umetna oploditev – "zdravega para"
naj opišem najin problem
Pred kratkim sem bil operiran – odstranili so mi enega od testisov – diagnoza – seminom testisa. Vsi moji izvidi po operaciji so zelo ohrabrujoči – rak se očitno ni razširil bom pa dobil kemoterapijo (predvidevam lažje oblike ) saj mi je bilo rečeno da je to samo iz preventive.
Zaradi sigurnosti sem zahteval shranitev mojega semena v semensko banko, zdravnik pa mi je rekel da odsvetuje otroke vsaj za čas pol leta od kemoterapije.
Z ženo si prav zdaj želiva imeti otroke. Sprašujem, ali je možno, da kljub tenmu, da nimava problemov z plodnostjo (ali pa vsaj tega ne veva – ker do sedaj še nisva hotela imeti otrok) lahko zahtevava – prosiva za umetno oploditev, saj bi bila le ta – če bi bila uspešna najboljše darilo za mojo uspešno ozdravitev raka – za katero sem prepričan da sledi.
Ali je postopek za ženo zapleten, nevaren ??? Ali je potrebno postopek plačati (in če – koliko?)???? Ali je potrebno na postopek čakati ??? Seme bom shranil v Ljubljani
Za odgovor se vnaprej zahvaljujem
Alen
Seveda pričakujemo pri vas trajno in popolno ozdravitev. Predvidoma boste tudi že nekaj mesecev po kemoterapiji plodni. Zanositev vaše soproge po naravni poti je v tem obdobju odsvetovana zato, ker iz previdnosti želijo, da se odstranijo tiste spolne celice, ki so bile v fazi kemoterapije že v začetnih fazah dozorevanja iz mirujoče v zrelo spolno celico. Raziskave in izkušnje kažejo, da je spolna celica, ki dozoreva že v zgodnjih stopnjah dozorevanja relativno zelo občutljiva na morebitne škodljive zunanje dejavnike (npr. tudi kemoterapijo). Ciklus dozorevanja semenčic od mirujoče matične celice ( ki je za škodljivosti malo občutljiva) do zrelega spermija traja nekako 3 mesece. Zato so vam svetovali po terapiji nekajmesečno zaščito.
Mislim, da bi na podlagi vaše diagnoze gospa lahko zaprosila za postopek zunajtelesne oploditve, le zdravnik, ki bo opravil te postopke vam bo vedel povedati ali je v takšnih primerih možen postopek na stroške zavarovalnice. Nekatera zdravila pa je potrebno v vsakem primeru plačati. Postopek je zapleten. Največkrat ni nevaren za zdravje ženske, razen če nastopi zaradi visokih doz hormonov hiperstimulacija jajčnikov, kar je zelo redka komplikacija. V takšnem primeru, ki se kaže s hudimi bolečinami v trebuhu je potrebno nujno zdravljenje v bolnišnici. Tudi v takšnem primeru praviloma ni tragičnih posledic.
Čakalna doba je vsaj v nekaterih centrih občutna. Podrobnosti o čakalnih dobah ne poznam. V Sloveniji imamo 3 centre v katerih izvajajo te posege (Ljubljana., Maribor, Postojna). Pokličite jih po telefonu, tako boste najlažje dobili željene informacije.