Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Bolezni srca in ožilja Kardiologija Umetna zaklopka

Umetna zaklopka

Lep pozdrav!

Pred tremi leti je bil moj mož na operaciji, kjer so mu vstavili umetno aortno zaklopko. Star je 25 let in operacija je bila najbrž potrebna zaradi seronegativnega spondiloartritisa. Pred operacijo je imel levo polovica srca še enkrat večjo kot desno, vendar na srečo stene še niso bile stanjšane. Po operaciji se je srce skrčilo na normalno velikost in nima nobenih težav. Enkrat letno hodi na ultrazvok in vsakič so izvidi bp. Zanima pa me, na kakšne stvari mora paziti, ali mora imeti kakšne omejitve v življenju (kar se tiče dela, športa in podobnih stvari), na kaj mora biti pozoren, itd. Hvaležna bi bila za kakršnekoli informacije.

Maja

Verjetno so pri vašem možu po operaciji srca zdravniki opravili številne kontrolne preglede, da bi ugotovili ali se je po operaciji funkcija srca zboljšala. Predvidevam, da se je. Precej objektivno merilo je izvid cikloergometrične obremenitve. Na tej preiskavi zdravnik ugotovi kako visoka je dopustna meja obremenitve in bolniku pove koliko se sme obremeniti. Ker je bil vaš mož operiran že pred 3 leti, domnevam, da je njegova “delazmožnost” kar visoka.

Lep pozdrav!

prim. Boris Cibic, dr. med.

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

Lep pozdrav…Pred 7 meseci me je doletela globoka venska tromoboza v levi nogi..zila je bila cela zelo zapacana oz zamasena…zdravniki so jo komaj resili…sem na marevanu in na kompresijski nogavici..noga se je odprala do kolena v prvih 2 mesecih,do zdaj pa stoji in se sploh noče strdek raztopit kar je se nad kolenom…kaj naj naredim,kaj svetujete glede hrane,gibanja…itd

Napisali ste, da jemljete Marevan, ki ga zdravniki predpisujejo, da bolnika zavarujejo pred embolijami zaradi svežih strdkov. Zanima me kaj so vam zdravniki povedali glede možnosti, da bi se stari strdki raztopili V večini primerov se ne raztopijo, potem ko se “organizirajo”

Lep pozdrav! prim. Boris Cibic, dr. med. Društvo za zdravje srca in ožilja Slovenije www.zasrce.si

lp! imam minimalno pulmonalno in minimalno trikuspidalno insuficienco in prolaps mitralne zaklopke ef je 60%, kaksni se vam zdijo izvidi. ali po morebitni operaciji ljudje zivijo dokaj normalno oz. ali je zivljenjska doba cloveka lahko znatno manjsa, hvala

Kardiolog je pri UZ-preiskavi srca ugotovil na treh zaklopkah majhne anatomske spremembe, ki zelo verjetno ne vplivajo na hemodinamiko in srčno funkcijo (EF 60%). Pomembni so anamnestični podatki (zatekanje nog? zadihanost že pri manjših obremenitvah?učinki diuretikov?). Vtis imam, da ni potrebno medikamentno zdravljenje. Indiciran kontrolni pregled pri kardiologu ob poslabšanju sedanjega stanja.

hvala za odgovor. star sem 18let in noge mi ne zatekajo, se pa mi pojavlja tezka sapa, kdaj tudi ob mirovanju, kdaj pa tudi ob vecjih naporih ne. moti pa me da se mi utrip srca zelo spreminja (od 60 do 110) v mirovanju. vcasih ko lezim prav slisim sum ob utripu srca . lp

aja rad bi se dodal da sem ekg med obremenitvijo prenesel brez problemov. se mi pa tudi zdi da mi pritisk na case skace (tudi kri mi sem pa tja tece z nosa, prej se mi ni to nikoli dogajalo). ali se Vam poleg vsega nastetega zdi sprejemljivo pitje alkohola na 14 dni , tam nekje do 5 pirov.

Hitrost bitja srca se spreminja preko dneva, ob telesnih ali duševnih obtremenitvahje srčna frekvenca višja Napisali ste, da imate več krat težko sapo tudi v mirovanju, vendar te težave ne moremo vrednotiti kot posledico morebitne srčne oslabelosti. Vrjetno gre za stresne vplive
Srčna frekvenca preko dneva niha, odvisno od duševne ali telesne obremenitve. Če pa niha v mirovanju (morda je tako pri vas) gre za večje živčne vplive na delovanje srca. Tako stanje popravimo z zdravim načinom življenja (nekajenje, omejitev uživanja kave in alkohola, predvsem pa z redno vsakodnevno aerobno vadbo (hitra hoja)) in z dajanjem blagih pomirjeval. Če se izkaže, da je delovanje ščitnice normalno, bolnik, za umiritev delovanja srca, lahko dobi eno od rednih zdravil za znižanje srčne frekvence (npr. Procoralan).
Krvavitev iz nosa (epistaksa) je pogosta težava pri bolnikih z zelo visokim tlakom, pri boleznih krvi, pri vnetjih obnosnih votlin, itd.

New Report

Close