Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija umetne solze

umetne solze

Lep pozdrav

Med že danimi odgovori na forumu sem ugotovila, da gre pri občutku “peska ali tujka v očeh” za suhe oči, kar je tudi moj problem (sklepam, da zaradi kurjave, gledanja drobnega tiska, dela z rač.), in da je občutek suhih oči najbolje blažiti z umetnimi solzami. Ker nisem zasledila podatka o tem, kako dolgo pa se lahko uporabljajo umetne solze ( pri tem ne mislim na rok trajanja), me zanima, ali se lahko umetne solze uporabljajo ves čas, dokler trajajo tovrstne težave? Namreč na navodilih za uporabo nič ne piše, kako dolgo se lahko uporabljajo umetne solze,vsaj na GenTeal kapljicah ne. Razen tega, da jih en mesec po odprtju ne smem več uporabljati, tako nisem izvedela nič novega.

In kolikokrat na dan svetujete uporabo lubrikanta? Nekje sem zasledila, da lahko dam kar vsako uro eno kapljico v oko, če je to potrebno. In ali bi lahko pogosta uporaba lubrikanta poškodovala oko? Tudi v zvezi s slednjim sem nekje zasledila, da kvečjemu obratno, torej če ne bi uporabljala umetnih solz, bi lahko ob dolgotrajnem ščemenju v očeh lahko prišlo do poškodb roženice? Ker lahko da gre za t.i “stare vraže in babje čenče iz t.i. babjih revij”, me zanima, kaj priporočate kot strokovnjakinja na tem področju.

Hvala za vaše odgovore in lep pozdrav. Karmen

Umetne solze se lahko uporabljajo neomejeno dolgo oziroma toliko casa dokler ima clovek tezave, z njimi lahko omilimo tezave, ki jih clovek ima, ne moremo pa pozdraviti ali odpraviti bolezenskega stanja, ki povzroca suho oko. Koliko stranskih ucinkov umetne solze ali lubrikanti imajo je seveda odvisno od vsakega posameznika kako jih prenasa, bolj primerno pa je uporabljati umetne solze brez konzervansov, ki imajo manj stranskih ucinkov.

mag. Kristina Mikek, dr.med. spec. oftalmologije Morela okulisti d.o.o. Center za očesno refraktivno kirurgijo Tehnološki park 21, stavba D, 3.nadstropje Ljubljana Tel: 01 5102340 www.morelaokulisti.si

New Report

Close