umetna oploditev
Spoštovani dr. Pušenjak
Stara sem 48 let, želja po otroku se mi ni uresničila, stiska zaradi tega je vse večja in želja po otroku tudi. Prosim vas, da mi poveste, kje najbližje bi bila možna takojšnja oz. čimprejšnja umetna oploditev z znanim darovalcem, ki ni moj mož, in z neznano darovalko.
Srčna želja po otroku je zelo velika, s tem pisanjem se mi zbuja novo in hkrati zadnje upanje.Hvala v naprej
Andreja
Draga Andreja,
pri nas tega, kar si želite, ni mogoče narediti, se pa “za denar, mislim da je Italija najbližja, dobi na tem svetu takorekoč vse”, tudi darovalko jajčeca in celo “nadomestno nosečnico”, če bi bilo to potrebno. Vendar so cene za to astronomske in mi niso znane. Žal vam z naslovi ne znam pomagati, tako da vam lahko povem le to, da poskusite srečo na internetnih forumih s tematiko, ki jo predlagate.
Dr. Pušenjak
Zahvaljujem se vam za odgovor, čeprav se mi odpirajo nova vprašanja. Kje v Italiji oz. na koga naj se obrnem, da bi prišla v stik s pravimi ljudmi. Na vašem forumu pa sem tudi zasledila vaš odgovor, prav tako eni Andreji (15.1.2001), kateri ste svetovali da vam piše na email, da ji boste priporočili osebo (zdravnika- entuziasta) ki se ukvarja z neplodnostjo. Ali lahko pomaga tudi meni? Ob enem pa prosim vse obiskovalce te strani če mi lahko kakorkoli pomagajo s svojimi informacijami. Časa najbrž nimam veliko glede na moja leta, zato bi rada kar najhitreje prišla do informacij ki bi mi omogočile roditi otroka.
Lepo pozdravljeni
Andreja
Draga Andreja,
ta kolega “entuzijast” vam tudi ne bo mogel pomagati v smislu “nadomestitve delovanja vašega jajčnika”, ki verjetno deluje že na meji zmožnega. Pri nas obstaja tudi pravilo, ki ga nihče ne krši: po 42. letu se “na novo” ne vključuje v program IVF-ET. Če si pa želite vsaj pogovora s tem zdravnikom, ki med drugim ni zagovornik “donacije jajčec” (mi lahko pišete na naslov, ki sem ga dal že “prejšnji Andreji” in je v mojem odgovoru)
Draga Laura,
azoospermija pomeni da v semenskem izlivu NI SPERMIJEV. Neobstrukcijski pomeni, da za odsotnost spermijev ni odgovorna “mehanična ali anatomska ovira” temveč gre verjetno za napako v dozorevanju spermijev. Nisem posebej izurjen na tem področju zato dopuščam zmoto, vendar bo verjetno potrebno pridobiti spermije z biopsijo testisa, kar pomeni z operacijo, če v semenskem izlivu tik pred postopkom ne bo na voljo vsaj 1 spermij. Dogajajo pa se tudi “čudeži” ko se v izlivu vseeno najde tu in tam kak “repek”.