Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Gibala/Gibalni sistem Ortopedija Umetno koleno

Umetno koleno

Spoštovani.Sem iz Celja star 55let in so mi zamenjali desno koleno dne 08.07.2020.Po zamenjavi kolena mi je v kolenu začelo preskakovti pri vsakem koraku in tudi spim težko .Ortoped me je poslal na CT desnega kolena.Dobil sem izvid in cd,pa me zanima vaše strokovno glede izvida,ki se glasi;
Ct desnega kolena po Bergerjevem postopku
Prisotna je 0,6 notranje rotacije femoralne komponente endoproteze(za normalno vrednost pri moških se smatra 3,5+-1,2 notranje rotacije).
15,3 notranje rotacije tibialne komponente enoproteze (za normalno vrednost se smatra 18+-2,6
notranje rotacije).znakov osteolize ob protezi ni videti.
Mislim,da bo treba to popraviti.Hvala za vaš odgovor.
S spoštovanjem in lp.

Spoštovani!
Glede na izvide CTja gre izgleda za malrotacijo proteze. Svetujem pregled pri operaterju za mnenje o eventuelni reoperaciji.
Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

Pred pol leta sem imela operacijo zamenjave kolena. Koleno me še vedno boli, posebno po obremenitvi (hoja po stopnicah, v hrib ali navzdol), tudi oteče in v njem čutim vročino. Redno si hladim z ledom, klub temu ni nobenega apredka. Posebno me motijo bolečine ponoči, ko mi cela noga otrpne. Pri pregledu mi je ortoped ugotovil bolečo pogačico, koleno je prazno. Predpisal mi je močno protibolečinsko terapijo (Arcoxia in Lekadol) za tri mesece in ponovno fizioterapijo. Če ne bo izboljšanja pa operacijo z vstavitvijo “gumbka”. Stara sem 70 let in se zdravim za poliartritisom (Metatraxat enkrat tedensko), ki mi trenutno ne dela težav. Prosim vas za vaše mnenje in obrazložitev stanja.

Vedno imam močan občutek polnosti v kolenu, kot da mi je vsadek prevelik. Ali je to mogoče? Za odgovor se najlepše zahvaljujem.

Prosim za vaše mnenje in obrazložitev stanja.

 

 

 

Spoštovani!

Vse to, kar opisujete je še nekako “normalno” po operaciji in vstavitvi umetnega kolena. Občutek je drugačen, pacienti imajo lahko vroče koleno, še oteka in občutek polnosti, proteza je kovinska in nekatere paciente to nekoliko moti, koleno je ponavadi debelejše in večje po občutku. Sam svojim pacientom vedno svetujem, da se počaka eno leto po operaciji, ker šele takrat je nekako dokončno stanje. Nato se naredi diagnostika bolečega kolena po protezi (scintigrafija), da se ugotovi, kaj povzroča bolečine. Te preiskave se delajo čez eno leto, ker prej lahko narobe pokažejo.

Lep pozdrav!

Mitja Maechtig, dr. med., specialist ortopedske kirurgije, NCSF cpt osebni trener Naročanje za pregled: 031 719 299 (samoplačniški pregledi) Kirurški sanatorij Rožna dolina, Rožna Dolina, cesta IV 45, 1000 Ljubljana (01) 477 94 00 Železniški Zdravstveni Dom (01) 291 22 58

New Report

Close