umetna oploditev samoplačniško
Pozdravljeni!
S partnerjem imava težave za zanositev. Spermiogram: hitro gibljivih je samo 12%, 11% počasi gibljivih, 18% negibljivih, mrtvih pa je 59%. 20% normalne oblike. Jaz sem naredila HSG, en jajčnik popolnoma zamašen, drugi delno.
Stara bom 37.let, moja mama je bila v meni že v 33.letu starosti. Lansko in predlansko zimo so se me lotevali čudni vročinski valovi. Se je že zgodilo, da sem imela menstruacijo na 39 dni ali več.
Zdaj opažam, da so menstruacije redne, ponavadi med 21. in 25. dnevom.
Kakšna je možnost, da zanosim, če mi naredijo laparoskopijo? Koliko časa po laparoskopiji naj ne bi poskušala zanositi?
Ker so čakalne dobe za umetno oploditev z vsemi procedurami pol leta in še več, me zanima, ali kdo dela to samoplačniško, koliko stane in kako dolgo se tam čaka?
lp
Hvala.
Spoštovani,
najprej bi bilo smiselno narediti kompletno hormonsko sliko (FSH, LH, prolaktin 2. do 5. dan ciklusa ter AMH kadarkoli), da se vidi, kolikšna je sploh rezerva jajčnikov). Če bi to bilo v redu, bi se lahko utemeljeno lotili OBMP, magari samoplačniško, kar delajo npr. v Zdravstvenem centru Dravlje. Po laparoskopiji bi pravzaprav lahko zanosili takoj, če seveda za to obstajajo tudi drugi pogoji. Cena enega ciklusa OBMP je predvsem odvisna od potrebe po zdravilih (gonadotropinih), ki so glavna cenovna postvka, saj za 1 ciklus zdravil lahko stane od 1000 do 2000 EUR, k temu pa je treba prišteti še potrebne zdravniške obravnave, UZ preglede, preverjanje hormonov tekom ciklusa, laboratorijsko obdelavo semena in jajčec, punkcijo, ET in še kaj. Kako dolgo se čaka na samoplačniški postopek, ne vem. To bi bilo najbolje vprašati kar osebno po telefonu.
Pozdravljeni,
če jaz opravim laparoskopijo, moj partner pa ima spermiogram, kot sem ga zgoraj omenila, kakšne so možnosti za oploditev?
Ali je laparoskopija v najinem primeru sploh smiselna?
Glede na to, da je laparoskopija OP poseg, ali lahko potem kaj slabo vpliva na postopke OBMP, ugnezditev zarodka,…?
Ker sem zavarovana tudi v Avstriji, sem našla cenik o postopkih, potem pa so zraven tudi ostale stvari za plačevat, kot so UZ in ostalo, tako da mislim, da sem potem skoraj na istem.
Po vseh postopkih in preiskavah, brez laparoskopije naj bi prišla do postopka nekje v začetku spomladi 2014.
http://www.sterignost.at/de/fragen-und-antworten/kosten
To je pa njihov cenik, prve tri postopke plača 70% IVF Fond.
Spoštovani,
to se ne da oceniti takole , na pamet. Pa tudi, če bi poznal točne razloge za zamašitev jajcevodov, bi težko povedal, saj je marsikaj odvisno od naključnih dejavnikov, kako bi se obnesel poskus popravila jajcevodov in še kaj. Več kot polovice verjetnosti zanositve kot je sicer običajna pri vaši starosti, recimo, da je to okrog 10% (polovica pa je okrog 5%) na ciklus, vam ne bi prisodil niti po uspešni operaciji.
ne, to dvoje nima nobene zveze
kako naj vem? Če bi se slučajno dalo vsaj en jajcevod dobro usposobiti, uničenega ali nepopravljivega pa bi se odstranilo, bi morda lahko po LPSC računali na spontano zanositev. Ne vem – te reči je mogoče komentirati šele potem, ko se jih preveri “v živo”, torej po LPSC.
to ni povsem res. Nosečnosti ne škodi “uničen jajcevod” ampak le takšen, v katerem se nabira tekočina – “hydrosalpinks”
Se opravičujem, narobe sem odčitala test, spodnja črtica je še vedno svetlejša, tako kot včeraj. Pomeni to, da bo v kratkem spodnja črtica temnejša in bo prišlo do ovulacije. V času ovulacije občutim lažjo bolečino v predelu jajčnikov. Zdaj jo čutim predvsem na desni strani.
