Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Ginekologija Nosečnost in obporodno obdobje Umetna prekinitev nosečnosti -splav v 10. tednu nosečnosti

Umetna prekinitev nosečnosti -splav v 10. tednu nosečnosti

Pozdravljeni,

želim deliti svojo izkušnjo, z namenom, da bo morda komu olajšala oziroma odpravila zaskrbljenost, v primeru podobne situacije. Načrtovano sem zanosila (moja prva nosečnost) in pri prvem obisku G (po izračunih v 8. t) je bil plod slabo viden oziroma zelo majhen, rumenjaček se je videl, vrečka je bila OK. G mi je takoj zelo korektno povedal, da naj ne bom žalostna, če slučajno nosečnost ne bo uspela, saj ni zgledalo najbolje. Čez teden dni sem bila naročena na nov pregled, pregledal me je drug G, prav tako ni uspel videti kaj več, razen rumenjačka in plodu velikega za 6t. Ponoven, torej 3 pregled čez en teden (v 10 t.) je pokazal, da plod ne raste, verjetno je odmrl zaradi kromosomske napake in G je določil neuspešno nosečnost. Procent takih zaznanih nosečnosti je nekje 25% oziroma tudi večji (ocena tudi 50%), saj nekatere ženske že poprej splavijo in ne gre za zadržani splav. Prejela sem napotnico in naslednji dan sem bila sprejeta na Ginekološko kliniko v Lj. Ponovno sem bila pregledana pred sprejemom, tudi tretji G je videl, da gre neuspešno nosečnost in ponovno mi je bilo povedano, da ni nič narobe z mano, da sem padla v procent takih nosečnosti, ki so nekaj povsem običajnega. Po sprejemu na oddelek sem prejela prvo protibolečinsko tableto, potem vaginalno 4 tablete, čez pol ure sem začela krvaveti. Nato so sledile še 2x oralno po 2 tableti. Sestre na oddelku so bile več kot profesionalne, vse je potekalo brezhibno in moram reči, da je bila moja neprespana noč pred tem posegom popolnoma odveč. Bolečin nisem imela. Splav je potekal brez zapletov in popoldan sem imela ponoven pregled pri G na oddelku. Ker je šlo vse ven, sem popoldan že lahko odšla domov. Nekaj dni sem imela občutek, da je maternica razbolena in zmehčana, imela sem tudi malo driske in malo me je zvijalo nekaj dni v črevesju. Posebne žalosti in drame nisem doživljala, sem bila hvaležna, da imamo tako urejeno zdravstvo, da sem bila že naslednji dan sprejeta na poseg, da je osebje na Ginekološki kliniki v UKC Ljubljana res strokovno, prijazno in sočutno. Zame so res lepo poskrbeli in zato lahko rečem, da zame to ni bila negativna izkušnja. Torej, lahko se zgodi, narava je pač taka, ljudje o tem ne govorijo, predvsem pa ne gre za nekaj nenavadnega. Upam, da bo moja izkušnja pomagala kakšnemu paru, ki je padel v ta nesrečni procent.

Moje izkušnje pa so take.
Prvič sem imela spontani splav novembra 2016 v 5. tednu nosečnosti in sicer sem začela rahlo krvaveti isti dan, ko sem naredila test nosečnosti in mi je CB pokazal +. Naslednje jutro se mi je vlilo in to je bilo to.
Nato sem zanosila januarja 2017. V 8. tednu nosečnosti sem zopet opazila krvav izcedek. Z možem sva šla na ginekološko urgenco v Lj, kjer so me pregledali in ugotovili, da je GV prazna in manjša kot je za 8. teden nosečnosti normalno. Diagnoza je bila spontani splav v teku. Zdravnica je bila zelo sočutna in imam prijeten spomin na odnos osebja nasplošno. Predlagali so mi, da me vzamejo na oddelek in me sčistijo s pomočjo tablet, kar sem odklonila, saj sem si želela, da se telo samo sčisti. Naslednja dva dni sem imela popadke, ki so se tretji dan počasi umirjali, peti dan pa sta se izločila dva večja koščka tkiva. Vsega skupaj sem krvavela 8 dni, ampak zelo malo – 1 vložek na dan. Je bila pa naslednja menstruacija res močna – prvi in drugi dan sem zamenjala po 3 vložke na 1 uro.
Zopet sem zanosila aprila 2017. Zopet sem začela krvaveti, in sicer v 6. tednu nosečnosti in zopet sva z možem odšla na ginekološko urgenco. Ko me je zdravnica pregledala, me je očitajoče vprašala, zakaj sem prišla, saj vendar samo krvavim. Pa še to je izcedek rjavkaste barve, kar ni nič narobe. Kljub temu, da sem ji razložila, da sm imela že 2 SS, je vztrajala pri tem, da kompliciram. Ker se v maternici ni videlo ničesar, so mi še vzeli kri, da preverijo prisotnost nosečniškega hormona. Imela sem ga skoraj 2000 in so rekli, da bi se pri tej številki že moralo videt, zato so me naročili na pregled čez 2 dni. Takrat so mi najprej preverili stanje nosečniškega hormona in se je povečal, kar je bil dober znak. Na UZ se še vedno ni nič konkretnega videlo. Po kakšnih 5 minutah pa je dejala, da je mogoče neka lisa GV, ampak da je nepravilne oblike in da itak ne bi nič iz tega. Zopet so mi rekli, da je najbolje, da grem na čiščenje. Ker sem čiščenje zavrnila, sem dobila napotke, da naj grem čez 1 teden na pregled k svoji ginekologinji oz. če spet začnem krvaveti. No, čez 5 dni sem spet za krvavela, šla k nadomestni ginekologinji in GV je bil a velika 6 mm in čudovito okrogle oblike. Dejala je, da je vse super in da sem očitno zanosila 1 teden kasneje, zato se ni še nič videlo. Skratka, zdaj imamo 14 mesecev starega fantička, ki je zdrav in nasmejan in si ne predstavljam, da bi šla takrat res na čiščenje.
Mislim, da je prav, da ženska počaka kakšen teden, ker zakaj bi pa moglo bit vse po pravilih in standardih. Žensko telo je skrivnost in ni v naši domeni, kdaj bomo imele ovulacijo. Niti zdravniki ne morejo ugotoviti, kdaj točno smo zanosile. Oni samo gledajo neko povprečje in se glede na to odločajo. Je pa SS zelo veliko in nekateri zdravniki na to gledajo precej rutinsko.

New Report

Close