umetni zob na mrtvi korenini
Spoštovana gospa Alenka Šenk Erbič!
Tudi jaz sem ena tistih, ki jo je groza zobozdravnikov, čeprav jih redno obiskujem za najnujnejše posege. Že dolga leta (od 18. zdaj sem srednjih let) hodim okrog s potemnjenimi gornjimi mrtvimi enkami. Nikakor se ne pripravim do tega, da bi jih dala preobleči, ker se bojim vseh možnih zapletov (in ne bi rada nosila proteze ali pa grdih debelih prevlek), čeprav me zobozdravnice prepričujejo, da je to popolnoma preprost poseg in da se bom potem spet lahko na široko smehljala. Ko sem že ravno začela razmišljati, da bi to vendarle storila, mi je nova zobozdravnica ob pregledu slike celotnega zobovja odkrila, da je polnjenje ene mrtve enke ušlo skozi korenino navzgor v okoliško tkivo. Ob tem sem se res spomnila, da sem takrat ob koncu zdravljenja imela kakšen dan hude bolečine, ki pa so potem izginile in se nikoli več ponovile. Zanima me, če lahko pri postopku nameščanja zatiča za novi umetni zob zaradi tega pride do kakšnih zapletov, na primer ponovno vzdraženje, granulom ipd.
Za vsakršno pojasnilo se vam že vnaprej prisrčno zahvaljujem in vas lepo pozdravljam,
Mojca
Spoštovana Mojca,
če v tem času ni prišlo do težav v smislu vnetja ob presežku polnitve, potem samo brušenje ne bi smelo povzročiti težav. Zatič, ki ga namestimo v korenino, ne sme biti tako dolg, da sega v okolna tkiva, ampak se mora končati v zadnji tretjini korenine. Pravilno narejen zatiček torej tudi ne bi smel povzročati težav.
Draga Mojca, kar pogumno. Ko boste naredili prvi korak, bo lažje in prepričana sem, da boste s končnim izdelkom bolj zadovoljni in sproščeni.
Lepo pozdravljeni!