UMETNA OPLODITEV
Spoštovani!
Stara sem 36 letm mož pa 37 let. poročena sva že 13 let in od takrat se trudiva dobiti potomce. Po naravni poti ne morem zanositi, ker sva oba neplodna. Edina možnost je tako umetna oploditev, vendar tudi četrtič ni uspelo. Vedno pride do oploditve in do tranferja, zarodek pa se noče vgnezditi v maternico. Zanima me, ali imava res samo smolo, kot pravi zdravnik, ali pa bi morala še na kakšen pregled maternice. Pri laparoskopiji niso ugotovili kakšnih posebnosti( pred desetimi leti).
Po vsakem postopku se mi tudi pojavlja vprašanje, kako naj živim po tranferju. Moram povedati, da drugače živim zelo dinamično in da le redko posedam po hiši. Po tranferju pa priporočajo mirovanje, kar se tudi vedno ubogala.
V hiši imava dve mački, ki nimata stikov z drugimi živalmi. Ljudje govorijo, da sta lahko tudi mački krivi za neuspeh!? Kakšno je vaše mnenje?
Pa še eno vprašanje. Zdaj pri petem poskusu sva samoplačnika. Koliko stane en postopek( približno)
Za odgovore se vam že vnaprej najlepše zahvaljujem.
Draga Andreja,
Ne vem kje se zdravite za neplodnostjo. Za ljubljansko Ginekološko kliniko lahko rečem, da bi po 10 letih verjetno ponovili nekatere preiskave. Če imate vse potrebno (maternico, jajcevoda in jajčnika ter ovulirate, imate tudi možnost sledenja spontanih ciklusov – je sicer nekoliko bolj zapleteno a vendar upoštevanja vredna možnost, ki vsaj kar zadeva zdravila ni tako draga) Je pa res, da ni preveč popularna oblika zdravljenja neplodnosti, ker zahteva neobičajno veliko občutka in izkušenj. To je seveda potrebno le, če igra pomembno vlogo pri vaju tudi “moški faktor” Pomembno je tudi, kakšen delež pri neplodnosti prispeva vaš mož. Če je azoospermik, potem je edina možnost mikromanipulacija ali donorstvo, ki trenutno pri nas “ne teče”. Če sta “samo nekompatibilna”, kakor včasih rečemo, torej oba plodna eventualno “z drugim parom”, skupaj pa ne, potem je verjetno edini izhod ponovni IVF z ET.
Če je slučajno v igri kakšna manjša nepravilnost na notranjih rodilih (nisem prepričan, da je bilo pred 10 leti izčrpano vse, kar omogoča današnja tehnika z laparoskopijo), potem se jo absolutno izplača popraviti, saj vam tudi minimalno povečanje “šanse” za zanositev recimo na 5% na ciklus (namesto 20 – 25%) v 3 letih sestavi eno dobro leto normalne plodnosti, kar daje 80 – 85% možnosti za nosečnost. To je sicer matematično – statistična miselna igra a vendar – tako je pač v naravi.
Glede cene imam verjetno nekoliko zastarele podatke a vendar mora biti cena enega ciklusa nekje med 300.000 – 600.000 sit, odvisno od količine potrebnih zdravil in vrste pripadajočih storitev. Moje področje vsakdanjega udejstvovanja je namreč porodništvo in tudi tam mi je komercialni vidik “španska vas”. Pišite mi na kratko na [email protected] in vam bom priporočil osebno nekoga, ki je ne le zdravnik in odličen kirurg temveč pravi entuziast na celem področju neplodnosti.
Mački verjetno niso problem. Po uspešnem transferju pa je res za nekaj dni bolje mirovanje, vsaj do “biokemične nosečnosti”, potem pa ne vidim nobenega pravega razloga za pretirano mirovanje, pod pogojem seveda, da jajčnika po hiperstimulaciji nista prevelika. Povečani jajčniki se namreč lahko zasukajo okrog lastne osi in ostanejo brez prekrvitve (torzija) kar je hud zaplet, ki običajno zahteva odstranitev jajčnika. Posebej pa je to kočljivo po IVF, ker so taki ajčniki še močno ranljivi.
POZDRAVLJENI!
Pisala sem Vam na zgornji naslov, ki ste ga omenili. Ker še nisem dobila odgovora, se vam spet oglašam po tej poti.
Z možem se zdravima v Mariboru. Rada pa bi šla še po nasvet še h kakšnemu drugemu strokovnjaku. Lepo prosim za priporočilo zdravniku, ki ste ga omenili v odgovoru. Moja biološka ura veselo tik-taka, zato moram kar pohiteti. Upanja seveda še nisva izgubila.
Hvala!
Draga Andreja,
morda se je kje kaj zataknilo. Vmes sem že odgovoril na nešteta pisma in res ne morem zagotoviti, da je med njimi tudi Vaše. Prosim, da mi ponovno pišete na [email protected] in Vam na vaš osebni mail sporočim ime kolega na ginekološki kliniki, ki Vam bo zagotovo pomagal v okviru trenutno možnega s področja neplodnosti. Verjetno razumete, da imena ne morem kar objaviti na forumu.