Tvoj mali um je bil tisti, ki je oviral tok ljubezni. To je temna zavesa pred tvojim oknom, ki ni spuščala svetlobe. Dan je že napočil, toda tvoje zavese so zamračile tvojo sobo.
Zdi se ti, da brezstrastnost prinaša s sabo pomanjkanje veselja, toda ni tako. Brestrastnost je veselje. Brezstrastnost pomeni polnost veselja. Ko rešeš: »Nič nočem«, potem to pomeni, da imaš vse. Brezstrastnost pomeni, da si polnost prepoznal in si hvaležen za vse, kar si dobil. Brezstrastnost je, ko ne občutiš pomanjkanja, ko je tvoja ljubezen vseobsegajoča, ko ni ničesar, kar bi ti manjkalo ali kar bi pogrešal. Ko zaupaš in si gotov: »Dano mi je bilo, kar sem potreboval, in vse, kar bom še potreboval, mi bo dano«, potem si brezstrasten in miren.
Poglejte, obstaja vrsta možnih situacij. V neki situaciji se ti želja sploh ne porodi. Preden želja nastane, je že zadovoljena. To pomeni, preden občutiš lakoto, je hrana že pripravljena. Ni vzroka za željo. Razumete, kaj hočem povedati? To je najsrečnejša situacija, v kateri želje nimajo prostora. Niti nastajajo ne, ker je že vse na razpolago, preden lahko nastanejo.
Kako izraziti ljubezen?
Do nekoga občutiš veliko ljubezen, toda on je ne sprejme. Kaj storiš? Frustriran si. Spremeniš jo v sovraštvo in maščevalnost. Vedno znova spominjaš drugega, kako zelo ga ljubiš in kako malo te on ljubi. Postaneš preobčutljiv in zlovoljen. Dobiš napade besnenja. Počutiš se ponižanega in poskušaš ohraniti svoj ugled. Odločiš se, da ne boš nikoli več ljubil. Počutiš se ranjenega in meniš, da slabo ravnajo s tabo. Poskušaš se odmakniti in biti ravnodušen.
Bodi potrpežljiv! Bodi v svojem središču in se zadržuj, da bi kazal ljubezen. Včasih preobilica dokazov ljubezni druge samo odvrne. Izrazi svojo ljubezen na drugačen način. Vzemi kot samoumevno, da te drugi ljubi, in sprejmi način, kako izraža svojo ljubezen.
Predstavljaj si mater s tremi otroki. En otrok govori, drugi ne govori, tretji dobi napad trme. Ne glede na to, kako se posamezni otroci obnašajo, ljubezen matere je vedno enaka.
Iskreno priznaj ljubezen drugega do sebe. To bo tvoje zahteve preoblikovalo v hvaležnost. Kolikor hvaležnejši si v življenju, toliko več ljubezni srečaš. Vedi, da je bolečina del ljubezni, in prevzemi odgovornost za to. Uvidi, da se počutiš slabo, ko padeš iz svojega središča, in da je to narava posvetne bede.
Ko spoznaš, da je vsakdo del tebe, potem uživaš cel svet brez poželenja.
Forum je zaprt za komentiranje.