Danes sem dobila izvid HSG: “Neprehodna leva tuba, patologija tudi na desni tubi i.o. Dg.: Sterilitas secundaria.
Polnitev desne tube s prehodom kontrasta, ki se razlije le v manjši količini. Leva tuba se polni do približno tretjine dolžine, nato polnitev ni več vidna. Po dodatnem injiciranju kontrasta močne bolečine. Spill po mali medenici po 15. min je enakomeren.”
kdaj v ciklusu se dela laparoskopija je odvisno tudi od tega, zakaj se jo dela. Zgolj diagnostično se priporoča v drugem delu ciklusa, operativno pa sedela skozi ves ciklus oziroma če je mogoče pred ovulacijo. Zakaj vas načrtujejo januarja, ne bi vedel. Včasih je razlog tako banalen, kot npr., da so la letos že pošla vsa sredstva za načrtovane operacije in selahko dodatno naredijo le še urgentne.
očitno je en jajcevod povsem zamašen, drugi pa je očitno težje prehoden, kar daje sum na manjšo okvaro, je pa možno da se je že samo s postopkom HSG odprl in bo zdaj deloval brezhibno.
Pozdravljeni!
Prvi del izvida vam nisem napisala, ker sem mislila, da ni kaj pomembnega. Se pa glasi: “Na prvi sliki vidim polnitev uterusa, fondus nekoliko vbočen, kot pri uterusu arcuatusu.”
Danes sem bila pri ginekologu, ki pa pravi da gre za nekakšen septum. Naslednji teden imam laparoskopijo in je rekel, da bo to “zažgal”, odstranil, kot z nekakšnim laserjem. Lahko da sem tudi kaj narobe razumela. Kaj menite vi o tem?
Pravi tudi, da samo čiščenje jajcevodov ne prinese kaj uspeha za zanositev (po njihovih izkušnjah, so poskušali veliko kaj, pa ni bilo uspeha). Je pa rekel, da lahko HSG preiskava da lažne rezultate, če ženska med preiskavo ni sproščena in se jajcevodi stiskajo. Kakšne so vaše izkušnje?
Enkrat sem že zanosila, otrok je star pet let in ni bilo kakšnih zapletov, le 14 prej sem rodila, kar pa še ni tako kritično.
Spoštovani,
če ste že rodili brez problemov, bi jaz maternico pustil pri miru. Uterus arquatus, po naše obokana maternica, je normalna različica in ne potrebuje poseganja. Vsako poseganje namreč kljub dobrim namenom prinaša tudi tveganja, ki so v določenih primerih sprejemljiva, se mi pa zdi, da pri vas to ni potrebno. Jajcevoda bi z laparoskopijo preveril in če je kaj smiselno popraviti potem, ko bi preveril njuno prehodnost z modrilom, bi to veljalo popraviti. Poskusiti velja, garancije o uspehu pa seveda ni. Če ne bo uspeha namreč ostane le še OBMP.
to je za stanje po ovulaciji tako rekoč normalno.
Pozdravljeni,
danes je 24. dan menstrualnega ciklusa. Zadnje mesece sem imela menstruacijo redno na 21 dni. Ta mesec, pa ne vem kaj se dogaja? Danes sem naredila test nosečnosti, je bil negativen (me skrbi, ker so lahko testi negativni, nosečnost pa je, mi je pred kratkim kolegica povedala, da je že v 3.mesecu nosečnosti, test pa je bil ves čas negativen). Prsi imam občutljive, od nedelje naprej sem čutila rahle bolečine, kot da bom vsak čas dobila menstruacijo, zdaj pa dva dni čutim to zelo poredko.
Sem pred pomembno odločitvijo: Dobila bi lahko boljšo službo, jutri se moram odločiti, kako naprej. Če dam odpoved pri stari službi in začnem pri novi čez mesec dni, lahko v primeru, da sem noseča izgubim dohodek za dobri dve leti. Kar pa pomeni krizo.
Ali je možno, da sem noseča, ali naredim jutri še en test?