Umetni splav
Pozdravljeni..
Stara sem 34 let..na zadnje sem rodila 2009..
Sem zdrava..Noseča sem 6t/3d…plod je dolg 0.6 cm..
Iz osebnih razlogov sem se odločila za prekinitev nosečnosti…
Ginekolog mi je dal napotnico in mi predlaga splav z abrazivno tabletko…Malo berem po forumih in se mi ta postopek zdi daljsi,bolj boleč in navsezadnje se lahko zgodi da je kljub vsemu potrebna abrazija…Zakaj mi ginekolog torej ni priporočil vakumske abrazije pod narkozo?
Naj omenim, da bi v prihodnosti še želela zanositi..
Kaj mi vi predlagate?
Glede na to da grem jutri z napotnico v bolnico,ne verjamem da mi bodo dali tbl.in potem v nedeljo (na silvestrovo) sprejeli v bolnisnico, kjer bi mi vstavili vaginalete..Verjamem da bom narocena komaj 3.januarja…takrat bom pa ze v 7t/2d…
Naj se v bolnici dogovorim za drug postopek?Kaj mi na opis in moje stanje vi priporočate?
Hvala za odgovor in lp!
Spoštovani,
nič vas ne stane, če vprašate po možnosti vakuumske aspiracije. Glede na to, da ste že rodili bi ta postopek tudi ne smel biti posebej problematičen in se ga do 7. tedna da izvesti celo v lokalnem, paracervikalnem bloku, brez splošne narkoze. Sicer je vse manj kolegov, ki so to pripravljeni narediti in mnogi seveda tudi iz povsem samozaščitnih motivov, kajti po tabletki ni niti najmanjše možnosti po perforaciji maternice, pri aspiraciji pa kljub minimalni možnosti ta vseeno obstaja, empatija do pacientov pa ni več absolutna valuta, ampak le še relativna in pogosto podrejena drugim (pravnim in osebnim interesom). Glede učinkovitosti tabletke se zaradi trajanja nosečnosti po 3.1. ne vznemirjajte, kajti tabletka jr približno enako učinkovita do 9. tedna nosečnosti, vsakekor pa v nekaj dneh ne bo nobene razlike.
Hvala za odgovor…
Glede na to, da bi morda še rada kdaj zanosila, je tudi mene strah kakršnihkoli poškodb pri abraziji,zato bom po vsej verjetnosti kar pristala na splav s tbl…
Mi lahko prosim poveste še, v kolikšnem procentu se čiščenje s tabletko zakomplicira in se mora končati z abrazijo? Na netu je polno teh zgodb, ampak se tolažim s tem, da tiste ki je čiščenje s tbl.uspelo, pač na forumih nič ne tarnajo in sprašujejo…
So bolečine res tako neznosne?
Hvala vam stokrat…
Spoštovani,
ta podatek o deležu abrazij mi ni točno znan, vem pa, da se okrog tega odločamo precej arbitrarno, torej za nimamo povsem jasnih meril. Mislim, da na verjetnost abrazije vplivajo zelo različni dodatni dejavniki, ne le uporaba mifepriostona in mizoprostola, med drugim trajanje nosečnosti in pa tudi potrpežljivost ženske in/ali zdravnikov ob krvavitvah, ki se lahko zavlečejo tudi za mesec dni in dalj in jo obravnavajo po nepopolnem splavu. Mislim, da je sicer povprečen delež abrazij po Mi-MI okrog 5%. Bolečine so odvisne od več dejavnikov. Bolj so izrazite pri ženskah, ki še niso rodile in pa odvisne so od empatije osebja v bolnišnici, kjer se prekinja nosečnost. Bolje je bolečino preprečevati kot jo zdraviti, ko je že zelo izrazita, ker je potem terapija manj uspešna in zahteva višje odmerke zdravil.